Leica用家揮吓手 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
summaron 35 2.8 goggle 係咪拆完眼鏡再mount落m機到會有對焦問題?

岩岩上網睇完 會有 自膠
細鏡頭都做到比較好嘅光學卦
電子機身方面不見得有咩優勢
想玩旁軸Leica係較最好嘅旁軸系統 會有較好嘅體驗同有保證嘅畫質

但同主流廠比?工作vs攝影樂趣?其實係兩回事 如果係想minimum effort to get the job done 旁軸本身就唔係一個好選擇 如果auto focus同峰值對焦比唔到攝影樂趣你 你可能可以試下Leica/ 至少認識一下旁軸

利申 撚咗bessa r3m一年...都無
宜家用緊VM 50/1.5 ASPH
想換50/2 V5
上網做完功課之後發覺對pre-asph奶情有獨鍾
宜家用緊VM 50/1.5 ASPH
想換50/2 V5
上網做完功課之後發覺對pre-asph奶情有獨鍾
有冇人用過可以俾下意見?
多謝扑突意見
我都係用A7玩左年幾年先決定入手Leica 試下RF,如果上到手就買返部RF film玩下
景深尺, sunny 16, hyperfocal distance... 依d 因為digital 既方便而丟低左,
因為佢而温返書, 而且佢focus 有d 似裂像對焦,勾起細個拎起老豆部nikon F2黎影相既回憶
我都係用A7玩左年幾年先決定入手Leica 試下RF,如果上到手就買返部RF film玩下
景深尺, sunny 16, hyperfocal distance... 依d 因為digital 既方便而丟低左,
因為佢而温返書, 而且佢focus 有d 似裂像對焦,勾起細個拎起老豆部nikon F2黎影相既回憶
最重要我係鍾意Leica影出黎d 色同個feel
咁最後係digital定film...?
又入手試下,試啱又入菲林奶咁樣...
好亂呀
依家用緊digital 等用慣左 之後先film
why not both
加埋部monochrom
本來想買 MM 不過將來film 應該會玩B&W only (自己沖返
所以放棄左 留錢買鏡
態度正確
請問一下有啲咩50mm德製舊鏡可以平玩又值得一試?
新啲嘅鏡平又sharp都係日本製 本身都有過一支zm鏡
一直心思思想試下所謂德味 但實在唔熟
部嘢大概幾時到?
唔肯定 話就話最早16號 但到衣家都未dispatch
等收工mode望下review先
summarit 50 1.5
summarit 最平又大光圈
而且同summilux v1又幾似樣
Wow 開盡光圈雖然一啲都唔sharp
但啲散景好獨特 散景光源好似郁緊咁
想sharp落返f/2.8左右已經返曬黎 f/4直頭邊角都好sharp
利申: j咗5分鐘Flickr

多謝樓樓上Ching介紹
冇事嘅
係呀 我用佢專影黑白
全開種感覺真係好正
但最近嫌佢有d重 想放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞