貓糧資料庫(12)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
隻貓一歲幾呢幾日都屙粒粒屎, 仲有D屎係一片片咁, 尿都一舊舊算正常,
有時仲係貓砂盤入左去又無野屙出返黎, 又入返去,
精神好OK, 好生猛, 食野又正常, 就係屙屎唔係好掂
係咪應該比D益生菌佢食, 定係佢飲得唔夠多水?
明明已經買左水機比佢
之前睇過一次醫生食左id 罐同fortiflora, 好左一排,
之後又係咁, 上網睇有人話fortiflora好重味精同得一種益生菌,
係咪麻麻地? 益生菌有無咩好介紹
粒粒屎都有機會係唔夠水

之前主子試過一個鐘出入砂盤5、6次
仲要得一隻手指公咁細嘅尿球/無尿
個日食全濕加水 再用針管轟咗8枝5ml水 第二日無事
有味可以買汪喵
無味上iherb自己買夠平
咁你吃返乾糧睇下情況有冇改善,如果有就逐d 逐d 咁餵濕糧,如果逐d 餵又係軟便,咁可能隻罐唔岩佢地吃
有時屙一片片屎我今日試下全日比濕罐佢食睇下有無好轉
iherb有無邊隻益生菌推薦?
thanks巴打 麻煩晒
落雨都會謝啲㗎
儲肥佢我建議貓奶 kmr貓奶幾好㗎
想問下長食O'KAT 美喵人生 罐有無問題
本身主子食開 但全部都係都係吞拿魚底
見有巴打話魚底唔好 係咪要轉
同埋主子唔食乾糧係咪正常 掂都唔掂
畀佢食好味小姐d補丁又係唔食 要當藥食或者壓碎係濕糧度
冇事喇 佢地好生猛了
我嗰隻撚樣都係唔食乾糧但我接佢之前明明會食
我比罐頭,凍乾(乾/加水都有比),生肉佢食,條友會飲晒啲湯/水先慢慢食

我自己就覺得食魚冇咩大問題嘅,除左呑拿魚,好多重金屬,又重口味過其他魚
好啦,唔該晒師兄
咁我買包比試下先
一開始溝RC比佢食定直接食thrive
唔出奇,飲水多少真係好影響,你果個仔如果飲多d 水可能又唔會發生咁嘅事
鍾意食罐係好事嚟,只係thrive係低卡啲
試下轉肉醬罐
食肉動物係唔會怕蛋白質高
尿偏酸啲係冇問題,反而係偏鹼唔好
人嘅logic係唔通用
係唔排除天生
但泌尿道問題最需要係水,仲要唔俾罐食返乾糧係唔會好啲
可以試下凍乾糧 我係乾糧溝凍乾 d屎的確靓左好多
係咪應該試下唔同既罐 睇下會唔會邊隻牌子冇軟便
你可以試埋
逐樣逐樣嚟 起碼換走rc先
我兩隻浪浪唐貓岩岩到我屋企嘅時候
一隻1.1x,一隻1.2x (醫生估計都係3個月,偏瘦)

我喂四至五餐
1. 朝早每貓半罐汪喵幼母貓罐+1/3匙KMR奶粉+半罐水(我用番汪喵嗰罐度)
2. 之後食完就放低啲wellness core kitten貓糧
3. 放工番到屋企一樣每貓半罐汪喵幼母貓罐+1/3匙怪獸每日酵素+半罐水
4. 瞓之前再放啲wellness core

有時會煮下鮮食加餐

然後過左一個星期,開始間中換下其它罐罐(thrive, 怪獸, k9, ziwi, Instinct.....)

一個月之後去打針,兩隻都過2kg😂
so far除左頭幾日有軟便之外,其它時候都係靚便便
果時係想溝wellness core慢慢轉
佢會賤格到挑走啲Wellness core唔食
所以叫做直接轉Thrive
如果平兩三蚊我覺得無謂慳呢d 錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞