Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
手磨鏡物理慣性無計嫁wo
睇你點用同個人口味同點用姐
而且又唔係個個人都鐘意asph 利到爆嘅成象
好多舊奶鏡嘅鱗片狀散景都有唔少人鐘意
咁人地又無話唔要旋轉散景
咁買返黎唔鐘意咪放出去囉
我加埋原裝個銅hood
仲重
支Rigid啲散景都好好j喎(奶味好濃)
不過就兩種feel囉
比我揀應該會入手Rigid先

話說之前買野有位Ching話6000頭可以放支summicron 50mm f2 v3比我 話想要可以隨時搵佢 有無Ching用過v3知呢支點呢?
Summarit好唔推薦
依枝成日都有人放 如果好鏡又點會咁多人放丫
summaron elmar夠多人放
唔通又唔係好鏡?
鋼咀咪又係光學缺陷
每個人口味唔同
你識用 再垃圾嘅相機都影到靚相
人云亦云嘅就算把啦
主要係因為同DR Rigid價錢相差唔太遠
玩鏡都要比黎比去
人地講緊要枝平既玩
你就拎枝summilux出黎
咁你不如拎d asph出黎
我都唔知summarit有乜得罪你令你咁憎枝鏡

flickr大把人用d triplet lense影得好過d so call光學設計好既鏡
好多人研究點發揮呢d缺陷
咁個d人又值唔值得你批鬥呢
我都想用summarit既價錢買到condition正常既dr同rigid
下我咁廢
自己有用開rigid summilux但唔識推薦比人用
用埋哂d垃圾coating同光學設計既鏡影相
同你交流驚拉低埋你水平呀
我唔出聲架喇
我唔洗係呢到搏優越感
Leica人真係好撚on9
縮頭一樣好過summarit, 個人意見
summarit 根本公認係唔掂
佢跟本無睇到人地要求
好彩佢無拎到0.95 sample 出黎嘈
係嫁
多廢老
咁唔信我講咪睇下其他人點睇
文盲?
唔怪得連人地budet 都睇唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞