貓糧資料庫(12)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
我汪喵+thrive
幼貓食汪喵好啲,
肉泥貓仔易咬啲
Nature's Variety Instinct 幼貓糧細唔細粒
我買錯左全貓糧 見佢食得好辛苦

Nature's Variety Instinct (369hkd) 4.5lb(2.02kg)

ApplawsKitten - Chicken (200hkd) 2kg

附上貓圖 今日到屋企 已經訓到咁爽
Instinct 幼貓糧靚過applaws
家中主子男仔,2.5歲,已絕育,5.5kg。本身唔鍾意罐頭,平時以乾糧為主+每日會食40-75g罐頭,會主動飲幾次水,但由細到大都係一日得一篤大尿(約17小時痾一次)。

病情:1年前試過情緒壓力搞到自發性膀胱炎,今年8月又再痾唔出尿,睇第一位醫生照超聲波,話見到佢膀胱有好多結晶,估係飲水不足引起,所以建議食處方糧溶解結晶。
但貓貓唔肯食處方乾糧,所以幫佢轉左全濕食(一般主食罐為主+每日一餐royal canin s/o處方濕包),但佢暫時每日只食到120g-150g罐頭,份量唔夠,而且變左完全唔飲水,搞到水份亦不足,試過幾次24-30小時先有小便。

去睇第二個醫生,估其實佢今次可能都係情緒引起發炎,只係咁岩照到有結晶。就著24小時先小便的情況,醫生建議不如食返乾糧等佢飲返水,感覺好過而家24小時先一次小便,同埋話因為貓貓有情緒壓力底,唔建議我針筒灌水。

而家貓貓每餐罐頭只加到5-15ml水,太多就唔食,呢個情況想請教大家應該點做好,好唔好轉返全乾糧等佢飲返水?(但佢飲水量不足,感覺遲早再出事),定迫佢轉食全處方乾糧(一來唔知迫唔迫到,二來成份始終唔好),定俾佢食多d s/o處方濕包呢?佢食乾糧就飲唔夠水份,食罐頭時明明水份多過乾糧,但又反而冇尿痾,唔知點樣可以幫到佢...
有無試過搵出貓貓情緒壓力既來源係邊?
如果已知係情緒壓力影響貓貓 最好就解決個源頭
唔係點轉餵食方法都好可能會反覆發作
屋企兩隻衰野唔啱食,有無人接手,可散
汪喵主食罐同肉蓉罐 大罐裝165g 2023年到期
$20一罐 留tg傾
咁你要買多幾款口味俾佢地試,或者買幾個牌子嘅主食罐
隻貓都係屙開拔甩
有次去開市集試左隻台灣罐無屙
宜家keep住唔敢轉但驚佢食厭
新手想請教下大家領養咗隻貓一個禮拜 屙啲大便睇得出係缺水
試過比汪喵主食罐佢食兩啖就唔食 但點心罐就會食
想請教下大家仲有啲咩方法可以幫佢補充多啲水份
同埋佢之前係流浪貓我一接近佢就對我哈氣 連比醬都唔食
唯一嘅辦法係咪都係唔好理佢 比啲時間等佢慢慢接近我? 唔該晒大家
汪喵主食罐比較淡味
我隻仔由細食罐食到大
就係唔肯食汪喵主食罐

或者可以試下歐美啲肉醬罐會比較濃味
汪喵有隻挑嘴罐應該都好好味
我隻衰仔次次都秒清晒
6個月大貓女 驗血PHOS 磷指數偏高
食開汪喵幼母罐
一直都無柯 又KEEP住增到磅

究竟要轉咩罐
醫生話開RC或者HILLS幼貓糧比我
我拒絕咗
獸醫嘅一定會推處方糧俾你
你點睇得出佢缺水?
係呀 所以先會拒絕
但就未知轉咩牌子好😓
你呢個係貓行為問題嚟
首先要識得睇貓貓嘅面色先
我諗佢咬你之前條尾應該有flick flick下
呢個係佢唔耐煩嘅signal
見到佢有呢個動作就唔好搞佢喇
就算佢煲晒水都好 都要收收手 大家冷靜下
唔係佢都係會咬你
Btw千祈唔好打佢啵
愈嚟愈大粒咁不如你帶佢睇睇醫生啦
Claim返保險
眼水過分分泌都係睇睇醫生好啲
如果你講緊淚痕 咁都可能普通嘢
食下lysine就搞掂
但如果係其他眼疾可以好恐怖
千祈唔好餵死一隻
如果唔係遲吓應該會見到你開po放罐頭
飲水方面
你可以試吓買湯包加水
或者凍乾加水畀佢
同埋針筒餵水
依家有啲凍乾湯粒 加水就開到湯好方便
仲有貓奶嗰啲都可以試試呀
佢已經喺我等醫生嘅時候搲爆咗粒嘢
搲到個下巴損曬
但好緊了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞