貓糧資料庫(12)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
Thanks
ziwipeak既乾糧佢地唔多食,會試下搵thrives同weruva
我貓貓都係唔how汪喵 但幾鐘意heromama
邊區
想問下遲下接挪威森林bb翻去
佢主人叫我佢一歲前跟佢食RC baby cat 嗰隻糧
請問跟佢好啲 定我遲下幫佢逐少逐少溝翻舊貓嗰隻bb糧好
佢咁講係擔心隻BB貓唔肯食嘢,你可以試吓溝番舊嘅貓糧,如果肯食嘅話就慢慢轉走RC
同埋想留後嘅話 想問下布偶配挪威森林會唔會有問題
淨係想等佢哋大嗰啲生一次 就幫佢哋絕育 定布偶配翻布偶
挪威森林配翻挪威森林 咁樣好啲
罐係咪直接換就得,唔使溝?
我都係 三個月大 係暫托度成日柯爛屎 一黎我度我就同佢轉wellness core 罐就汪喵同怪獸 頭兩日有溝少少舊糧 見佢無再柯爛屎就全新糧 食得好滋味 又靚屎
汪喵d罐有冇巴打隻貓食過?
wellness core 罐餵親都唔食
仲有4罐大 有無人岩?
新手 貓仔2個半月 已經帶左返屋企
想問問如果買wellness罐係咪一定要買幼貓成長配方?定係wc罐都可以?同埋wellness干糧有冇細袋裝?我怕買完佢唔食浪費左
wellness core幼貓糧有2lb裝
亦有試食包,你可以去寵物用品店問下
罐我就冇試過
罐唔駛一定幼貓罐,貓貓肯食同吞到就ok
明白 我仲周圍搵幼貓罐驚其他唔岩佢食 依家放心曬可以買多幾個牌子比佢試
明白 咁我買2lb比佢試試先
水嘅話 我隻貓唔會主動去飲 又食得少
所以通常係喺濕糧加水 一日2-3餐 好胃口會到4-5餐
然後臨瞓開一大碗湯加凍乾肉畀佢
湯我會用貓嘅湯包10ml再加幾十ml水溝
因為啲湯包好鹹
咁碗湯夾埋有40-50ml水
一開始建議少份量咁溝水
睇睇貓貓可忍受幾淡口嘅湯

揀湯包都係盡量唔同款唔好淨係飲一隻
因為有啲零食湯啲成份唔算好靚
例如肉源來源不明/肉類副產品嗰啲
唔長期飲同一款/揀啲成份天然啲 就安全啲

另外有時候有新鮮無鹽雞湯就唔會溝水 直接畀佢飲

唧水就得閒先唧 唧到佢走開唔飲為止
獸醫就教話便秘貓可以加少少洋車前子落水唧埋畀貓飲
汪喵/怪獸部落幼貓罐 大細都啱食~~
Thrive肉絲罐無咁高卡路里
我覺得可以研究下處方糧入面有咩成份係幫到貓貓 可以試吓搵啲代替品
會唔會係你依家呢包wellness core有問題
我主子有食
你想嘅都可以溝埋一齊食
如果HeroMama啱食就唔再買Thrive了
平太多
多人買就可能唔再特價
btw 我推natural kitty罐 唔太大路野 見過得一間有賣 布偶玻璃肚都唔柯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞