配眼鏡一定係搵樓上私鋪 返唔到轉頭

619 回覆
32 Like 101 Dislike
樓上鋪只去新輝

新輝唔錯
不過上次一樣比人屌
上次(n 年前)拎舊眼鏡去換新鏡片
問下可唔可以順便驗眼
視光師/唔知乜水

做乜要驗?睇唔清咩?
冇 諗住驗下睇下會唔會深咗...
你幾歲呀?十歲呀?大人大姐點會無啦啦深咗呀?諗住免費驗得唔好晒咋話!驗囉!咁鐘意驗咪驗囉!......

跟驗幾耐屌幾耐

聽落有啲似我個四仔舊同事
新輝hoya 咩價?

啱啱先喺樓上舖有不快經歷

咩經歷?

驗眼,唔係喺全黑房度驗,用電腦驗完之後,佢砌好副鏡就問我「睇唔睇到」同「清唔清」,冇度兩隻眼距離,冇換鏡片我試,我以為佢係跟番我之前嗰副度數,出到嚟佢話我深咗 25 度,我諗度數加得唔多,應該冇問題 (我知我呢度ON9 咗,請勿屌太大力)
拎眼鏡嗰陣,道理上佢應該幫我較好眼同耳個距離位,但係佢連起身都唔起,就咁隊副眼鏡俾我自己試,我叫佢較鬆少少,佢就同我拗到死咁出,結果鬆到跌落嚟咁濟,然後佢串番我「咁你頭先又話緊」
返到屋企,先發覺鏡片有花痕,打返去問,佢話冇可能,出廠嗰陣唔係咁,但係我途中都冇撞過/抹過眼鏡
帶咗一個禮拜,真係覺得好鬆,十零秒就跌落嚟,咁就返去較,同埋我唔可以放鬆對眼咁睇遠嘢,要好似鬥雞咁先睇到,對眼經常好攰,去到間舖,佢仍然係死都唔肯起身睇我眼同耳個距離,結果係夾硬較緊個耳腳夾住就算
我同佢講番塊鏡片有花,佢話番我「你唔一早講,而家攞番去間廠會咋型架」,屌,一早講撚咗,又話我冇講
再同佢講話我帶得唔舒服,想驗過眼,佢話度數深咗丫嘛,但係我唔係好信區區 25 度會帶成個禮拜都適應唔到,跟住佢話「嗰 25 度你自己要求加上去架,要換鏡片就要加番一百蚊」屌你啦,我幾撚時話要加度數呀,上次驗嗰條友究竟有冇牌?明明張單寫度數唔啱一個月包換,而家屈我加錢
間舖係咁屈鳩我,食屎啦樓上舖,屌你老母
SORRY FOR 千字文,因為我好撚火

似乎十間樓上鋪九間都係伏
樓主想吹奏都幾難
唔知係咪我樣衰
我去過幾間都比人屌
心諗比錢你賺都要比你屌

可能樓主係樓上鋪啲腦細
1.76雙非
完全唔似一千度

日本配完如果個架要較
點算

好聲好氣唔該下啲師傅可能幫你較嘅
1.76雙非
完全唔似一千度

我早幾日做對900度1.67單非,自己車完都佩服自己,車出嚟似600度
1.76雙非
完全唔似一千度

幾錢

個客無理budget
我再三同佢講好貴
因為得一家出
我收佢3300
最近想配副新眼鏡,如果1000度近視200度散光,想做防uv變色鏡,大概咩價?

去過數字連鎖店問剩鏡都三千幾
最近想配副新眼鏡,如果1000度近視200度散光,想做防uv變色鏡,大概咩價?

3000幾唔貴啦
全視線1.74好貴番
唔變色就1000
香港買金子眼鏡要幾多錢?我留意到旺角開始有

要平咪唔好用全視線囉

要平咪唔好用全視線囉

全視線咩黎?其實我唔太介意重同厚,都帶左廿幾年慣晒,只係想合理厚度加有變色防uv就ok

唔揸車,但成日望mon工作,其實洗唔洗防藍光或其他野?點樣配可以keep到塊鏡2000左右?

同問
問過價貴能到痴線
貴日本好Q多

3000幾唔貴啦
全視線1.74好貴番
唔變色就1000

1.74係厚度?果d咩球面非球面其實係咪真係好大分別?

要平咪唔好用全視線囉

全視線咩黎?其實我唔太介意重同厚,都帶左廿幾年慣晒,只係想合理厚度加有變色防uv就ok

唔揸車,但成日望mon工作,其實洗唔洗防藍光或其他野?點樣配可以keep到塊鏡2000左右?

全視線係一隻變色技術,比依視路控制住,所以會貴。
而家各大廠都有做自己變色
如果你唔求大牌子,1.67變色有機會2000內落樓

3000幾唔貴啦
全視線1.74好貴番
唔變色就1000

1.74係厚度?果d咩球面非球面其實係咪真係好大分別?

你呢個度數戴球面厚到你唔想戴
1.74係最薄,不過價錢比1.67貴一倍

同問
問過價貴能到痴線
貴日本好Q多
架在日本買
鏡留港消費吧

同問
問過價貴能到痴線
貴日本好Q多
架在日本買
鏡留港消費吧

巴打舖頭係邊?
香港賣眼鏡架同鏡片真係好撚貴,唔識人既話基本上俾人劏硬

同問
問過價貴能到痴線
貴日本好Q多
架在日本買
鏡留港消費吧

巴打舖頭係邊?

屯門啊
近唔近你先

同問
問過價貴能到痴線
貴日本好Q多
架在日本買
鏡留港消費吧

巴打舖頭係邊?

屯門啊
近唔近你先

柏麗?

同問
問過價貴能到痴線
貴日本好Q多
架在日本買
鏡留港消費吧

巴打舖頭係邊?

屯門啊
近唔近你先

柏麗?

唔做上樓鋪啦
友愛商場
講起柏麗先嬲
剪頭髮等𨋢等左半個鐘

同問
問過價貴能到痴線
貴日本好Q多
架在日本買
鏡留港消費吧

巴打舖頭係邊?

屯門啊
近唔近你先

柏麗?

唔做上樓鋪啦
友愛商場
講起柏麗先嬲
剪頭髮等𨋢等左半個鐘

hands?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞