配眼鏡一定係搵樓上私鋪 返唔到轉頭

619 回覆
32 Like 101 Dislike
法例有冇規定 開一間眼鏡舖, 一定要有 註冊視光師 ?

我有講全部都有? 我有講是但搵間都冇伏?

梁國雄你冷靜啲, 我唔知你地上邊嘈乜既

我剛剛入嚟既啫

我嗰條 真係問題嚟

佢起晒鋼
比咩喻啊
你假設樓上鋪平
我話樓上鋪會因為少人流所以不會以量制價
我叫佢列舉50元速剪既樓上鋪例子
驗度數果Part係咁簡單 有幾難 正如醫生夠難做啦 就代表醫生所有做嘅野都係難? 如果真係好難 點解三牌視光都可以幫人驗 佢地只係得經驗冇正式學過

呢句係佢講

佢咁樣講係侮辱緊人專業
等於話
放射治療師按個制照x光
Pt做下按摩咁上下級數

我建議你欣賞下世界
留意下每個人為社會出左嘅力
法例有冇規定 開一間眼鏡舖, 一定要有 註冊視光師 ?

我有講全部都有? 我有講是但搵間都冇伏?

梁國雄你冷靜啲, 我唔知你地上邊嘈乜既

我剛剛入嚟既啫

我嗰條 真係問題嚟

佢起晒鋼

好好笑
我代答下啦, 法例規定驗眼一定要有視光師, 所以有啲會淨係copy度數唔驗
有啲就偷雞無牌驗, 畀人捉到最高要坐監 (不過通常罰錢就算, so far好似無試過要坐監)
有啲人完全唔驚罰錢, 講真佢罰幾千銀分分鐘一日就搵返返嚟, 而且要捉人無牌驗眼要放蛇又盛難度好高
所以最好驗之前check下有無執業證書先
驗度數果Part係咁簡單 有幾難 正如醫生夠難做啦 就代表醫生所有做嘅野都係難? 如果真係好難 點解三牌視光都可以幫人驗 佢地只係得經驗冇正式學過

呢句係佢講

佢咁樣講係侮辱緊人專業
等於話
放射治療師按個制照x光
Pt做下按摩咁上下級數

我建議你欣賞下世界
留意下每個人為社會出左嘅力

係你侮辱緊人
人地有一部份野係易做
就比你屈到我講到全個職業易做咁
加上我又唔係話由我做.都係講話由樓上鋪D視光師做
你不如講下驗度數果PART要點做囉
倒立做?

正如護士幫人探耳仔.
我話對護士黎講果PART好易做...
你就走出黎話我侮辱緊護士
人地又要讀乜又要讀物咁
係到遊花園

想要認同
你不如話我支持納粹丫
反應咁大真係好柒
上網預左比人亂屌架啦
咁認真做乜
樓主#203個回覆唔係侮辱緊人地嗰行
咁我都唔知係嘜喇
反應咁大真係好柒
上網預左比人亂屌架啦
咁認真做乜

你吊人人吊你 大家咁話
反應咁大真係好柒
上網預左比人亂屌架啦
咁認真做乜

你吊人人吊你 大家咁話

回覆下50元剪髮講法啦
咪撚吹奏垃圾樓上鋪

咪係,樓上鋪D佬好古惑,佩錯focus唔arm又唔換

真係有爭執
你估大街大巷間鋪悪d定樓上鋪惡d
你用醫生嚟做例子好好,我用返醫生例子覆你
一啲你望落簡單嘅Procedures,背後嘅Reasoning,結果嘅interpretation先係啲professionals 值錢嘅地方
你去睇醫生佢好似求其睇睇你有問題嘅地方,按壓下,郁下,或者照下喉嚨
最後先會作深入檢查例如去照CT 做lab test
步驟係好簡單,但點解要做呢啲Test?對得出診斷有咩用?點解其他test 唔使做?全部都有原因,唔係你簡單諗換下鏡有幾難,都仲未講點判斷個patient 畀嘅反應re唔reliable,再要用咩test 去confirm 結果。
最後,如果一個無Science 底嘅人做度數檢查,其實一路做,佢都唔知自己做緊咩,只會永遠跟死某一啲步驟,個patient 一有unexpected 嘅反應就會企左喺度,最後咪copy 度數囉

講到樓上鋪啲視光師冇考牌咁

勁喎,我打左成篇文你一句就回應左,中學雞嚟?
我上面只係話無Vision science 底嘅人驗度數會有問題,無指明邊類人,不過咁,2,3,4牌質素有幾參差我都唔需要多講,我唔排除有啲會叻過1牌添

首先我講步驟好簡單 不如睇下我回應緊邊句先好麻 係有人先話係樓上有機會配完唔準 個度數錯 我回應多數係工場錯 視光好少會配錯 因為係佢keep住問你你清唔清然後抄數 你就講一大堆如果唔係專業嘅人會點點點 老細 樓上果個都係視光師黎 有牌嫁 你比喻到好似人地冇牌咁 真係講晒啦

其實你知唔知工場點運作?
一啲你望落簡單嘅Procedures,背後嘅Reasoning,結果嘅interpretation先係啲professionals 值錢嘅地方
你去睇醫生佢好似求其睇睇你有問題嘅地方,按壓下,郁下,或者照下喉嚨
步驟係好簡單,但點解要做呢啲Test?對得出診斷有咩用?點解其他test 唔使做?全部都有原因,唔係你簡單諗換下鏡有幾難,都仲未講點判斷個patient 畀嘅反應re唔reliable,再要用咩test 去confirm 結果。
最後,如果一個無Science 底嘅人做度數檢查,其實一路做,佢都唔知自己做緊咩,只會永遠跟死某一啲步驟,個patient 一有unexpected 嘅反應就會企左喺度,最後咪copy 度數囉

我上面只係話無Vision science 底嘅人驗度數會有問題,無指明邊類人,不過咁,2,3,4牌質素有幾參差我都唔需要多講,我唔排除有啲會叻過1牌添

首先我講步驟好簡單 不如睇下我回應緊邊句先好麻 係有人先話係樓上有機會配完唔準 個度數錯 我回應多數係工場錯 視光好少會配錯 因為係佢keep住問你你清唔清然後抄數 你就講一大堆如果唔係專業嘅人會點點點 老細 樓上果個都係視光師黎 有牌嫁 你比喻到好似人地冇牌咁 真係講晒啦

講到驗眼好簡單 唔會驗錯 車邊好困難 多數會錯

算啦, 同佢解釋真係嘥氣, 解釋左咁大篇幅但佢淨係睇到其中一句, 到最後話要倒立做先叫難
飛左你鏡都唔撚知。
不嬲幫襯開樓上私鋪 2月想試伯伯 一個眼鏡框都成2000蚊 隻鏡咩都無防都成600蚊 最後去番樓上私鋪 框加籃光UV鏡都係1500蚊左右

利申 2歲開始戴眼鏡 由600度遠視降到100度左右 一直幫襯樓上私鋪

介唔介意公開間鋪名 有興趣上去配 tg: hikarulol

算啦, 同佢解釋真係嘥氣, 解釋左咁大篇幅但佢淨係睇到其中一句, 到最後話要倒立做先叫難

大家咁話. 你地咪又係唔睇我回緊人邊句針住幾個字係到嘈

大家咁話. 你地咪又係唔睇我回緊人邊句針住幾個字係到嘈

垃圾開垃圾鋪頭
小學雞5p表情撚樓主
樓主仲係唔敢回剪髮論
似乎擊中要害
垃圾樓上舖都有人吹奏
垃圾樓上舖都有人吹奏

樓主淨係想起爭論位拗
無理性討論
不如樓主教下我點驗眼?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞