貓糧資料庫(12)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
快d睇醫生
唔好拖
肚痾可以係好多問題 唔一定關食物事
唔使停濕
呢個獸醫真心痴線
基本中嘅基本都唔識
開名啦
唔好畀佢害人(主人)同貓了
有無人知道邊到有Merrick Purrfect Bistro 無穀物貓糧 - 幼貓配方 4Lbs / 7Lbs 嘅現貨 ? 我搵過7,8間都無現貨而現時貓糧只支持到半個月到
係咪有人買左Heromama?好唔好?

結論

嗜口:星星星星星(貓狗都愛)
價格:星星星 ($11.9)
設計:星星 (口味標注啲字太細隻)
排泄:星星星星星(靚屎+大篤尿)

但不排除係我隻貓嘅貓生閱歷少
所以屎都覺得好食
好似唔錯
有無試黑羽土雞?
想問吓皇冠隻貓品種專用糧有冇試過養咗品種貓係咪真係用專用糧好啲?
我睇成份
好似每一隻罐都有黑羽土雞

但係就咁獨立呢隻味我就未試
無知一問
咩叫黑羽
土雞明明地
即係royal canin? 首先,RC出名差,可以嘅話唔好餵喇。第二,品種貓專用糧其實只係gimmick野,最緊要餵好嘅食物(好到壞排落去:生食 > 鮮食 > 罐頭 > 乾糧)同營養均衡
Oh Google 咗 原來係一種雞品種名
換過第二隻牌子佢唔食?
好詳盡
想問吓鮮肉係熟肉?
如果我買雞胸肉最好係咪煮熟佢打成蓉定係就咁生食?
同埋如果我淨係比唔係最靚嘅可能有少少飯嘅濕糧, 定係好少少嘅濕糧配返乾糧例如wellness core? 因為budget有限
都食嘅,但好易肚屙
轉呢隻糧都溝左成個月先無屙
可能有腸道問題
畀少d/唔好再畀乾 轉全濕
成日/長期有肚痾問題要睇醫生
雞通常我會加蛋蝦蜆炒香食
我d貓食野同人差唔多,無少咁菜同調味,加d營養粉
如果無咩budget 可以自己煮一餐再一餐乾
自己煮人同貓都有得食仲平好多
我3隻貓,一星期飯錢around 80蚊
通常hktv 星期2or 4 vip價入手d平海鮮雞,同內臟
牛肉就街市凍肉鋪
鮮食係煮熟嘅,生食係無煮過。

無論生定熟都好,任何肉唔加營養粉嘅話不可當主食(營養唔夠均衡),只可當零食

你最尾嘅問題,我會寧願好少少嘅濕糧同wellness core。因為wellness core係乾糧入面算係好嘅,既然budget有限嘅話,走半乾濕嘅路線都好好架喇!

如果想對貓貓營養學,什至係生食了解更多嘅,可以睇呢位支持生食嘅美國獸醫寫嘅野(我都係爬之前貓糧資料庫見人share, 係正野,資料齊,分析有理. 你一入佢網站第一樣見到嘅”feeding your cats”個篇野已經hit到被翻釋左成唔同語言):https://catinfo.org/
呀 補充返少少

個獸醫有寫到佢認為任何罐都比最靚嘅乾好。但我點解會寧願你餵好少少嘅濕糧加靚乾呢(如wellness core)。因為我認為香港買到嘅差罐,例如百佳牌,成份差,唔夠營養,又濃味會搞到隻貓嘴饞。仲有,我唔知美國嘅罐會唔會其實都好過香港差嘅罐 無法比較下,所以廢事risk啦。再者,有飯嘅罐唔好係因為有澱粉質(貓唔需要澱粉),而呢啲罐通常都係平(即營養唔好)。係,乾糧都有澱粉,所以我強調的係揀靚嘅糧。靚嘅糧通常都係無/少澱粉,但營養均衡。咁樣比較下,梗係揀靚嘅乾+好嘅濕糧,instead of平但唔好嘅有飯罐
黎緊9月頭有新主人黎
新手養貓
而家睇緊D糧, 爬左D文 睇左成份表有以下幾隻都好似幾好
想各位幫幫手睇下邊隻好
9月頭黎到果陣約3個月大 男仔英短

1.Oven-Baked Tradition 無穀 雞肉 全貓糧
2.Orijen cat & kitten
3.Wellness CORE 無穀物幼貓成長配方
呢度3隻大家覺得邊隻好D
嚟緊會接兩隻4個月大嘅貓貓返嚟
佢哋本身食開royal canin 嗰隻幼貓助長配方糧+kakato慕絲罐

爬過文知道咁樣唔係幾健康,想轉wellness core幼貓乾糧 + thrive 幼貓雞肉罐 or 汪喵星球幼貓罐,請問係咪ok?

同埋知道乾糧要慢慢溝嚟轉,咁罐係咪都要溝?

感謝
3款都幾好
真係要睇主子鐘意邊款
本身食開咩糧?乾糧要按比例溝
本身食緊RC

一搵資料個個都話垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞