貓糧資料庫(12)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
啱啱見完醫生 話其實唔推薦凍乾 因為驚佢保存得唔好 容易有菌 有冇巴絲主子既醫生都係咁講?
好多醫生都咁講(我醫生話唔建議食生肉糧)
的確都係有呢個風險 但亦有好處
自己衡量完儲藏/營養後再決定比咩飲食
佢叫我自己衡量 不過凍乾的確解決左柯爛屎
香港大部分獸醫係咁講
仲停留係食乾糧最好嗰個年代
請問有冇罐罐推薦
因為佢細細個戈陣長期食K9長期爛屎
之前執到我隻貓之後帶佢去睇獸醫
個陣咩都唔識 就問佢應該餵咩同點餵好
佢話濕糧同乾糧都ok 但乾糧會有營養d 你隻貓仲細最好俾多d 乾糧
我on99 信咗一陣之後自己慢慢睇多啲資料先知乾糧真係好無益
而濕糧亦非如佢所講咁無營養
食濕糧後兩隻老貓都肉眼可見地健康咗冇得呃
而家好後悔俾咗乾糧佢哋食咁多年
用開個隻乾糧要月尾先有貨
想轉主食罐頭頂半個月先
有無巴絲有高質主食罐推介
以前唔識嘢 長喂乾糧真係好肥 兩隻貓好似泡芙人咁 冇肌肉 到依家識d嘢 隻衰仔布偶又易柯 屋企成堆罐
同你一樣,我喂左差唔多4 年乾糧,而家全面轉哂罐
我推汪喵+怪獸,而家主子吃緊
感激
我thrive打手黎不過主要都係雞肉
有時想有啲新意就汪喵凍乾(建議就1:3.5嘅水,我嗰隻1:5嘅水都肯食),有時間有會比生牛肉
1:3.5已經濕到成碗粥咁
1:5都仲肯食
汪喵好似都幾多人推你隻貓咁乖咩都食
我琴日開K9罐羊草胃罐比佢地兩隻都嫌臭唔食
我買既第一罐thrive鯖魚銀魚已經柯爛
新手貓奴
隻貓5個月大,下星期先會到。
個breeder話佢食開royal canin kitten food(乾糧),同少少Sheba
之前做過下research想幫佢轉隻好啲嘅糧

想問下我應該等隻貓一黎到我屋企就轉糧,定慢慢減少royal canin比新糧佢食?
溝糧,減低佢腸胃敏感嘅機會
有冇邊到買最平
我都係官網買
香港好多獸醫都跟唔到上時代
有時係好難怪佢地
因為好多嘢都唔夠研究證明某某嘢係好有用 安全 etc
但有時問佢地某d 嘢
根本就唔識
咁懶唔積極學習新d嘅知識 都冇咩好講 轉醫生 完
唔該晒,到時試吓先
想請教主食罐,我睇個表好似無一隻完全無問題咁,一係有紫色成份一係無講營養標準,唔似乾糧個表有排清楚邊隻好
想問低敏同多水份有無推介
副食就食唔少都ok,主食暫時試過黑罐都鍾意食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞