配眼鏡一定係搵樓上私鋪 返唔到轉頭

619 回覆
32 Like 101 Dislike
個人經驗
細舖如果車咗副眼鏡出嚟你覺得度數唔啱
九成九以下答案
"配太準對隻眼唔好㗎"
"新眼鏡係咁㗎啦,戴戴下就慣"

麥當勞同米芝蓮都有佢哋嘅價值
服務對像唔同啫

咁就睇間野做法
因為理論上個鏡片唔岩佢地都係拎返去工埸換.
唔係洗佢地錢.
所以唔關大細鋪事.只係睇佢會唔會覺得煩

咁你就錯啦 基本上係你做咩度數實際佢做錯先會幫你做過,當然你同間行行街熟可以claim比你,而如果係驗眼度數問題,多數都係間鋪自己再做多對。

私鋪同街鋪D驗眼師根本都係一樣.唔會因為係街鋪佢會勁D
而且驗眼個程序基本上係係咁換鏡片換完照數出紙
錯GE機會極細
好多時係個客自己驗眼時人地問佢邊個清佢自己都講錯
就算你去大鋪都唔會換比你

收皮啦柒頭, 唔識又扮識
驗眼個程序係你想像咁簡單就好 咁啲視光師唔使讀5年書

鬼唔知有好多野要讀?
你知唔知咩叫基本程序?
佢地讀好多眼科病同唔同GE例子
但呢D野唔會下下幫客人驗果時都用得著
你自己GET錯人講野又要衝出黎
根本9成客人幫你CHECK度數果個程序就係咁簡單
但如果你隻眼有D隱病.佢地專業都識睇出黎咁解

得得得, 你啱哂, 你話簡單咪簡單囉

你不如講下有啲咩程序咁難
識配一定淘寶配
如果你知道自己近視度數
btw 上次去眼境城淨配鏡片比人屌
啲服務真係。。。
利申
大舖細舖工場直銷淘寶通通試過
宜家會去亮視點配一副正常用
再去淘寶訂幾副嚟玩

-.-打手? 點會比人.樓上鋪最有好大部份GE生意來源就係淨配鏡片
我前上兩個月先上去幫個FD淨配鏡片....好正常

又一個

正字特警
識配一定淘寶配
如果你知道自己近視度數
btw 上次去眼境城淨配鏡片比人屌
啲服務真係。。。
利申
大舖細舖工場直銷淘寶通通試過
宜家會去亮視點配一副正常用
再去淘寶訂幾副嚟玩

-.-打手? 點會比人.樓上鋪最有好大部份GE生意來源就係淨配鏡片
我前上兩個月先上去幫個FD淨配鏡片....好正常

又一個

正字特警

表情撚死返去你老母個閪度啦
仲好意思話人正字特警
雅蘭眼鏡城如何?
https://youtu.be/LTzy8NF3BDo

2:15 林宥嘉既眼鏡多唔多地方有
真係唔明點解仲有人去街邊果D伯伯同大鋪配眼鏡
仲開到成街都係
明明大家都係賣同一副眼鏡
同一個種鏡片.大鋪賣緊2000蚊..私鋪唔洗1000蚊搞店
而眼鏡最貴就係個鏡片
個架根本貴極有限.而一般人只係會在意個架唔理個鏡片
正正就係D大鋪可以賺到笑GE原因
你用1000蚊畢直去買眼鏡
基本上係大鋪只可以買到最平GE大陸架加最垃圾鏡片
用一半價錢已經可以係私鋪搞店
其實大鋪同私鋪都係由同一間公司拎貨再賣
根本就係7仔同士多GE分別

有人會自己呃自己大鋪信譽好D唔會比人呃
講得呢句GE人根本係自己呃自己
香港眼鏡鋪唔多.呢行好細.基本上冇人會賣假鏡片同架
如果係一定會有人報串海關即收佢皮
(因為鏡片GE製做技術問題,一分錢一分貨,)
而我都有屋企人做呢行所以好清楚
都從來冇聽過香港有人賣假野
再講.你覺得D租唔洗錢咩.諗下就知道貴左果D咪就係租金囉
PS.但的確有D眼鏡私鋪會賣到好貴.因為真係好多人唔識睇鏡片

但再貴GE私鋪都唔會夠D大鋪貴
第二就係好多大鋪GE視光師都係新仔
大鋪GE目標客戶就係對眼鏡咩都唔識GE人
所以佢地只會用最低GE價錢請最冇經驗GE視光師
(不過佢地GE服務態度可能都好D GE)
而你話就腳就真係駁唔到
自己諗

而我自己一向預2000左右買藍光鏡.
用開果種鏡如果係大鋪買冇3000都搞唔店
所以價錢真係可以差好遠

唔係打手POST 只係呢排見個friend帶住個R字頭GE眼鏡架
用左幾千蚊就好自信咁帶出街.以為高級野
我一見到心諗2000都唔洗
比人呃左仲以為自己帶緊高級野出街
牌子鏡架大陸鏡.好可憐

2000蚊買藍光鏡竟然話平
香港人其實好有錢
師兄用開hoya?

HOYA對我黎講真係貴左D.
用開瑞士寶.我自己比較會買D靚架.
因為本身做設計要有STYLE D

瑞士寶真係瑞士😂
其實
我唔知點講比你聽好啦
我打個比喻
其實一個鋪頭
最緊要係生意
當人流少既地方
每單生意一定要賺盡
假使街鋪有100個客人行過
有10%買
樓上得幾個人去
變相每單都要中
去日本配完真係返唔到轉頭就真
連鎖店30min即攞,鏡片係hoya,一萬yen搞掂出門口

同樣質素的話,同香港價錢差幾遠?

我係EGG求其配都要$700+埋單,用左半年鼻托上面條嘢電鍍甩晒,變on9偽中金

雖然框都係mic,但日本JINS 5000-12000已包框同Hoya 1.6鏡片,我都想知香港配要幾錢

不嬲都係細鋪/新X配開$4-500嘅cheap嘢,但d框同鏡都好快花
有冇人知完全唔接觸藍光又未必係好事,因為藍光話俾個腦知現在係日間,令人腦進入日間工作狀態,各種分泌都會受日夜週期影響,藍光就係作為判斷日夜的重要角色,長期唔接觸藍光就好似生活嚮北極圈長期面對夜晚咁,有可能患抑鬱症,所以防藍光眼鏡太陽落山先好戴
有冇人知完全唔接觸藍光又未必係好事,因為藍光話俾個腦知現在係日間,令人腦進入日間工作狀態,各種分泌都會受日夜週期影響,藍光就係作為判斷日夜的重要角色,長期唔接觸藍光就好似生活嚮北極圈長期面對夜晚咁,有可能患抑鬱症,所以防藍光眼鏡太陽落山先好戴

你估市面上濾藍光鏡片真係過濾晒所有藍光咩?

但無可否應香港好多人都長時間對住電子産品

又一個識少少扮代表嘅人

http://www.hkappo.org.hk/psdoc/hkappo%20Blue%20ray.pd-1.hkappo%20Blue%20ray.pdf
今日係樓上鋪佩左副眼鏡,鏡片係 Hoya,會唔會比人貍貓換太子?

(-) 同要鏡片袋真係 check 到?

hoya 基本上單光鏡會盡量留個(-) mark係鏡度,除非你隻架太細,如果VG coat仲會有個V字係上便,巴打細心留意下睇下有冇

搵唔到 (-)

聽太多
今日係樓上鋪佩左副眼鏡,鏡片係 Hoya,會唔會比人貍貓換太子?

(-) 同要鏡片袋真係 check 到?

hoya 基本上單光鏡會盡量留個(-) mark係鏡度,除非你隻架太細,如果VG coat仲會有個V字係上便,巴打細心留意下睇下有冇

搵唔到 (-)

反光用光管倒影照下隻鏡 再睇下,不過冇都唔代表係飛左你鏡,始終要睇你散光線位,可能車鏡就唔到姐

又一個識少少扮代表嘅人

http://www.hkappo.org.hk/psdoc/hkappo%20Blue%20ray.pd-1.hkappo%20Blue%20ray.pdf

我係知幾多講幾多,冇扮過代表,唔好嬲打得唔得
真係唔明點解仲有人去街邊果D伯伯同大鋪配眼鏡
仲開到成街都係
明明大家都係賣同一副眼鏡
同一個種鏡片.大鋪賣緊2000蚊..私鋪唔洗1000蚊搞店
而眼鏡最貴就係個鏡片
個架根本貴極有限.而一般人只係會在意個架唔理個鏡片
正正就係D大鋪可以賺到笑GE原因
你用1000蚊畢直去買眼鏡
基本上係大鋪只可以買到最平GE大陸架加最垃圾鏡片
用一半價錢已經可以係私鋪搞店
其實大鋪同私鋪都係由同一間公司拎貨再賣
根本就係7仔同士多GE分別

有人會自己呃自己大鋪信譽好D唔會比人呃
講得呢句GE人根本係自己呃自己
香港眼鏡鋪唔多.呢行好細.基本上冇人會賣假鏡片同架
如果係一定會有人報串海關即收佢皮
(因為鏡片GE製做技術問題,一分錢一分貨,)
而我都有屋企人做呢行所以好清楚
都從來冇聽過香港有人賣假野
再講.你覺得D租唔洗錢咩.諗下就知道貴左果D咪就係租金囉
PS.但的確有D眼鏡私鋪會賣到好貴.因為真係好多人唔識睇鏡片

但再貴GE私鋪都唔會夠D大鋪貴
第二就係好多大鋪GE視光師都係新仔
大鋪GE目標客戶就係對眼鏡咩都唔識GE人
所以佢地只會用最低GE價錢請最冇經驗GE視光師
(不過佢地GE服務態度可能都好D GE)
而你話就腳就真係駁唔到
自己諗

而我自己一向預2000左右買藍光鏡.
用開果種鏡如果係大鋪買冇3000都搞唔店
所以價錢真係可以差好遠

唔係打手POST 只係呢排見個friend帶住個R字頭GE眼鏡架
用左幾千蚊就好自信咁帶出街.以為高級野
我一見到心諗2000都唔洗
比人呃左仲以為自己帶緊高級野出街
牌子鏡架大陸鏡.好可憐

2000蚊買藍光鏡竟然話平
香港人其實好有錢

我就講左樓上比街鋪平....
你就係到講藍光貴...人地其他樓都會介紹下去日本買淘寶買.先有得討論
一班人就叻唔切.一D又話2000幾貴又唔講下D有建設性GE建議
一D又話自己識人買所以平.但用呢點吊9我
真係冇腦好難講落去...
去日本配完真係返唔到轉頭就真
連鎖店30min即攞,鏡片係hoya,一萬yen搞掂出門口

同樣質素的話,同香港價錢差幾遠?

我係EGG求其配都要$700+埋單,用左半年鼻托上面條嘢電鍍甩晒,變on9偽中金

雖然框都係mic,但日本JINS 5000-12000已包框同Hoya 1.6鏡片,我都想知香港配要幾錢

不嬲都係細鋪/新X配開$4-500嘅cheap嘢,但d框同鏡都好快花

EGG果D係眼鏡之中算最平果D.唔汁TAOBAO

又一個識少少扮代表嘅人

我係到比較緊兩間鋪價錢. 你就要搵位入識少少扮代表
誚藍光鏡唔係過濾晒所有藍光?
有咩關係? 姐係用貴D價錢去大鋪買就可以過濾晒所有藍光?
去細鋪買同一間廠平D就唔可以過濾晒所有藍光?
而且我有講過市面上濾藍光鏡片真係過濾晒所有藍光?
已經OFF晒TOPIC

再講過濾晒先至有用?
其實樓上眼鏡舖同一般細街舖有冇咩分別,我見到細街舖都有hoya authorized dealer貼嚮門口,我都會選擇相信,冇理由咁都仲有假
我淨係知道大街大巷
有咩事大家都會即時見到
均均真真

隻眼係你自己
中意淘寶係你自己選擇
我比唔到意見

去日本配你亦可以去
不過是否剛好在你須要的時候可以即時去日本而又就到平機票?

咩都用淘寶價去計大家都唔洗玩
淘寶咩質素咩誠信我不便多講
自己諗

我期待你可更上一層樓
衣食全部開始淘寶
咪撚吹奏垃圾樓上鋪

樓上鋪我自己一定唔去
唔好理質素先
淨係焗住購物既感覺已經不了
樓主有屋企人做依行都用瑞士寶?

利申:做依行

樓主要搵食
冇計

我自己一定唔用二線牌子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞