配眼鏡一定係搵樓上私鋪 返唔到轉頭

619 回覆
32 Like 101 Dislike
真係唔明點解仲有人去街邊果D伯伯同大鋪配眼鏡
仲開到成街都係
明明大家都係賣同一副眼鏡
同一個種鏡片.大鋪賣緊2000蚊..私鋪唔洗1000蚊搞店
而眼鏡最貴就係個鏡片
個架根本貴極有限.而一般人只係會在意個架唔理個鏡片
正正就係D大鋪可以賺到笑GE原因
你用1000蚊畢直去買眼鏡
基本上係大鋪只可以買到最平GE大陸架加最垃圾鏡片
用一半價錢已經可以係私鋪搞店
其實大鋪同私鋪都係由同一間公司拎貨再賣
根本就係7仔同士多GE分別

有人會自己呃自己大鋪信譽好D唔會比人呃
講得呢句GE人根本係自己呃自己
香港眼鏡鋪唔多.呢行好細.基本上冇人會賣假鏡片同架
如果係一定會有人報串海關即收佢皮
(因為鏡片GE製做技術問題,一分錢一分貨,)
而我都有屋企人做呢行所以好清楚
都從來冇聽過香港有人賣假野
再講.你覺得D租唔洗錢咩.諗下就知道貴左果D咪就係租金囉
PS.但的確有D眼鏡私鋪會賣到好貴.因為真係好多人唔識睇鏡片

但再貴GE私鋪都唔會夠D大鋪貴
第二就係好多大鋪GE視光師都係新仔
大鋪GE目標客戶就係對眼鏡咩都唔識GE人
所以佢地只會用最低GE價錢請最冇經驗GE視光師
(不過佢地GE服務態度可能都好D GE)
而你話就腳就真係駁唔到
自己諗

而我自己一向預2000左右買藍光鏡.
用開果種鏡如果係大鋪買冇3000都搞唔店
所以價錢真係可以差好遠

唔係打手POST 只係呢排見個friend帶住個R字頭GE眼鏡架
用左幾千蚊就好自信咁帶出街.以為高級野
我一見到心諗2000都唔洗
比人呃左仲以為自己帶緊高級野出街
牌子鏡架大陸鏡.好可憐
有無介紹
想就咁平平地換左副框
師兄用開hoya?
On9,東角上面有間賣假rayban架
咪撚吹奏垃圾樓上鋪
屋邨舖係唔係同樓上舖一樣?
唔好去新黑

講多d?
On9
成副眼鏡連鏡 根本無一樣野值錢
有無介紹
想就咁平平地換左副框

換框應該唔可以.因為鏡片係用一個原鏡車出黎
多數人係度數變左換鏡片
我自己去開旺魚D樓上鋪.旺角都有幾間大GE樓上鋪
我自己都幫親過價錢平但唔係賣假野
師兄用開hoya?

HOYA對我黎講真係貴左D.
用開瑞士寶.我自己比較會買D靚架.
因為本身做設計要有STYLE D
On9,東角上面有間賣假rayban架

我都去過D細鋪見過有D賣假野|
但果D rayban唔係叫rayban....好似raybEn rEAyban之類.
海關都吹佢唔脤.
所以其實樓上鋪第一次去果時都要小心
我自己就揀開一間又平又多款揀GE
次次都去果到就冇呢樣野擔心
不過呢D就自己揀啦.廢事係到做打手
咪撚吹奏垃圾樓上鋪

唔係吹捧佢.但事實上大鋪價錢真係2-3倍
當然你唔同意都可以繼續去幫親
我只係屋企有人做呢行.睇唔過眼姐
咪撚吹奏垃圾樓上鋪

唔係吹捧佢.但事實上大鋪價錢真係2-3倍
當然你唔同意都可以繼續去幫親
我只係屋企有人做呢行.睇唔過眼姐

細個成日去樓上鋪
係天耀配過眼鏡 條撚屌串撚到
屋邨舖係唔係同樓上舖一樣?

不如咁講.分大鋪同私鋪
私鋪就係唔係連鎖自己開果D
理論上屋邨舖如果唔係大鋪
都係私鋪
私鋪一般平D.但屋邨果D比較獨市
你當屋村電器鋪都一定係平過D連鎖店.但如果你肯出去鴨記買.會再平一節

講價錢
連鎖>屋邨舖>樓上鋪
其實講到尾都係睇租金
成日見到啲人買4000蚊個框
周圍問邊度配鏡片,問佢budget話200配鏡
點解可以咁on9
配副眼鏡要幾千蚊已經係on9

唔同人有唔同要求.好似我做設計
成日對住個MON.會買個冇色差GE藍光鏡
但重點係就算你用幾百蚊買
人地大鋪要800蚊賣最CHEAP GE套野...
你可以400去樓上鋪買同一個質素
Oakley 邊度平
師兄用開hoya?

瑞士寶咪又係大陸牌子
太多廣告吹奏
不過點都好過本地鏡既
On9
成副眼鏡連鏡 根本無一樣野值錢

呢樣野其實係好多人誤解
冇錯.單單講材料/生產成本可能一副幾千蚊GE眼鏡架
成本都只係30蚊

但你要知道眼鏡鋪唔係個工廠.都唔係個設計公司
無論係大鋪家樓上鋪都係要向D大公司入貨
實際價錢我唔知.但平極我估都要20%-40%售價入貨
租金又要錢.視光師人工又極高....
所以如果你話佢唔值錢.你可以自己試下用1000蚊整....
睇下你整唔整到同一個質素
如果單單講物料成本.一部IPHONE都一定唔洗500蚊.
咁人地電話店賣4000係咪代表已經賺到笑....
師兄用開hoya?

瑞士寶咪又係大陸牌子
太多廣告吹奏
不過點都好過本地鏡既

應該講唔係邊到國家.係講邊間廠出會好D
因為最平果D鏡.真係雜牌廠黎
IPHONE都係大陸做咁解.
佢果間廠有一定GE技術~就可以做到一定質素
鏡片黎講.最好一1定係菜C同HOYA啦
但就算買菜C同HOYA.樓上都係比較平.
成日見到啲人買4000蚊個框
周圍問邊度配鏡片,問佢budget話200配鏡
點解可以咁on9

呢D就係識眼鏡同唔識眼鏡GE人GE分別
識眼鏡GE人會問你用緊咩鏡片
唔識眼鏡GE人會問你個架係咩牌子...
有D人用大陸鏡架但靚鏡片....呢D人就係真係想買副岩自己GE眼鏡
而有堆人用貴鏡架但平鏡片....一睇就知道係又窮又想扮到自己好有錢
真係成日見到都得啖笑

利申.自己都係用平鏡平架
樓主有屋企人做依行都用瑞士寶?

利申:做依行
新界西有冇咩樓上私鋪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞