貓糧資料庫(12)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
3littlemeow 有
自推
但其實如果我揀會想佢食泥
佢食肉塊會用手撈又Fing 頭搞到周圍係
不過都係佢肯食最緊要
巴打有無邊隻介紹下 睇張表實在太花多眼亂
乾糧就之前有吃開,而家轉左90% 濕,10%乾

乾糧:Neutrience, fromm

濕糧:怪獸,汪喵
係咪主食濕糧最好 因為夠多水份
但係我又怕有時出街中午比唔到罐罐佢地食
挑食罐個隻係肉蓉

無記錯嘅話係營養罐先係肉泥

有小小分別嘅 可以上官網睇下
成功係義工度領養貓貓
但義工要求食鮮食+ 用少少罐頭引佢地食鮮食+ 放長乾糧
佢暫時叫左我買lysine, taurine, 魚油, 益生菌, 營養湯粉
但我自己爬文仲要額外補充鈣,維他命B,E,碘...

好複雜呀
自製鮮食真係要好小心佢點解可以唔同你講要加鈣
直接買營養粉(e.g.好味小姐)會唔會容易啲
我覺得主食罐可以比佢哋更加多嘅水份,因為我返工成12個鐘之後先返到屋企,真係唔知佢飲幾多水,同埋確保佢飲足嘅水係對佢好。

幾時比罐罐要睇吓你個返工時間,我自己個人習慣係起身會比一次,出門口之前如果佢哋食晒會再俾一次,之後返到嚟再俾一次,夜晚宵夜再睇情況。咁就可以確保佢哋有充足嘅營養
唔該哂巴打等我試下轉多d主食罐
我都有問,佢話乾糧入面夠
我都睇緊,好味小姐果d好似簡單d
熟左手先上iherb自己搞
今晚睇下邊度有現貨先
我上iherb買calcium carbonate, taurine, lysine
勁平
試吓唔好溝罐
有時溝咗隻味唔啱胃口會唔肯食
加水方面一次唔好加太多
5/10/15咁慢慢加 試吓佢最多接受到加幾多水溝罐
你可以試吓灑啲零食上面引下佢食都得
又要求一定要鮮食,但又叫長放乾糧
佢究竟叫唔叫做對健康飲食有要求
而家暫時執左

Vit B
海藻粉
Vit E
魚油
Lysine
Taurine

求指教
佢驚我地返左工餓親佢地?
黎緊會接隻貓bb番屋企,上手餵緊rc 幼貓糧
我買左wellness core,想慢慢溝rc 轉糧
請問有冇人有少少rc 幼貓糧唔要?
主子年頭因為血有尿睇醫生後食左 rc urinary s/o 到而家 佢都仲算肯食 但呢排諗緊想幫佢轉第2隻 等佢有咁悶 有冇推薦?
15歲
我買咗好味小姐營養粉加怪獸牛離q
so far 做咗基本身體檢查都無話差咩營養素
鮮食唔好當人咁煮,可以加多d雞心雞肝雞腎豬肝
放長乾糧好快就唔肯食鮮食
通常朝早130g for 3 隻貓
7點一個156g罐
11點就鮮食,如果第2朝都仲有淨飯,乾糧減半
屋企隻貓B聽日就3個月大 正常應該幾重
成日驚佢食唔夠野太瘦
新買 開左十秒就熄左
關fuse事?
但如果要返工
午餐果餐除左擺乾糧仲有咩選擇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞