貓糧資料庫(12)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
睇成份內容
好多時營養好好嘅嘢=/=好味
如果好細隻/老病貓 就算是但街邊邊隻垃圾罐都可以 最緊要肯食
餓到瘦哂唔病變有病就gg
食咗先慢慢有耐性地轉糧
如果非常肯定係腸胃唔好就轉糧 濕糧軟又多水份比較好 乾糧濕水 唔係就停
轉幾罐唔同牌子/肉都唔得就要睇獸醫確認腸胃有事 開腸胃糧之類

留意下嘔出嚟嘅嘢觀察係咩 eg 無色水/有色水/糧/毛 幾時嘔 次數頻率 有冇便秘 等等
可能係其他病 (貓有病好難睇得出)
就即刻睇獸醫
正常貓唔會嘔到7彩
有巴打要咗了
放10罐canagan 雞肉三文魚罐 $13@1
隻貓唔食
我個仔早排食咩嘔咩
經獸醫診斷之後我個仔有IBD
食咗兩個星期藥冇再嘔,依家去早晚食一包RC處方糧,中間兩餐就餵K9凍乾肉糧,但我而家唔想再餵處方糧比佢。
各位有咩低敏罐可以推介比我試餵佢?代替RC處方糧
暫時想試一款係Instinct 單一蛋白質 火雞肉罐
重有咩罐可以介紹比小弟?
萬分感激
PRIMAL 凍乾脫水糧 火雞 只食左四舊 !
天下貓貓斷左貨好耐 唸住買俾主子食
等到上星期終於返貨
點知主子對依brand無乜興趣
只食左四舊 開封一星期 再用密實袋封好
原本$365買 平讓 有意留tg
thx
各位大大你好,我住係荷蘭,最近養左兩隻貓仔一仔一女,每日一包濕糧兩隻分溝水,其餘時間食乾糧。唔知大家對外國糧有無研究,俾緊Felix Purina Junior,想請教下呢隻好唔好?

-> https://www.amazon.co.uk/Felix-Purina-Junior-chicken-sardine/dp/B00K8416PQ

感激
咩原因唔想再畀處方糧
唔係寫英文唔識睇
佢d處方糧 其實係乾糧浸住d湯
同一罐打開既肉食蛋白質爭好遠
係外國就買dr elasey / power of nature meadowland mix
講緊濕/乾?
處方有出濕罐
處方糧驚唔夠營養
之前隻貓貓食wellness core+canagan 罐
配搭住咁食,一路都冇事

有一次佢唔知點解屙咗幾日,我之後煮南瓜雞柳比佢食,最後就好返晒,食返原本嘅配搭。

隔咗兩個星期,夜晚一食罐就嘔,我帶咗去睇醫生,醫生就開hills I/d處方糧,咁我覺得比佢調理下都OK,於是就食咗差唔多一大包,我都唔想佢係咁食處方糧,所以開始溝返以前食開嘅wellness core,兩隻溝住食冇事,今日一單獨食返就嘔

咁嘅情況係咪要keep住食處方糧都冇計
我之前餵thrive罐頭加wellness core乾糧
我見佢啲大便一啲成形一啲係爛
我睇左post話呢兩款加埋唔靚屎
所以罐頭就轉左canagan
第一日都靚屎 但第二日開始爛 食左兩日
琴晚屙稀仲有血 我即刻同佢轉番thrive
今朝就爛但無血 但佢就好精神 玩得訓得食得
所以我想睇多一日 想問大家似係有咩問題?
佢大約一個月前有睇醫生有開到杜蟲藥
會唔會唔夠力仲有蟲所以屙稀有血?
我隻衰女之前都係咁
由thrive轉canagan再轉返thrive
見佢食親thrive同canagan
都會屙又稀又臭嘅有血屎
所以應該唔關杜蟲事

最後食咗一包細包嘅schesir有飯乾糧
屙到正常屎就轉汪喵罐(夜)+valens乾糧(日)
就算有時食下零食立雜都好
啲屎都係靚到飛起
咁講啦 其實冇一隻係100%靚屎 始終隻隻貓體質唔同 我隻布偶貓驗身 睇左一個月醫生都解決唔到爛屎 處方糧 處方罐 杜蟲藥 益生菌 抗生素都試過 最後試左呢隻凍乾就解決
我都想夾

https://www.bbc.co.uk/news/business-58090354

岩岩見到英國有貓糧出事
新手想問下4個月大左右既貓係咪可以由佢食多d,唔洗咁strict咁限住卡路里攝取
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞