Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
都可以咁講(唔係少少黃,係好撚黃,數碼就無咩野,菲林就要留意)
今日攞部機出嚟撚下
突然比我見到focus patch windoe有粒一點點,之前唔覺眼(可能我冇睇清楚)
我發覺粒點點唔會郁(插鏡試rangefinder連動),所以同入面啲機械應該冇關,rangefinder window好清晰冇事,插完鏡拎focus所以距離都冇出現過粒點...
唔知大家有冇?睇嚟我好似奶咗嘢...
今日攞部機出嚟撚下
突然比我見到focus patch windoe有粒一點點,之前唔覺眼(可能我冇睇清楚)
我發覺粒點點唔會郁(插鏡試rangefinder連動),所以同入面啲機械應該冇關,rangefinder window好清晰冇事,插完鏡拎focus所以距離都冇出現過粒點...
唔知大家有冇?睇嚟我好似奶咗嘢...
粒點有少少通透、似小氣泡
咁又唔洗,完全唔影響我影相過程同結果
我今日都係驗屍咁驗先睇到,好小一點
冇事嘅扑突巴打
似係一點小氣泡
明顯唔係塵,如果如果係氣泡就應該係出廠時膠水痴得唔好.
Rf 果組反光玻璃係用光學膠水痴,落少左膠水就會有氣泡.要整就唯有番leica 成組rf換
我俾一千你你俾部我?
不過我影嗰陣完全唔影響到我
係出面睇驗屍咁驗先見到
Viewfiner又咩事都冇,就由佢先
唔排除呢排回暖,有粒小水點,用少少吸濕小笨象吸吸先
攞去比余師傅瞌下 筲箕灣咋嘛
個時部m6比佢抺到新既一樣
不過我記得呢一part好似一開蓋 唔知係咪啤死左既 不過你攞比佢睇下都無防 再食碗安利魚蛋粉
28mm ver III出面都賣到8、9千
之前唔係五千幾六千架咩
過年前入坑
有冇巴打部m6 classic用電用得好快?
唔用個陣係咪要轉做b mode?
上次換左新電 一個幾禮拜就要換。。
lr44阿 上次陳烘d阿姐叫我唔好用sr44
全新機?
會唔會傷到部機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞