貓糧資料庫(12)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
Thrive乾係咪易痾濕?想換隻好d既乾
屋企一隻唐貓一隻布偶貓,食咗半年thrive乾極少爛屎,有時換糧太急都會令到啲屎唔靚,可能溝返少少舊糧先
有冇喂益生菌同驅蟲?
想搭單問吓大家

屋企有隻兩個月嘅小貓行為相當自私仲要永遠都食唔飽
雖然而家已經定時俾佢食 限制佢嘅食量
但問題屋企有隻大貓平時我哋將嘢食放高位等佢自己爬上去隨時食

如果未來有日細貓長大都可以爬上爬落佢一定會食晒大貓啲嘢
呢個情況除咗要大貓都定時食嘢之外
有咩辦法確保兩個都有適當飲食

唔該晒各位巴絲
要溝幾耐?
睇貓,一開始可以7成舊糧3成新糧先,每隔一兩個禮拜調一調比例。
加重新糧比例之後觀察下,一日爛屎冇乜問題嘅,連續幾日爛屎先再俾返舊比例比佢哋
想問下有咩乾糧牌子係平過acana但係又唔會太差的
屈指一算食acana有d貴
睇過applaws好似麻麻地
未絕育
即是好後生?
冇咩特別需要就唔好咁細個就餵RC
貼個成份表出嚟睇下先?
本身貓b 係咪流浪貓
點解要限制食糧?太肥?
每餐畀幾多佢食,一日幾多餐
兩個月咁細仲發緊育 食極都唔飽係好正常呀
通常只係會驚大貓走去食細貓既長糧食到肥晒
大貓曾經係流浪貓 但細貓就唔係
限制食量係因為之前比得太多 一個月可以睇到有肚腩仔
所以而家每日比兩餐都係一碗
雖然係我哋做壞咗個頭先 但佢一定都有性格問題 無論你俾幾多佢都一定食晒 而且會搶到攻擊人

所以最擔心係如果有約佢爬得到高 會搶晒大貓啲嘢食
我嘅情況真係相反
而家睇細貓個勢佢未來有機會一定會食晒大貓啲嘢
真係要諗點樣保護返大貓
一碗嘅意思係幾多呀?係乾糧?
幼貓最好一日四餐 同埋佢食到幾多就俾幾多佢
搶到攻擊人會唔會真係唔夠食呀
但佢已經食到個半月已經有肚腩過
我盡量濃縮想講嘅嘢:
1 蛋白絲講得啱,一日畀4~5餐左右 要少食多餐 定時食
2 另一位都講啱 ,細貓係發育緊,食得多係好正常
3 有冇過肥唔係睇有冇肚腩仔,係上磅量重,再睇整體身材,最後最好再問問獸醫
4 一碗份量係幾多?
5 唔係流浪貓會搶食嘅機會會細d 搶到要攻擊人更細 唔係話100%冇 但機會真係細 正常係唔會咁搶法
6 有冇(道)過蟲? 幾時
7 唔使咁快擔心大貓住
貓仔細通常食好少個肚會大但屙完又即刻縮返
如果屙清晒都仲有個腩仔咁樣有無睇過醫生 會唔會其實係小腸氣呀?
一日兩餐聽落其實唔太岩兩個月貓既食法
屋企隻貓唔欣賞Thrive幼貓罐
$85/7罐 有無人有興趣
東鐵線沿線交收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞