配眼鏡一定係搵樓上私鋪 返唔到轉頭

619 回覆
32 Like 101 Dislike
個人經驗
細舖如果車咗副眼鏡出嚟你覺得度數唔啱
九成九以下答案
"配太準對隻眼唔好㗎"
"新眼鏡係咁㗎啦,戴戴下就慣"

麥當勞同米芝蓮都有佢哋嘅價值
服務對像唔同啫

咁就睇間野做法
因為理論上個鏡片唔岩佢地都係拎返去工埸換.
唔係洗佢地錢.
所以唔關大細鋪事.只係睇佢會唔會覺得煩

咁你就錯啦 基本上係你做咩度數實際佢做錯先會幫你做過,當然你同間行行街熟可以claim比你,而如果係驗眼度數問題,多數都係間鋪自己再做多對。

私鋪同街鋪D驗眼師根本都係一樣.唔會因為係街鋪佢會勁D
而且驗眼個程序基本上係係咁換鏡片換完照數出紙
錯GE機會極細
好多時係個客自己驗眼時人地問佢邊個清佢自己都講錯
就算你去大鋪都唔會換比你

收皮啦柒頭, 唔識又扮識
驗眼個程序係你想像咁簡單就好 咁啲視光師唔使讀5年書

鬼唔知有好多野要讀?
你知唔知咩叫基本程序?
佢地讀好多眼科病同唔同GE例子
但呢D野唔會下下幫客人驗果時都用得著
你自己GET錯人講野又要衝出黎
根本9成客人幫你CHECK度數果個程序就係咁簡單
但如果你隻眼有D隱病.佢地專業都識睇出黎咁解

得得得, 你啱哂, 你話簡單咪簡單囉

你不如講下有啲咩程序咁難

咁歡迎你去學下成個屈光度數檢查
呢啲基本程序咁易咁簡單應該畀盡一粒鐘就學哂
畀本書你參考下
'Borish's Clinical Refraction'
頁數唔多, 千幾頁啫, 樓主咁天才應該好快搞得掂
其實樓上眼鏡舖同一般細街舖有冇咩分別,我見到細街舖都有hoya authorized dealer貼嚮門口,我都會選擇相信,冇理由咁都仲有假

其實樓上鋪冇咩人敢賣假鏡
因為有人報警好大獲
加上如果有視光師更加.唔會幫d賣假野做視光
但好多黑店會平鏡賣好貴
or用d個名好似名牌ge國產鏡
所以可以放心...小心個價就得
樓主有屋企人做依行都用瑞士寶?

利申:做依行

樓主要搵食
冇計

我自己一定唔用二線牌子

笑死.人地問左我幾次我先講我用咩牌子
都冇介紹過比人
而我都係話如果有錢就買菜司同hoya
點知我講左一次就比人無限放大
再屈你打手...笑死唔笑死
巴打有冇邊間推薦 一直想試樓上舖但係驚伏

我PM你啦
但呢間只係我呢排去開果間.唔一定係最平
我見佢比較大 多D款揀.同埋7日都有視光師

連登鬼有pm

SOR.我兩邊都有玩. 自膠
唔好吊9我二五仔

巴打有無tg

有咩要知我盡量答
不過我驚我呢d商場鋪收樓上鋪價會搞到人冇得撈
去開眼鏡星球
散光300幾加近視600幾
10幾年前去藝視配1.67鏡加最平隻架要1400+
土瓜灣街舖收900幾
之後去樓上舗配先500幾

眼鏡星球
之前連登出哂位
香港配眼鏡食水深撚到
一副價錢夠我日本配半打

我收人百五元對
幫我配半打返來
OP打篇文1999, 仲好意思笑人冇logic, 垃圾打手
話大鋪賣鏡片比私鋪貴2倍以上
又話一般人只在意個架, 用貴架cheap鏡既on9
話自己用$2000買鏡, 點知係垃圾瑞士寶

按樓主logic, 鏡片咁重要, 點會接受到垃圾瑞士寶?
連瑞士寶都接受到, 咁去大鋪配cheap鏡有咩問題?
照OP所言, 大鋪鏡片食水深, 咁去大鋪買貴架cheap片咪仲好, 唔洗捱貴鏡
如果d人真係買貴架cheap片, 而大鋪鏡片食水深, 咁大鋪點解又可以賺到笑呢?
話大鋪鏡片食水深, 證據呢? quote個價黎睇睇, 以OP對鏡片既認識, 應該唔會係用hoya個價黎同瑞士寶比, 然後話大鋪貴下話
呢頭講完用$2000鏡, 轉頭又話自己用cheap鏡, 仲要串人唔知你用咩鏡幾錢, 不如你講下自己用咩鏡啦
仲有其他太多on9位不一一盡錄, 如果其他巴打想學野建議去呢個post
https://lihkg.com/thread/162613

下..我幾時叫你HOYA個價同瑞士寶比
你自己可以唔信 咁咪去大鋪問下同一個鏡片價錢幾多囉
而且我冇講只係鏡片食水深.架都一樣
你咪比較下同一間廠同一種架個價囉
同埋我用2000買係成副眼鏡.唔係個鏡
唔明點解你可以覺得咁係貴
跟住你果堆野已經唔成立...係你自己GET錯我話只係鏡片食水深
我個架去大鋪買都2500-3000
配德國寶防藍光GE防反光色差鏡2000真係貴?
心照 唔好一見德國寶就係到起晒鋼
底唔底要睇埋價錢

你個隻420我先收人500😂😂😂

照OP所言, 大鋪鏡片食水深, 咁去大鋪買貴架cheap片咪仲好, 唔洗捱貴鏡
如果d人真係買貴架cheap片, 而大鋪鏡片食水深, 咁大鋪點解又可以賺到笑呢?
話大鋪鏡片食水深, 證據呢? quote個價黎睇睇, 以OP對鏡片既認識, 應該唔會係用hoya個價黎同瑞士寶比, 然後話大鋪貴下話
呢頭講完用$2000鏡, 轉頭又話自己用cheap鏡, 仲要串人唔知你用咩鏡幾錢, 不如你講下自己用咩鏡啦
仲有其他太多on9位不一一盡錄, 如果其他巴打想學野建議去呢個post
https://lihkg.com/thread/162613

跟住你果堆野已經唔成立...係你自己GET錯我話只係鏡片食水深
底唔底要睇埋價錢

你收再平可以推介比人...
但你睇下d人話成個鏡2000正價叫貴合唔合理先z_z
同埋係咪平過大鋪一節?
旺角啲丫姐派傳單叫你上樓上個啲? 好似好伏咁
去開眼鏡88配, 識人有7折算係咁

試過去細鋪比人水, 整出黎帶左幾個月都唔慣

利申 鏡片用hoya2000幾蚊+垃圾框
太陽眼鏡既係邊買好
我剩係知十年前買中中地既鏡片 3-400 而家要過千

去台灣日本配都唔想比香港d串咀賺
有冇人知完全唔接觸藍光又未必係好事,因為藍光話俾個腦知現在係日間,令人腦進入日間工作狀態,各種分泌都會受日夜週期影響,藍光就係作為判斷日夜的重要角色,長期唔接觸藍光就好似生活嚮北極圈長期面對夜晚咁,有可能患抑鬱症,所以防藍光眼鏡太陽落山先好戴

你估市面上濾藍光鏡片真係過濾晒所有藍光咩?

但無可否應香港好多人都長時間對住電子産品

又一個識少少扮代表嘅人

http://www.hkappo.org.hk/psdoc/hkappo%20Blue%20ray.pd-1.hkappo%20Blue%20ray.pdf

我係到比較緊兩間鋪價錢. 你就要搵位入識少少扮代表
誚藍光鏡唔係過濾晒所有藍光?
有咩關係? 姐係用貴D價錢去大鋪買就可以過濾晒所有藍光?
去細鋪買同一間廠平D就唔可以過濾晒所有藍光?
而且我有講過市面上濾藍光鏡片真係過濾晒所有藍光?
已經OFF晒TOPIC

再講過濾晒先至有用?

講嘜尻呀

第一
都無屌過藍光鏡價錢

第二
“再講過濾晒先至有用”真心唔明

第三
我又唔撚係屌緊你

起晒鋼咁

btw我個人嚟講唔太鐘意用濾藍光鏡
用濾藍光鏡睇嘢會暗d,黃d,對眼嘅色準差d

真係要改嘅係個人用電子產品嘅習慣

底唔底要睇埋價錢

你收再平可以推介比人...
但你睇下d人話成個鏡2000正價叫貴合唔合理先z_z
同埋係咪平過大鋪一節?

我冇話平等於合理或者好或者有良心

只不過你以為樓上鋪等於平同好我有保留
我唔係講緊一定眼鏡行業
係講運作模式
因為樓上鋪
純講流量無得同地鋪或商場鋪比
佢地一定要靠eye catching 去吸引人
但我成日見有傳單68/88起添
但真心有幾多人用到呢種價落樓?
我份人中意明買明賣
我標價宣傳連起字都唔用
你想像下
點解50元剪髮唔開樓上鋪開地鋪商場鋪?
呢個世界真正要賣得平一定要靠量
樓上鋪一定支撐不到以量作平
佢地只能用平吸引你上去再諗辦法賺多d
呢個係生意模式考慮
咁不如去日本/台灣配
鏡片用非球面,整幾薄又唔洗加錢
配過貴既番唔到轉頭就真

日日戴住 戴足幾年
我真係唔敢放副平野係對眼前面

好撚驚D樓上舖度錯
咁不如去日本/台灣配
鏡片用非球面,整幾薄又唔洗加錢

去開夾到你未配囉
不過真心拎來調較時客客氣氣
我地免費幫你調較其實唔係冇成本
條件建基於我地生存到
如果當大家最終算到盡唔比我地營運到咁最後我唔排除到時可能調較眼鏡要收費
仲有
大街大巷賣假貨機會多定執左唔多覺既鋪機會多?
自己諗
上樓鋪等於平
咁點解冇樓上鋪做50元剪髮?
個人經驗
細舖如果車咗副眼鏡出嚟你覺得度數唔啱
九成九以下答案
"配太準對隻眼唔好㗎"
"新眼鏡係咁㗎啦,戴戴下就慣"

麥當勞同米芝蓮都有佢哋嘅價值
服務對像唔同啫

咁就睇間野做法
因為理論上個鏡片唔岩佢地都係拎返去工埸換.
唔係洗佢地錢.
所以唔關大細鋪事.只係睇佢會唔會覺得煩

咁你就錯啦 基本上係你做咩度數實際佢做錯先會幫你做過,當然你同間行行街熟可以claim比你,而如果係驗眼度數問題,多數都係間鋪自己再做多對。

私鋪同街鋪D驗眼師根本都係一樣.唔會因為係街鋪佢會勁D
而且驗眼個程序基本上係係咁換鏡片換完照數出紙
錯GE機會極細
好多時係個客自己驗眼時人地問佢邊個清佢自己都講錯
就算你去大鋪都唔會換比你

咁你又錯啦 基本大鋪張單會寫明度數有問題會換 ,你唔洗水我啦 換度數既客我見好多

樓主應埋我先啦,唔好以為做生意咁簡單喇,一個客冇左就係冇左,你堅持唔換比客只會令你輸左個客。唔係個個客都係幾舊水幾千蚊配副眼鏡,你問下你屋企人 MSV+ precision superb果啲幾錢對

樓主要搵食
冇計

我自己一定唔用二線牌子

樓主似識小小,以為自己睇通睇透,巴打同行 做邊區

樓主要搵食
冇計

我自己一定唔用二線牌子

屯門
慳極都用明達

樓主要搵食
冇計

我自己一定唔用二線牌子

屯門
慳極都用明達

入行咁耐一對瑞士寶都未賣過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞