貓糧資料庫(12)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
一日兩餐都係一個鐘就收走?
有冇計過貓貓熱量食得夠唔夠?
放大耐廢事變壞,而家天氣咁熱

除非長期開住冷氣
你放工返到去到訓覺前都餵到2.5 餐?
orijen 啲屎特別臭, wellnes core就本身好大陣味, 我家下轉左用 nutrience zero,一定要zero先低碳水, 我果兩隻開心使用中
咁都唔係過太多,暫時等驗埋尿比重/SDMA先決定唔會遲
唔駛太擔心住
四歲好後生,其實好少已經慢腎到CREA超標果隻,
touchwood腎真係有事都可能有天生成份,
如果再驗其他數字都係有問題,就要照埋超聲波睇下有冇多囊腎之類

同埋都係果句,腎病都唔代表處方糧一定係對佢好
但喺呢個位要拒絕處方糧要一定勇氣
可以再做下research決定要點做
平讓糧、罐頭
挑食貓唔食

另外有五包試食裝
睇吓有冇人需要

太子自取
留tg

有興趣怪獸部落鮮肉主食

想問有冇凍乾係低磷?

兩隻貓本身都食開全凍乾
但其中一隻前排驗到腎指數高咗少少
所以轉咗食低磷罐
但健康貓聞到罐香就唔肯食自己啲凍乾
所以想問吓有冇凍乾係低磷的俾返腎貓食凍乾
鮮肉主食跟機
想要2包怪獸乾糧同2罐heromama土雞罐
https://t.me/tinabbchu
汪喵主食罐

ciao雞柳正
完美做法如果驚佢中間時段餓
可以放少少乾糧
你隻貓係食物變壞咗都照食嘅類型?
如果佢聞到變壞咗 正常係唔會食
所以我會照放除非成個下晝都紋風不動
咁就倒咗佢
或者放咗一陣唔食
咁就短時間內雪返雪櫃

同其實你會慢慢掌握到你隻貓大概咩時候會食嘢
就返個時間就唔怕浪費食物
拒絕處方糧 當佢係最後手段好啲
有時醫生都會同意你去試吓其他方法先
其實都有,但又驚佢地吃唔夠,因為而家轉哂做主食罐,我擔心佢唔識分, 我一出門口返工就12 個鐘先返屋企

所以我自己做多一步
屋企貓貓食厭咗MonPetit嘅雞肉芝士嘅罐頭,成日都係Lam晒汁而淨返啲雞肉,大家有冇罐推介?貓貓鍾意食啲黏身液體嘅罐,之前畀佢試過好水嘅主罐,唔鍾意食。
日日夜晚都會煮雞柳畀佢食
唔俾佢試下慕s 罐?
係點揾,例如7 點?11 點?
唔該
我係7點起身餵一餐,出門口前再放多一餐出黎,返來再放一餐,消夜就睇佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞