貓糧資料庫(12)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
一歲要吃成貓糧,你可以用返同一個方法嘅,買d 細細包俾佢試一試。
請問有冇邊隻肉醬罐介紹
凍乾
凍乾
有無人貓貓食緊鮮食包做主食?
有無牌子推薦?
見有隻Natural Pro, 好唔好架?
嚟緊會接隻三個月大嘅貓仔返屋企
想問下大家買糧有冇搵開邊間抵玩啲
細鋪有機會係平過金魚街門市果d
網上鋪買糧Meow-Line 幾抵,
買Suppliment 就係IG一間叫波子棋
汪喵買過lysine ,鱉蛋粉,免疫力保養粉同紓壓胺基酸
怪獸買過牛離q, 排毛粉同每日酵素

我自己係見到有淚痕會俾lysine
整雞胸會落牛離q

紓壓胺基酸,排毛粉同每日酵素佢地會就咁食 唔洗溝落野食到
想問大家嘅喵會唔會生粉刺?
我隻貓差唔多4個月
佢2-3月嘅時候,屋企人用膠豉油碟餵佢
而家我轉左瓷碟餵
但佢粒粉刺(定暗瘡?)仲係越來越大粒
其實有冇藥膏俾佢搽?
有冇人想買包汪喵凍乾鴨味500g(未開封)
個仆街仔食試食裝好開心,一買左大包就唔撚食
呢到多數都係答你台灣幼貓罐
汪喵同怪獸
有網店可以一罐罐咁買黎試
主子腸胃有問題 要食全濕食 食其他糧會嘔
但如果晏就屋企無人
3.5kg 8個月 大 一日食兩餐
早晚各比一罐半細罐 夠唔夠?
一日三罐份量差唔多
但一餐可能食唔曬一罐半
盡可能都分開幾餐
可能早上八點,晚上六點同十二點各一餐咁
當然,睇你自己時間
盡可能分三餐喇

btw, 我屋企兩隻貓(6個月,3kg左右)
食全濕嘅時候好易餓🌝
我隻岩岩執返黎果時大概1個月大,俾過奶唔係好飲,所以俾漁極akika/daily delight bb mousse 罐/用水浸淋哂乾糧

食左兩三個星期就轉左wellness core for kitten 肉醬罐同各牌bb/全貓罐
我個仔食K9 雞溝羊 凍乾嘔
可能我試下 晏就自己餵食機出汪喵凍乾比佢試下
暫時應該keep返早晚各一個細罐
主要係有時屋企無人 驚佢太餓
要中間比一餐野佢 又要入到自動餵食機
因為我個仔有IBD 腸胃好易敏感 醫生叫我食RC腸胃處方乾糧 但我唔想比佢食RC 所以就試緊凍乾
想問下貓仔隻眼成日都好濕係咩成因?
Wellness core 乾乾嗜口性高唔高?
而家隻衰仔食厭左唔肯食k9大家有無類似既罐推介?
係咪唔舒服?
唔似 食得玩得訓得 好鬼精靈 不過最近生癬睇左醫生都冇乜野 係唔知點解眼仔成日濕濕地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞