配眼鏡一定係搵樓上私鋪 返唔到轉頭

619 回覆
32 Like 101 Dislike
睇完樓主尻up完之後
發覺又係一個識少少扮代表嘅人

唔通我係日本買完職人架返嚟再去自己相熟舖頭佩鏡
都係貴係around 1k
又上嚟尻up幫自己打飛機咩

真係邊個尻up都唔知
我依家講緊樓上鋪比街鋪個價錢
你就話自己係日本買架相熟舖頭佩鏡
1K? 咁真係要推介下邊間配.仲有配咩鏡WO....

第一
我點解要推介?我配鏡有discount唔代表其他人有同我一樣嘅discount

第二
多數配依視路雙非球面防uv,無錢配德國寶

你都識得講你有discount唔代表其他人有
我話樓上平過街鋪.你話識人有discount
所以我介紹錯
OP打篇文1999, 仲好意思笑人冇logic, 垃圾打手
話大鋪賣鏡片比私鋪貴2倍以上
又話一般人只在意個架, 用貴架cheap鏡既on9
話自己用$2000買鏡, 點知係垃圾瑞士寶

按樓主logic, 鏡片咁重要, 點會接受到垃圾瑞士寶?
連瑞士寶都接受到, 咁去大鋪配cheap鏡有咩問題?
照OP所言, 大鋪鏡片食水深, 咁去大鋪買貴架cheap片咪仲好, 唔洗捱貴鏡
如果d人真係買貴架cheap片, 而大鋪鏡片食水深, 咁大鋪點解又可以賺到笑呢?
話大鋪鏡片食水深, 證據呢? quote個價黎睇睇, 以OP對鏡片既認識, 應該唔會係用hoya個價黎同瑞士寶比, 然後話大鋪貴下話
呢頭講完用$2000鏡, 轉頭又話自己用cheap鏡, 仲要串人唔知你用咩鏡幾錢, 不如你講下自己用咩鏡啦
仲有其他太多on9位不一一盡錄, 如果其他巴打想學野建議去呢個post
https://lihkg.com/thread/162613

下..我幾時叫你HOYA個價同瑞士寶比
你自己可以唔信 咁咪去大鋪問下同一個鏡片價錢幾多囉
而且我冇講只係鏡片食水深.架都一樣
你咪比較下同一間廠同一種架個價囉
同埋我用2000買係成副眼鏡.唔係個鏡
唔明點解你可以覺得咁係貴
跟住你果堆野已經唔成立...係你自己GET錯我話只係鏡片食水深
我個架去大鋪買都2500-3000
配德國寶防藍光GE防反光色差鏡2000真係貴?
心照 唔好一見德國寶就係到起晒鋼
底唔底要睇埋價錢

駁人之前睇下自己講左咩先啦, 前言不對後語, 立於不敗之地

明明大家都係賣同一副眼鏡
同一個種鏡片.大鋪賣緊2000蚊..私鋪唔洗1000蚊搞店
而眼鏡最貴就係個鏡片
個架根本貴極有限.而一般人只係會在意個架唔理個鏡片
正正就係D大鋪可以賺到笑GE原因

而我自己一向預2000左右買藍光鏡.
用開果種鏡如果係大鋪買冇3000都搞唔店

要睇價錢?咁你捨得講個價未啊?
又話鏡片最重要, 你唔係想講你用300買鏡,1700買框, 然後同我講鏡300好抵下話?
再者2000, 正常去大鋪都配到外國靚鏡啦, 定你要靚框唔理鏡片啊
講野1999, 又自相矛盾, 難為你仲好意思好自信咁應人

心諗我點解要同你講我用咩架同咩鏡?
依家又唔係我賣比你
我開POST係講我推介樓上鋪比大家唔好比大鋪抽咁多水
你唔信GE可以自己去睇
我開POST前諗住咩牌子咩鋪頭咩架都唔提廢事做打手
我見有人問講左一下自己用咩鏡片就成班辯論隊員上晒身
又話我用廢鏡又性.仲係唔明我POST想講GE野係
就算我買廢鏡100蚊.去大鋪買要200蚊
我又唔係推介緊用咩鏡咩架..

而家係你自己講野自相矛盾
一時大鋪鏡片食水深, 轉頭話自己個框大鋪貴
邊到有矛盾?
一時話用貴框平鏡係on9, 轉頭原來自己就係個d on9
我係話D人又要買貴鏡又要買大陸鏡ON9.唔該搞清楚
你講野一時一樣點知你邊句真, 自然要拎證據, 而你就淨係9 up連quote個價都冇
大鋪貴過細鋪咁你亞媽係女人既野真係多謝你開post提醒
我個POST就係誚緊呢樣野.大把人唔知樓上有同平
但唔係你個係人都知既主張啱, 其他提到既所謂論據, 細節就可以9 up, 矛盾
好心你唔識野就收聲唔好誤人子弟啦
回埋最後一次,如果OP連最基本既表達/理解能力,同邏輯思維都冇,咁我再回都冇意思
你睇下自己打過咩先, 如果你覺得冇問題, 咁ok you win

明明大家都係賣同一副眼鏡
同一個種鏡片.大鋪賣緊2000蚊..私鋪唔洗1000蚊搞店
而眼鏡最貴就係個鏡片
個架根本貴極有限.而一般人只係會在意個架唔理個鏡片
正正就係D大鋪可以賺到笑GE原因

而我自己一向預2000左右買藍光鏡.
用開果種鏡如果係大鋪買冇3000都搞唔店
所以價錢真係可以差好遠

唔係打手POST 只係呢排見個friend帶住個R字頭GE眼鏡架
用左幾千蚊就好自信咁帶出街.以為高級野
我一見到心諗2000都唔洗
比人呃左仲以為自己帶緊高級野出街
牌子鏡架大陸鏡.好可憐

識眼鏡GE人會問你用緊咩鏡片
唔識眼鏡GE人會問你個架係咩牌子...
有D人用大陸鏡架但靚鏡片....呢D人就係真係想買副岩自己GE眼鏡
而有堆人用貴鏡架但平鏡片....一睇就知道係又窮又想扮到自己好有錢
真係成日見到都得啖笑

同埋我用2000買係成副眼鏡.唔係個鏡
唔明點解你可以覺得咁係貴
跟住你果堆野已經唔成立...係你自己GET錯我話只係鏡片食水深
我個架去大鋪買都2500-3000
配德國寶防藍光GE防反光色差鏡2000真係貴?
心照 唔好一見德國寶就係到起晒鋼
底唔底要睇埋價錢

btw, 瑞士寶係香港老闆大陸做
去左香港驗眼$450
去淘寶Nikon as3 1.6 藍光鏡片900人仔一對,oakley 框就平香港兩舊左右

請問樓上果0的做到幾錢,之前我問過成2千幾
睇完樓主尻up完之後

真係邊個尻up都唔知

第一
我點解要推介?我配鏡有discount唔代表其他人有同我一樣嘅discount

第二

所以我介紹錯

我係屌緊你識少少扮代表呀

第一
你話個架貴極有限
一係你就係就識少少扮代表
一係你就唔知貴嘅架同平嘅架有咩分別

第二
雖然蠢人永遠多過叻人
不過係人都知樓上舖平過街舖
配眼鏡除左係買副眼鏡仲係買配鏡嘅service
service係講緊配鏡嘅過程
大舖係俾到人信心,同埋服務好d

相反
樓上舖質素參差,我第一次配眼鏡就係係樓上舖配,結果中撚左伏,戴左半年先知條友配錯度數

ps我講緊嘅大舖唔係眼鏡伯伯嗰類

拎3k出嚟配眼鏡睇嘢仲咁差不如去驗下眼啦好嗎?
好多樓上鋪賣垃圾wo
不如你端下邊間樓上高汁先
睇完樓主尻up完之後

真係邊個尻up都唔知

第一

第二

所以我介紹錯

第一
你話個架貴極有限

我係講緊完全一樣GE架去街鋪同樓上鋪個價錢有差別
唔係叫你去樓上鋪買國產架然後去比較街鋪牌子野
係呀.再貴都有.你要少學雞捉住一句緊講我錯
有D人手打做成皮野都有.上十萬都有呀
但我個POST係預9成GE正常人睇OK?

第二
雖然蠢人永遠多過叻人
我夠知大把人都知係平D.
但事實上好多人到買果刻真係唔會諗下去樓上買
而已都唔係個個人知道個價差成倍都有機
姐係你知GE野人地講就係錯?
除非你係無知GE標準啦

上面咪討論左就係話好似你果D咁無知GE人就覺得去大鋪就好
而事實上就係大鋪同細鋪根本都係一樣.有好有壞
你自己睇下其他人都講左去大鋪都會中伏

相反
樓上舖質素參差,我第一次配眼鏡就係係樓上舖配,結果中撚左伏,戴左半年先知條友配錯度數
同上.我冇話細一定好.我個POST都係叫人可以小心D揀間好GE細鋪
然後次次都幫親同一間

起晒鋼咁
好多樓上鋪賣垃圾wo
不如你端下邊間樓上高汁先

邊間高質我唔敢講
只可以話同街鋪一樣
試過三四間,有一間個職員扮視光師驗眼我BLACK LIST左
其他都係正常
大鋪員工價平過你啦
配親都半價洗鬼同你d垃圾細鋪買
我地呢種行外人唔會識分,塊鏡磨好出黎乜野logo牌子都冇,點分真假喎,有冇人可以具體少少邊度幫襯得過冇假野
我係日本配都係$5xx,鏡片用hoya
我地呢種行外人唔會識分,塊鏡磨好出黎乜野logo牌子都冇,點分真假喎,有冇人可以具體少少邊度幫襯得過冇假野

我對上一次買就旺角眼鏡城買 信得過
其實如果完全唔識鏡片GE人真係好難分個鏡片係咩鏡
但我好少聽到你買A佢比B你
多數係明明1000蚊買到GE鏡佢賣1500....仲講到已經好平
或者明你係公司CAMP錢/拎醫療劵果D就唔打折比你囉
大鋪員工價平過你啦
配親都半價洗鬼同你d垃圾細鋪買

當然你有方法平D買就最好
我都有時識個FD有成本價比我
3000一套果D佢800比我囉

我又真係未試過/未諗過去日本配
下次去果時留意下先
睇完樓主尻up完之後

真係邊個尻up都唔知

第一

第二

所以我介紹錯

第一
你話個架貴極有限

我係講緊完全一樣GE架去街鋪同樓上鋪個價錢有差別
唔係叫你去樓上鋪買國產架然後去比較街鋪牌子野
係呀.再貴都有.你要少學雞捉住一句緊講我錯
有D人手打做成皮野都有.上十萬都有呀
但我個POST係預9成GE正常人睇OK?

第二
雖然蠢人永遠多過叻人
我夠知大把人都知係平D.
但事實上好多人到買果刻真係唔會諗下去樓上買
而已都唔係個個人知道個價差成倍都有機
姐係你知GE野人地講就係錯?
除非你係無知GE標準啦

上面咪討論左就係話好似你果D咁無知GE人就覺得去大鋪就好
而事實上就係大鋪同細鋪根本都係一樣.有好有壞
你自己睇下其他人都講左去大鋪都會中伏

相反
同上.我冇話細一定好.我個POST都係叫人可以小心D揀間好GE細鋪
然後次次都幫親同一間

起晒鋼咁

第一
真係好多人都知街舖同樓上舖嘅價有差別
只係好多人唔知d架嘅來貨價係幾多
如果你知手造架值錢嘅地方係邊,又點會on99咁打句個架貴極有限呢?

仲有,依家真係愈嚟愈多人走去配d貴少少嘅架,如果唔係又點會咁多人去新黑之類嘅眼鏡舖配鏡呢?我相信嗰d人去嗰類嘅舖頭配鏡唔止一成

第二
如果好多人到買果刻真係唔會諗下去樓上買嘅話,香港就唔會有咁多樓上鋪賣眼鏡,無人去樓上鋪買眼鏡點會有咁多樓上鋪賣眼鏡呢?

第三
配鏡服務質素方面
不如你試下去"up眼“或者好“尊貴”嘅地方之類嘅眼鏡舖配鏡先吖,試下或者睇下人地係點樣驗眼同配鏡

鬼唔知去大舖或者細舖配完鏡之後可能都係係同一個工場車副鏡咩
有冇巴打知防uv鏡片點睇到?(唔係遇陽光會變色嗰隻)

好似要用uv錶測量先會知

我又真係未試過/未諗過去日本配
下次去果時留意下先

我係去連鎖店,驗完眼三兩個鐘後有得攞,快靚正,最緊要係有人識中文,溝通完全無問題

防UV基本上唔會呃你,因為個技術要求好低
就算花園街40蚊副果D都已經有400
屌成7page 罵戰唔報價,垃圾post

真係可憐.講左我果副街鋪3000幾樓上2000幾比你參考
副副唔同價 而且又唔係我開鋪我賣比你
仲有老馮要答你?
唔信咪去返你D街鋪買囉

星期日

真係可憐.講左我果副街鋪3000幾樓上2000幾比你參考
副副唔同價 而且又唔係我開鋪我賣比你
仲有老馮要答你?
唔信咪去返你D街鋪買囉

星期日

coating 牌子乜都唔講,街市50一副老花鏡,你考慮下
想下次去日本買副手造眼鏡 有冇咩鋪頭可以推介?
淨係識金子眼鏡
隱形眼鏡私鋪會唔會平啲
識配一定淘寶配
如果你知道自己近視度數
btw 上次去眼境城淨配鏡片比人屌
啲服務真係。。。
利申
大舖細舖工場直銷淘寶通通試過
宜家會去亮視點配一副正常用
再去淘寶訂幾副嚟玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞