配眼鏡一定係搵樓上私鋪 返唔到轉頭

619 回覆
32 Like 101 Dislike
唔好去新黑

Why not?
兩副都係個度配
淘寶配開,香港用1.67薄鏡過千,淘寶$200內有交易
Oakley 邊度平

Oakley呢D比較貴.私鋪未必有好多放出黎比你試
但如果你知你想要咩型號.好多私鋪都可以幫你訂
你如果唔要面.可以去大鋪試到岩再記得個型號去訂
就平好多(
唔好去新黑

講多d?

想知
我之前係88配,一載上去已經小小暈,耐左真係完全頂唔順
已經再返去同佢講係咪度數唔岩,好易暈,我上完一堂已經頂唔順.
佢都可以話係我唔習慣,用家問題咁
早個月去左細鋪配,而家基本上長載都無問題

同埋大鋪真係收得好貴,我得近視唔太深,細鋪HOYA 1.5 都係$600
大鋪$800幾連牌子都唔同我講

都係果句 視光師好壞真係要靠經驗自己搵.大鋪都有個唔好處就係成日換人

有咩視光師好介紹
去開眼鏡星球
散光300幾加近視600幾
10幾年前去藝視配1.67鏡加最平隻架要1400+
土瓜灣街舖收900幾
之後去樓上舗配先500幾
淘寶配開,香港用1.67薄鏡過千,淘寶$200內有交易

鏡架我覺得TAOBAO冇問題.但鏡片我都覺得好唔安全WO
因為鏡片就係值錢在D透明折射同色差技術
搞唔好真係會整壞隻眼
先會有幾千蚊鏡片.大廠GE分別...
最緊要係如果隻眼一有散光果D就好難搞.
激光左都唔係果回事黎
鏡架自己鐘意就得
樓主唔好咁多野講
拿拿聲彈幾間樓上鋪黎試下
順手一講.
如果大家想自己TAOBAO又好,邊到買都好
買完個架再搵樓上配的話
記住要肯定果副架係正規GE架
因為就算眼鏡鋪賣得再CHEAP GE架
大大話話都係正規GE架

但如果係街邊20-30蚊果D老花鏡
ORTAOBAO有D好似玩具/裝飾 GE架
D規格係完全唔統一.唔一定可以配到鏡片
好緊要
我自己去開mk optical
因為返工近果到.去開就冇轉
(BTW,唔係我屋企人做野果間黎.因為又遠.同埋好唔慣去屋企人做野果到買野)
順手一講.
買完個架再搵樓上配的話
大大話話都係正規GE架

好緊要

唔好下下話上樓上配,好簡單你點分到眼鏡鏡片係想要果隻係咩俾番果隻你先。
順手一講.
買完個架再搵樓上配的話
大大話話都係正規GE架

好緊要

你樓上店最鐘意用平的膠片扮鏡片,好多鐘片有低價唔可以賣得過某一個價。
最平係上網買框買鏡再落店改度數,上樓上都on9
con賣水貨出事我都見過

利申行家
大連鎖店有度數保證, 產品保證
D野有咩問題隨便換比你
私鋪樣樣都係成本
度數唔啱/戴唔慣/品質有問題一定賴呢樣賴果樣或者幫你整兩整戴到就算
仲有sales叫你買貴野就一定, 但大鋪sales就計佣, 私鋪就老闆賺晒, 邊個有切身利益d自己諗

我之前都試過係樓上鋪拎眼鏡果時發現個度數唔岩
(驗果個係準.但工埸車錯左)
之後佢都重新車過比我.
痴撚線仲有人會係香港配眼鏡
順手一講.
買完個架再搵樓上配的話
大大話話都係正規GE架

好緊要

你樓上店最鐘意用平的膠片扮鏡片,好多鐘片有低價唔可以賣得過某一個價。
最平係上網買框買鏡再落店改度數,上樓上都on9
con賣水貨出事我都見過

利申行家

所以樓上最煩係怕D黑心店.如果揀家左一間正規店.去親都去果到
其實冇咩必要去大鋪比佢地賺咁多
好似我早兩日同個FD去一間樓上買,
佢買2300定2500(冇折).....大鋪賣3000幾
同一個鏡同架.差成千蚊.

至少我自己識識地.唔會比人呃
佢比CHEAP野我會睇得出GE
瑞士寶好渣用左兩年甩coating

我覺得還好.因為我自己眼鏡都係用一至兩年
當然有錢我都會用HOYA
但鏡片保養都緊要.如果紙巾抹.用熱水沖.噴GEL頭果D又唔除眼鏡.
菜C鏡都玩唔到半年

紙巾抹有咩問題?

抹前沖水就得
最主要痴左砂粒搞到紙巾抹先花
去開眼鏡星球
散光300幾加近視600幾
10幾年前去藝視配1.67鏡加最平隻架要1400+
土瓜灣街舖收900幾
之後去樓上舗配先500幾

500淨係計鏡片?
用咩牌子?
樓上鋪有風險
我發夢見到真假混埋一齊買
大鋪Rayben賣$14xx
樓上鋪$8xx

有隻水銀藍好假
淘寶賣緊$2x

咁你仲會唔會比$8xx買假野?

伯伯呢d比人係信心
你可以去樓上鋪望一望 有牌子既眼鏡架
睇吓啲瑕疵位置 你就信我無講假

除非你唔要牌子 咁就真係抵喇
但唔好買套餐送鏡片果d
D鏡片好多大陸鏡,除非你無散光
有散光(特別深散)就唔好制

比多少少錢買有廠既(依視路等等)

曾經樓上鋪sales
配眼鏡一定係日本配 我度數深剩鏡片最平都千幾,日本連鎖店配架連鏡5000~12000yen
D野有咩問題隨便換比你
私鋪樣樣都係成本
度數唔啱/戴唔慣/品質有問題一定賴呢樣賴果樣或者幫你整兩整戴到就算
仲有sales叫你買貴野就一定, 但大鋪sales就計佣, 私鋪就老闆賺晒, 邊個有切身利益d自己諗

之後佢都重新車過比我.

其實拎眼鏡返黎佢地要check一次度數
咁證明佢地亂check/冇檢查過

明未
瑞士寶 名改得好 呃唔少人
樓上鋪有風險
我發夢見到真假混埋一齊買
大鋪Rayben賣$14xx
樓上鋪$8xx

有隻水銀藍好假
淘寶賣緊$2x

咁你仲會唔會比$8xx買假野?

伯伯呢d比人係信心
你可以去樓上鋪望一望 有牌子既眼鏡架
睇吓啲瑕疵位置 你就信我無講假

除非你唔要牌子 咁就真係抵喇
但唔好買套餐送鏡片果d
D鏡片好多大陸鏡,除非你無散光
有散光(特別深散)就唔好制

比多少少錢買有廠既(依視路等等)

曾經樓上鋪sales

可能唔同私鋪真係做法唔同啦
我問過我識人做果D私鋪D架都真係向返間大廠訂
賣假野果D其實可以報海關WO
但鏡片其實好難用假野.因為貴同平果D鏡片質素真係差好遠
D野有咩問題隨便換比你
私鋪樣樣都係成本

之後佢都重新車過比我.

其實拎眼鏡返黎佢地要check一次度數
咁證明佢地亂check/冇檢查過

明未

我講得唔清楚~.其實係同一日.我去到果時佢地同我講個度數唔岩要車過
佢地係有CHECK過
只係我放工去睇下到左未
配眼鏡一定係日本配 我度數深剩鏡片最平都千幾,日本連鎖店配架連鏡5000~12000yen

大約幾多日可以拎到貨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞