貓糧資料庫(12)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
好大罐 夏天2 隻貓都驚吃唔哂
佢好似寫3日
但通常都24小時食埋佢啦
110g 我隻貓分2餐食
停左thrive罐2日 淨係比wellness core kitten乾糧佢食
今日發現貓貓啲屎靚返 深啡色固體
之前淺啡軟便
咁我應該試其他牌子既罐罐定係繼續餵住乾先?
隻貓都算飲得多水
之前好多人都話食thrive軟便
我覺得你可以餵一星期乾
之後餵其他罐
想轉成貓糧 加 求肉絲罐介紹

由個幾月湊大既兩隻英短仔,差唔多10個月大,一隻4.3KG,另一隻就4.8KG,就黎計劃幫佢地絕育,所以想問下有無咩成貓乾糧同埋肉絲罐推薦?

由佢地細個開始就淨係餵開wellness core幼貓乾,同埋 wellness core K9 肉醬罐,基本上都係一日兩餐濕各半罐加極重水都清晒,返工先會擺底40g左右乾糧,到依家差唔多十個月都無特別加大份餸,但就愈黎愈肥壯。

有諗過轉生肉糧但又驚擺得耐佢地唔食變壞,請問有無推介成貓乾 同埋成貓肉絲罐?感謝感謝
乾糧我通常食完一包就轉個牌子
冇咁易食厭 以下牌子我會keep住餵
乾:dr elsey, thrive, instinct

肉絲罐就選擇比較少
我屋企至少同時會有兩個牌子
食完一罐a就轉b 都係冇咁易厭
罐:thrive, fussie cat金罐,汪喵點心罐(副食罐)

我都想睇吓其他巴絲分享
mark低多啲牌子試吓
可能我平時都夠狠心,佢地一食厭玩絕食拒議,我就係收起唔比佢地食,久而久之大家知大家脾性,食同一款乾同幾隻罐都食左咁耐。

我覺得只要佢地一日內有野落肚就得,飲夠水先係重點,所以我成日被朋友話啲貓飲湯多過食。

乾糧我目前就考慮緊應該就ziwi, instinct, wellness core,爬過下文普遍都話食instinct易有軟便?
我都想買power of nature 不過懶得去德國倉
你買dr elsey幾錢?
我狠心得落 但屋企人好縱隻貓
成日隻貓唔食就加啲凍乾零食上去

以前隻貓肉絲肉醬都肯溝水食
而家肉醬就唔係咁食 肉絲就好啲 但溝得多水都唔肯食
Btw 我隻貓instinct冇軟便+啲毛滑咗
但佢本身腸胃好好 唔知其他貓食係咪都靚屎
你睇吓有冇其他巴絲分享
我之前天下貓貓買過一包大一包細($680/$195)
但大嗰包好多餅碎咗
試下唔好坐太熱
坐到佢唔凍就得
因為開封左雪返一定無咁香
而且我發覺加得太熱會變得好黏
同埋個味好似怪怪地
岩,所以基本上
食濕罐係無可能食到佢建議卡路里
佢一罐先得50kcal
幼貓要食300卡路里

食太飽消化唔切會腸胃炎
我係美馬買 最近出咗幾隻新味
包冇菌 我直頭蒸熟佢再攤暖先俾佢哋食
感覺冷門糧冇乜人買 所以天下成日有啲仲有半年嘅特價糧
美馬買幾錢
太熱唔得嫁
主食罐入面有好多維他命
太熱會流失晒
instinct幾好 屎唔臭 但唔係道道有 依家準備轉Tikicat
用chewy大法 新email join autoship
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞