貓糧資料庫(12)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
絕育之後唔會無啦啦轉咗口味
你要轉就可能要慢慢同佢轉
每日放一碟仔濕糧畀佢
Stage 1係等佢習慣有濕糧嘅存在先
之係你都可以試吓放喺手餵佢
畀佢知道呢樣嘢食得
初頭可以揀副食罐 因為佢惹味啲
應該可以同RC嘅惹味靠近啲
佢肯食呢 就可以慢慢試吓主食罐
一樣都係重味去淡味 即係魚罐再去雞罐
都肯嘅你又可以試吓鮮食 雞胸肉嗰啲~~
可能都要試唔同口味
撞撞下可能有一款佢中意食

長期戰嚟 慢慢加油~~
(睇youtube加貓書同睇唔同post整合得嚟
唔知啱唔啱你
Hi絲打
想知晏就同臨訓之前
你都會放幾多wellness 乾糧俾貓貓食
貓女5個月 keep住一日餵4餐 共兩罐80g肉醬
日頭番工放長糧(WC) 但佢無食過咁濟
體重keep住有增加既
但遠遠唔夠汪喵個餵食量
請問問題大嗎?

呢排開始每餐比多10g
4餐落嚟都係總共食2罐半
都爭佢每日建議食量成罐
究竟應唔應該再加
每餐食太多又驚佢消化唔到
但又真係夾唔到時間再餵多餐
煩惱ing

請問大家係咪真係餵足建議食量🤔
天氣/溫度都會影響佢哋嘅胃口
有冇咩自動喂糧機介紹
petkit?
請問仲有無呀?
請問仲有無?

https://t.me/diu7u
呢個想要~

https://t.me/diu7u
買得太多點心罐
想放走24罐汪喵點心罐 有冇人有興趣接收
一餐大概20g一隻貓。
因為我直接係用量杯,所以可能會有啲誤差。
主要睇你隻貓食幾多,我嗰兩隻會清曬或者剩幾粒。
唔該絲打
同埋我想問下
你話過左一個星期就開始換下其他罐罐俾貓貓食
係咪都係慢慢咁新罐溝舊罐食
定係你隻貓貓腸胃好可以直接就換
因為我見上網好多人話貓貓都係習慣食開邊隻就邊隻
如果轉糧既話就會好易搞到肚屙又或者唔肯食野
Sorry for 新手第一次養貓好多野都唔明想問清楚
好睇貓自己腸胃我有兩隻貓係可以直接轉糧都冇事 宜家呢隻布偶貓轉少少新糧 柯左兩次
我係直接換,餐餐唔同肉或者牌子
但最近好努力咁清緊啲幼貓罐
所以就淨係三個牌子輪換(汪喵,怪獸,thrive)

正常黎講濕糧係可以直接轉
可以試多啲唔同嘅肉
而且之後會無咁挑食

最好一開始試單一肉類嘅罐先,睇下有冇敏感

但如果你隻貓好細或者腸胃好差
咁就可以慢慢試,逐少咁換

見過有啲貓可能淨係可以食某牌某味道
其他全部會軟便
所以真係要睇貓

通常唐貓腸胃會好啲
布偶就出名腸胃差
Hello , 兩隻貓 (14個月&8個月)食開汪喵凍乾,之後因為越食越慢,到後期唔係好食,所以轉咗罐罐之後啲貓就狗衝食得好快

不過近呢個月返工前擺低,夜晚收工佢哋都無食晒,懷疑係食厭咗,或者餵食時間唔match 佢哋作息時間…..想轉另一隻主食罐/凍乾糧

而家睇緊怪獸部落,有冇巴絲建議汪貓主食罐可以轉咩牌子?
咩味?
有冇巴打隻貓食過tikicat 幼貓糧?我隻布偶食兩次柯兩次 有溝舊糧 舊糧係冇問題
鰹魚蜆同鮪魚青口(粉紅罐同綠罐)
呢度有冇唔係全濕食嘅人唔介意分享吓你地貓貓啲屎係點嘅(入面都濕潤/出面濕入面乾/成粒乾嘅)
我一路餵緊全濕(凍乾加水),冇話特別灌水/畀湯見啲屎ok(㩒落去有水分且唔太硬)
但自從前排轉咗另一個牌子啲屎就好硬,入面係乾嘅,可以話啲屎真係一啲水分都冇
依家再轉咗另一個牌子兩日,間中餵少少南瓜,有灌吓水,暫時未見有好轉
轉咩牌子視乎你隻貓
補充少少,尿量唔少都大督,所以有啲驚唔係純粹唔夠水,屎就1-1.5日一次
會唔會有機會係太多毛排唔到所致?
兩隻貓係機乎同一時間出現呢個問題,所以覺得可能關糧食事
而家台灣官網長期缺貨就算補左貨都台灣限定
小心便秘啵
正常佢食濕糧唔加水都係飲得唔多水
要額外餵湯或者唧水畀佢
因為濕糧貓都係唔會/少自己去飲水
除非啲糧好鹹
我全濕貓如果岩岩好夠基本水量啲屎都會乾乾地
另外如果啲屎無乜毛 又無嘔毛應該就唔太關排毛事
又可以睇下岩岩轉左隻牌子係咪碳水高啲(有啲罐會有飯/豆,如果呢兩隻成份高啲啲屎都會硬粒啲)
係濕糧到加返多啲水應該可以解決個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞