Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
我想問下咁多位巴打有冇用過 zm 50mm f2 ?
最近見到支2手 $3000蚊
諗緊買唔買好
買完就放左支 vm 40mm f1.4 佢

你買ZM 50 F2
放支VM 40 1.4比我OK?

我依家唔喺香港住
但我vm 40 d 盒喺香港
pm 左條友 唔知支鏡賣左未

咁複雜嘅
我想問下咁多位巴打有冇用過 zm 50mm f2 ?
最近見到支2手 $3000蚊
諗緊買唔買好
買完就放左支 vm 40mm f1.4 佢

你買ZM 50 F2
放支VM 40 1.4比我OK?

我依家唔喺香港住
但我vm 40 d 盒喺香港
pm 左條友 唔知支鏡賣左未

咁複雜嘅

啲盒放左喺香港屋企
支鏡同相機帶埋去其他地方
2月先返香港
支vm 40.4 全開好鬆散
收到2.8先叫正常 但收到2.8就無哂特色咁濟
心大心細想換枝50 summicon type4

覺得v4唔好過rigid幾多
心大心細想換枝50 summicon type4

覺得v4唔好過rigid幾多

Summicon 幾代都好似差唔多咁

但rigid要搵支好condition都唔易
一起霧就gg
我想問Leica m4冇75mm框線係唔係用唔到75mm鏡頭
我想問Leica m4冇75mm框線係唔係用唔到75mm鏡頭

外加ovf?

外加ovf?

有冇介紹
Thx

外加ovf?

有冇介紹
Thx

有無人知邊度有d-lux電池賣,最後係原裝,

買 Panasonic LX100嗰粒咪得囉

知唔知邊度有lx100原裝電賣?panashop?
新手留名
岩岩入咗M3, 不得了, 快門聲好輕好正
依家用緊Jupiter鏡 50 2,諗緊好唔好入VM40 (見flickr好多人會咁配即使個frameline 唔match)
定係遲少少直上Summicron 35mm 1.4 好
1.4 同八枚玉邊個值得啲??

Summicron 其實係Leica所有F2光圈鏡嘅名
或者你睇下呢度

http://www.kenrockwell.com/leica/lens-names.htm
你講F1.4嘅鏡就會叫Summilux
而無論係Lux定Cron 35定50都有好多代
支支都唔同

唔熟唔緊要 不過做多少少功課就唔使比啲識上網嘅老屎忽屌
唔熟唔緊要 不過做多少少功課就唔使比啲識上網嘅老屎忽屌[/quote]
啱呀,宜家啲老屎忽用屎眼咬人架[/quote]
唔好話比人𨳒,自己熟少少唔會咁易買鏡比人騙財。始終leica35/f2打上支支過萬唔係少錢。
Vm40啱自己價同味道咪入手,覺得奶鏡貴嘅$4-5000筆直可以考慮一下zeiss zm35/2.8 , zm35/2, canon 35/2 ltm, Minolta 40/2。依d鏡頭全部都表現唔差過leica.
最後奶鏡唔會送技術,你得嘅插乜上m機都影得靚👍🏻
Voigtländer NOKTON 50mm F1.5 Aspherical呢支表現如何
太重

成像表現如何
出左冇耐就買左, 用到而家

VM 50 F1.5其實算抵食夾大件, 平平地又細細枝, 成像其實好唔錯

另外上面講到28mm, 個人推薦Elmarit 28mm v4起, 即係ASPH或者之後果堆
而家買唔會貴, 更加唔會買錯
Elmarit m 28/2.8 第一代asph 幾好,細細支一般街拍同生活旅遊照完全夠用👍🏻,二手近代鏡中叫合理價錢。

收光圈f5.6-f11玩傳統zone focus街拍一流

F2.8都有散影同立體感
想買支50mm鏡頭

elmar 50mm 2.8呢支點睇 好似冇乜人討論
細光圈少人玩 (好似係)
第一代同二代都玩過,我就keep一代。
一代特色黃銅鏡筒同多光圈葉。二代就現代coating 同0.7最近對焦同可選黑或銀色。 一代全開2.8有少少glow, 5.6之後兩支分別不大。一代如果$4000下有靚condition 可考慮一下。

一代

二代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞