Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
開定先,雖然我唔係原樓主
菲林奶報到!

奶嚟講買菲林body真係冇得輸

但影人像黎講呢? 見大部分人菲林都係街拍..

人像GFX?倒Leica米

platon都係用菲林hasselblad機影d 名人政要

始終數碼嘅嘢講到尾都係俾一堆數字限制咗
永遠唔及菲林靈活性咁大

on9 你宜家咪又係睇緊一堆菲林scan做數字嘅圖

所以要玩得徹底,可以學下真正黑房放相,其實唔係太難,而家香港都有幾個黑房出租比人放相

放左出黎就明點解人地話「愈放愈有」

自己之前喺屋企土炮放嘅兩張黑白,睇住佢顯影好似生仔咁

但影人像黎講呢? 見大部分人菲林都係街拍..

永遠唔及菲林靈活性咁大

所以要玩得徹底,可以學下真正黑房放相,其實唔係太難,而家香港都有幾個黑房出租比人放相

你啲相都愈up愈有 不停播毒

永遠唔及菲林靈活性咁大

你啲相都愈up愈有 不停播毒

無返多少野揸手齋噏唔得架嘛
Btw呢兩張都係L39 summar 5cm f/2影, Eastman Double X,富士高反差相紙
留左名先
老實講,m3 m6大家點揀

m6
m3好多積木

m6
m3好多積木

係咪要去日本買?

m6
m3好多積木

係咪要去日本買?

咁又唔使,香港都好多M6

m6
m3好多積木

係咪要去日本買?

有全新16-17K

m6
m3好多積木

係咪要去日本買?

有全新16-17K

早兩年買過99新超靚仔銀機,有盒,$10500

m6
m3好多積木

係咪要去日本買?

有全新16-17K

舊奶個盒好正

m6
m3好多積木

係咪要去日本買?

有全新16-17K

舊奶個盒好正

如果我用50mm係咪應該買0.85ttl?

其實50mm係等效50定75?m6係120定135

m6
m3好多積木

係咪要去日本買?

有全新16-17K

舊奶個盒好正

btw 咁m6個$range又去到邊

m6
m3好多積木

係咪要去日本買?

有全新16-17K

舊奶個盒好正

或者巴打可以睇下Leica係做咩機起家,又或者google下Leica M系列係咩黎先
真多有錢人
真多有錢人

其實基本一機一鏡仲平過買部無反/單反kit喎
真多有錢人

我買CL加支40/2又真係平過自己再之前A7II齋Body
真多有錢人

我買CL加支40/2又真係平過自己再之前A7II齋Body

再唔係一部M3+一支L39 50mm都可以唔使一萬,太多人唔去了解Leica就一味話貴貴貴
有無巴打用開leica 28mm 2.8 elmarit v3?
1516緊買佢定zm 28

Why not summaron?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞