貓糧資料庫(12)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike

食緊thrive 雞味乾糧同食汪喵罐罐
岩岩去左醫生到抽血驗
話血入面既CREA 過高
話d糧太高蛋白質唔好要轉食處方糧
咩原因導致CREA 過高?

食緊thrive 雞味乾糧同食汪喵罐罐
岩岩去左醫生到抽血驗
話血入面既CREA 過高
話d糧太高蛋白質唔好要轉食處方糧
咩原因導致CREA 過高?乾糧?
如果原因係高蛋白 咁搵低蛋白嘅糧?
唔駛下下都處方糧(掛)
https://youtu.be/xJbNNhjvdT4
呢個人有分享點樣由乾糧轉做生食
或者可以參考佢嘅方法?
但應該都好花時間
有無人會將汪喵凍乾整碎灑少少落罐罐度餵? 咁樣有無問題 算唔算生熟撈埋易屙
會加水
目前估計就係乾糧蛋白質過高
上手主人餵開matisse 雞味
我接手就轉餵thrive 半年左右
個CREA 就升到過高(半年前個血檢仲係正常)
我考慮緊
我望下個list 有冇其他糧可以岩食
淨係聽過糧要低碳水
有幾高?
血報告標準值用乾糧貓計
生肉 罐罐貓都會有啲略高
bun sdma個啲又高唔高?
唔覺得下下都要食處方糧
https://www.dogcatstar.com/blog_bloodtest/
巴打係咪講呢隻?我見元朗catplus有 來緊都想轉呢隻比主子食 係咪算幾好既選擇?其他鋪係咪平啲?
我都有,次次清理時都覺得好壯觀
我都淨係聽過呢樣。正常罐頭應該唔會架wo
最近都聽過其他case 係咁 又係話食半乾濕驗到crea 話係初腎
搞到突然又話貓要食低蛋白
食全濕反而食到腎有事咁款
我番屋企再望望個數先
我記得bun / sdma 好似都冇事
淨係crea 過左標準
我都唔想貓貓咁早食處方糧
唔該哂各位先
有興趣share 驚買左24罐主子吾食
原本仲諗住自己整俾貓貓食
原來有咁多野要計

如果我整鮮食再加supplement咁樣得唔得?
你可以參考下台灣嘅好味小姐,佢餵全鮮食畀貓貓
已訂佢本食譜
佢啲鮮食罐都好似唔錯
但唔係幾睇得到佢全部成分
請問仲有無得讓兩罐俾我隻大帝試下tg:gloryforeverr
怪獸有新promotion
有所有味嘅主食罐, 仲有湯(各一)
,又有啲supplement

5百幾蚊低唔低屌

唔該各位巴絲

新手,布布6個幾7 個月
俾佢試下囉,順便轉做濕食
之前breeder 放長乾糧
尋日第一日實行朝濕晚乾, 定時餵食,佢夜7 點8 點餓到周圍咬嘢

同埋佢衰仔有個唔好習慣,就係鐘意食食下,唔食走咗去,轉個頭又食幾啖咁

搞到我餵個一個鐘要監督住佢食

啱啱見到樓上巴打話半乾半濕驗血有事依家好驚,想睇下今晚巴打講乜
如果SDMA冇事,CREA又過得少少就唔駛太擔心
濕糧貓郁啲就會過
咩年紀呀?後生就更加冇事嘅多
同埋就算真係因為腎病所以CREA超標少少,或者年紀大
一嚟就處方糧都未必係對佢最好,對食肉動物嚟講限制蛋白質仲冇益
好多時由低磷開始已經夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞