配眼鏡一定係搵樓上私鋪 返唔到轉頭

619 回覆
32 Like 101 Dislike
如果配1.67鏡
依士路 瑞士寶 HOYA 呢3隻牌子點排?
之前係潮x天地度配
我有散光+近視
我問佢價錢
然後再問有冇得平
佢話有
跟住配左一兩我去第二度配con
佢攞我副眼鏡去睇我幾多度
然後話我副鏡冇散光
即係潮x班仆街同我cut撚左散光令鏡平左而唔同我講
因為我散光唔多
所以唔覺

應該唔會架巴打,
如果你咁淺散光其實做唔做成本都係一樣。
唔比散你可能真係你好淺或者驚你暈
你問佢有冇得平佢話有一係就轉左你鏡一係就真係平左比你
之前係潮x天地度配
我有散光+近視
我問佢價錢
然後再問有冇得平
佢話有
然後話我副鏡冇散光
因為我散光唔多
所以唔覺

btw你新眼鏡睇野清唔清? 如果唔清建議你拎返去同佢講
不嬲幫襯開樓上私鋪 2月想試伯伯 一個眼鏡框都成2000蚊 隻鏡咩都無防都成600蚊 最後去番樓上私鋪 框加籃光UV鏡都係1500蚊左右

利申 2歲開始戴眼鏡 由600度遠視降到100度左右 一直幫襯樓上私鋪
不嬲幫襯開樓上私鋪 2月想試伯伯 一個眼鏡框都成2000蚊 隻鏡咩都無防都成600蚊 最後去番樓上私鋪 框加籃光UV鏡都係1500蚊左右

利申 2歲開始戴眼鏡 由600度遠視降到100度左右 一直幫襯樓上私鋪

根本係好多人盲支持D抽水大鋪
又唔諗下D租都係成本.死都屈人D野係差過大鋪
只知道一定唔好幫襯egg呢間濕鳩嘢

EGG果D全部係大陸架黎..仲要係平果D
但扮到好似唔算太低級咁....
之前係潮x天地度配
我有散光+近視
我問佢價錢
然後再問有冇得平
佢話有
然後話我副鏡冇散光
因為我散光唔多
所以唔覺

我唔知佢係咪有心呃你
但題外話如果你散光唔深其實唔用真係好過用
因為散光鏡其實只係FOR你向前望先最準
你望左望右個角度已經唔同左
姐係話其實散光鏡望唔同角度物件會變形
成日帶住一來會好攰暈.二來我自己覺得會令隻眼變差得更快
要平一定去日本配
jins鏡架配 hoya超簿鏡最平5000yen,簡架靚啲最貴10000yen 度數唔深30min有得攞
只知道一定唔好幫襯egg呢間濕鳩嘢

EGG果D全部係大陸架黎..仲要係平果D
但扮到好似唔算太低級咁....

依家嗰副喺egg配,佢啲款好似好睇啲
依家想再配過副,邊間樓上舖有類似款?
點解唔去日本配...
之前去jins 配左副hoya全視線鏡片既框 都係港紙1千 仲要個框算係間鋪最貴
之前係潮x天地度配
我有散光+近視
我問佢價錢
然後再問有冇得平
佢話有
然後話我副鏡冇散光
因為我散光唔多
所以唔覺

我唔知佢係咪有心呃你

錯哂concept
使唔使介紹多本書畀你
btw 樓主做咩唔覆我, 學完好簡單好易既驗度數未?
佢連我都唔敢覆
佢似樓上鋪老闆屋企人
想吹奏但知識不夠
之前係潮x天地度配
我有散光+近視
我問佢價錢
然後再問有冇得平
佢話有
然後話我副鏡冇散光
因為我散光唔多
所以唔覺

我唔知佢係咪有心呃你

錯哂concept
使唔使介紹多本書畀你

diu 連散光都未理解到係咩就亂up
cyl鏡 你去google下先啦
驗度數以為真係淨係比鏡你揀咁簡單?咁人人都做到一牌視光師啦
之前係潮x天地度配
我有散光+近視
我問佢價錢
然後再問有冇得平
佢話有
然後話我副鏡冇散光
因為我散光唔多
所以唔覺

我唔知佢係咪有心呃你

錯哂concept
使唔使介紹多本書畀你

Ching, 係咪其實high cyl先會higher aberration 先會暈?

頭盔:未grad
之前係潮x天地度配
我有散光+近視
我問佢價錢
然後再問有冇得平
佢話有
然後話我副鏡冇散光
因為我散光唔多
所以唔覺

我唔知佢係咪有心呃你

錯哂concept
使唔使介紹多本書畀你

Ching, 係咪其實high cyl先會higher aberration 先會暈?

其實cyl就係lower order aberration
Wavefront 其實可以矯正higher order aberration
That's why freeform aspheric lens is good for high cyl px
之前係潮x天地度配
我有散光+近視
我問佢價錢
然後再問有冇得平
佢話有
然後話我副鏡冇散光
因為我散光唔多
所以唔覺

我唔知佢係咪有心呃你

錯哂concept
使唔使介紹多本書畀你

astigmatism 係2nd order aberration
易暈係因為有meridional minification, especially oblique astigmatism
配菜鏡咩價位到?
200近視 50散
其實樓主你又唔怪得人爭住嚟屌你嘅

你屌人買貴架用平鏡
完來你自己都係五十歩笑百步
之後你自己就話自己有錢就用菜司或者hoya
你話笑死唔笑死

之後又話視光師要做嘅嘢好簡單
簡單嘅話呢個職業就唔洗要考牌啦
你睇佢哋做嘢好簡單但係又唔清楚佢哋要讀嘅嘢要做嘅嘢係咩就唔好衝出嚟柒啦

你又屌人吹奏大舖
你咪又係到吹奏緊樓上舖
當然你要搵食呢樣唔怪得你

你成日講埋晒d阿媽係女人呢d一定唔會錯嘅嘢
你一定無錯嫁wor

你成日話人起晒鋼咁
第一 係你自己起晒鋼先
第二 你睇少人哋嘅專業
當然一定有人做嘢係求求其其嘅
但唔係全部人係咁

btw#238嗰道你咪覆我呀樓主
其實樓主你又唔怪得人爭住嚟屌你嘅

你屌人買貴架用平鏡
完來你自己都係五十歩笑百步
之後你自己就話自己有錢就用菜司或者hoya
你話笑死唔笑死

之後又話視光師要做嘅嘢好簡單
簡單嘅話呢個職業就唔洗要考牌啦
你睇佢哋做嘢好簡單但係又唔清楚佢哋要讀嘅嘢要做嘅嘢係咩就唔好衝出嚟柒啦

你又屌人吹奏大舖
你咪又係到吹奏緊樓上舖
當然你要搵食呢樣唔怪得你

你成日講埋晒d阿媽係女人呢d一定唔會錯嘅嘢
你一定無錯嫁wor

你成日話人起晒鋼咁
第一 係你自己起晒鋼先
第二 你睇少人哋嘅專業
當然一定有人做嘢係求求其其嘅
但唔係全部人係咁

btw#238嗰道你咪覆我呀樓主

我係叫人有錢就用菜鏡Hoya
果啲又要買貴鏡架 又要求配最平果啲鏡嘅人唔好笑咩
驗度數果Part係咁簡單 有幾難 正如醫生夠難做啦 就代表醫生所有做嘅野都係難? 如果真係好難 點解三牌視光都可以幫人驗 佢地只係得經驗冇正式學過
我呢個Post就係話推薦樓上鋪 咁我都唔可以吊大鋪唔好呀?
駁唔到就話呀Ma係女人 唔該收皮
而且人地連我個鏡幾錢買都未知就針對個牌子係到講性價比 咁都係我起鋼先?
講到三牌視光師
你都露露地底幫屋企人或老闆吹奏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞