貓糧資料庫(12)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
乜而家Thrive 咁難買
幼貓再安排多幾餐 胃容量細 早晚兩餐唔夠
我貓仔細個時一日4 5餐少份量罐頭
啲衰貓係咁架 食一陣就走 又再翻兜,取消長糧 一個鐘就收 下餐再俾 等佢知道唔一次食晒就會冇
驗血上面巴打都答咗 食乾糧就真係第時真。腎病加糖尿病喇
岩岩睇番
原來份report 冇SDMA
得CREA (253umol/L), BUN/CREA (9)
差唔多4歲
過幾日覆診再睇埋個尿液報告
唔該哂絲打
我貓貓唔係幾猴佢啲罐頭佢啲補丁就幾中意食嘅
呢個唔算係唔好習慣,貓嘅天性就係食少少,玩一陣(狩獵)再食少少,同埋佢先半歲,可以少食多餐畀佢,等佢大啲就自然會自己食少幾餐,變返一日兩/三餐
都係嘅 俾著係人都想食重口味啲
不過我想試下佢果啲方塊酥

可能太健康太天然
其實就咁聞香唔香
以前唔識買過啲重味精果啲香到我都想食
領養左兩隻6個幾7個月既貓貓
上手暫托餵開royal chain長糧同夜晚定時比salican罐罐
係咪要轉走rc糧 呢幾日睇post先知原來對貓貓唔好
應該溝邊隻會好d
附上主子圖

領養果邊話佢地係山上執番黎所以好難先會親近到
新手養左一星期表示唔知點先得到佢地信任
方塊酥未試過
其實我貓貓啲嘢食我會自己試吓味
不過嗰啲脆皮軟心餅仔就未食過
聞落好似芝士餅咁
軟心果隻試過!我舅舅隻貓好鍾意
所以我試過一粒
咬落真係會咇啲野出黎
emm我想係鍾意罐罐多啲

方塊酥有加生果落去
就係話我都想試食
其實有人示範過怪獸部落副食罐撈麵
話幾好食 我依家買嘢食都係本住
佢唔食我食反而佢哋依家啲零食人類級食品
有時仲花膠瑤柱咁
好伙食過我
有冇巴打想要Thrive雞肉乾糧?開過食過少少
兩隻貓貓試過唔岩食太大粒

免費俾岩食嘅貓貓,唔想嘥嘢
屯門交收 有興趣可以留tg
見上面既巴打冇再覆 我就自己開啦~

有冇人有興趣夾汪喵?

感謝分享
本身諗住去買生肉乾糧試下
但無貨
鋪頭比左幾包sample乾糧(對泌尿/膀胱好)我試下
正,準備買啲怪獸返來試下
佢個罐營養粉都唔貴,ard 180
一餐加兩匙
唔知係咪無咩加味落去,得d肉
補丁可以碎上加落鮮食
但我覺得佢d肉鬆無咩用
貓好似唔多鍾意
方塊酥我同隻貓同食過
我地都幾鍾意 其實都冇乜味 聞到都係肉味 食唔出生果味
不過都幾硬同細塊 比較難搣碎
屋企個個都要返工..無時間 4 - 5 餐
我就係放一個鐘..唔食就收
如果屋企人都要返工..絲打建議點餵食
最早起身個個起身個時放一餐
最遲出門口個個臨出門前又放一餐
最早放工返到屋企個個又放一餐
正常晚飯時間放一餐
最後訓前放一餐
如果餐同餐之間隔得近就每餐少啲
如果餐同餐之間隔得遠就比多啲佢咁
留tg 啦咁
我見到惠康有貓食嘅湯包賣
真係又魚又帆立貝又蝦又盛
好有衝動買黎撈飯食
好啦咁我買包黎試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞