配眼鏡一定係搵樓上私鋪 返唔到轉頭

619 回覆
32 Like 101 Dislike
自從學左淘寶,發現質素好啲,價錢又打個3折,無再係香港買過鏡
由落單到寄到我屋企都係6日,仲少過眼鏡舖要1星期
靚既鏡片聽屋企人講過要幾千(折後,原價好似都要成皮野)
d框基本上係貴係個牌子到
樓主有屋企人做依行都用瑞士寶?

利申:做依行

做呢行唔一定係開鋪果個 而且唔係一定可以成本價買
靚既鏡片聽屋企人講過要幾千(折後,原價好似都要成皮野)
d框基本上係貴係個牌子到

冇錯.個架貴極都係幾千.通常都係一千幾百
但鏡片貴GE真係可以成皮野...
自從學左淘寶,發現質素好啲,價錢又打個3折,無再係香港買過鏡
由落單到寄到我屋企都係6日,仲少過眼鏡舖要1星期

淘寶未試過..係咪只係買個架?
其實都好多人會自己買架再拎上樓上配
試過去樓上私鋪配,副眼鏡戴一陣眼會痛,以為只係打得機多先咁。就去88配個防藍光鏡,先知原來佢配唔岩度數俾我
試過去樓上私鋪配,副眼鏡戴一陣眼會痛,以為只係打得機多先咁。就去88配個防藍光鏡,先知原來佢配唔岩度數俾我

呢D就真係睇運數.邊到都有
我自己就試過
載左11年眼鏡先加左25度散光
之後去左大鋪配.佢配錯左比我.我一年內加多左75度...
之後去返樓上樓先配返
視光師好壞其實同大細鋪冇咩關

不過大家要留意
因為視光師人工好貴.
有D黑心店只會請視光師坐店幾日.可能一星期兩三日
然後如果平時冇視光師係到GE時候
好果D會叫你買左先.改日驗眼
黑心果D會叫D唔係視光師驗 扮晒野
但其實唔識都唔洗怕.可以直接問佢係咪視光師叫佢拎張卡片
佢唔敢亂認.通常你做到咁佢就會直接講.叫你第二日黎驗
(BTW.呢間野已經信唔過.) 佢唔會亂認.因為佢間野汁硬監都有得佢坐
巴打有冇邊間推薦 一直想試樓上舖但係驚伏
不過如果大家真係想知一D比較可信GE樓上眼鏡鋪可以PM我.
廢事係到講

順帶一提.如果大家係D大公司驗眼福利OR老人家醫療劵
要揀D有信譽GE樓上鋪做會好D.
因為有D黑心鋪見你地用呢D錢都唔至在
會賣貴D比你
見到樓上話眼鏡無一樣野值錢,真係得啖笑
戴上對眼既野都可以俾佢貶得一文不值
有啲眼鏡框戴落去真係好舒服好輕,又唔易爛,個啲例如德國牌子既框真係分分鐘需要四位數字

至於鏡片,無可否認大鋪會因為人工同鋪租會賣貴啲,所以我都會選擇樓上鋪
大連鎖店有度數保證, 產品保證
D野有咩問題隨便換比你
私鋪樣樣都係成本
度數唔啱/戴唔慣/品質有問題一定賴呢樣賴果樣或者幫你整兩整戴到就算
仲有sales叫你買貴野就一定, 但大鋪sales就計佣, 私鋪就老闆賺晒, 邊個有切身利益d自己諗

我PM你啦
但呢間只係我呢排去開果間.唔一定係最平
我見佢比較大 多D款揀.同埋7日都有視光師
見到樓主用瑞士寶就知呢個Post 已完
仲話屋企人做呢行
仲話搵啲老嘢4牌視光師柒夠未
大連鎖店有度數保證, 產品保證
D野有咩問題隨便換比你
私鋪樣樣都係成本
度數唔啱/戴唔慣/品質有問題一定賴呢樣賴果樣或者幫你整兩整戴到就算
仲有sales叫你買貴野就一定, 但大鋪sales就計佣, 私鋪就老闆賺晒, 邊個有切身利益d自己諗

唔敢100%講.但我所知就係私鋪大鋪都係向同一D公司入貨
就算產品有問題都係可以向返間公司換
係利益上其實都係冇咩衝突
但都有可能佢地怕煩唔幫你換

但佣方面就反而大鋪同私鋪差唔多.都係照單計
所以差別其實唔大
身邊有朋友做大鋪都有做私鋪
基本上做法都係睇個客預幾多錢再介紹岩GE比佢地
好少會特別叫佢地買貴D 因為其實唔算好多佣 都唔會特別SALE
有時平價野仲多佣.難講

但大鋪個價係兩三倍.已經唔係果幾%佣GE分別喇

我PM你啦

連登鬼有pm
仲話屋企人做呢行

屋企人做視光.基本上錢唔係佢袋
同埋我幾時講過搵啲老嘢4牌視光師
無啦啦起晒鋼
如果你唔知樓上鋪都有1牌視光我唔怪你
但你最少唔好屈人講過D冇講過GE野

同埋我可以用成本價買都唔代表我要買HOYA鏡掛?
你知唔知HOYA成本價都要錢
正如我識人開電器鋪可以成本價入電話比我就代表我一定要用IPHONE
同埋你可以去伯伯到買.唔送
我之前係88配,一載上去已經小小暈,耐左真係完全頂唔順
已經再返去同佢講係咪度數唔岩,好易暈,我上完一堂已經頂唔順.
佢都可以話係我唔習慣,用家問題咁
早個月去左細鋪配,而家基本上長載都無問題

我PM你啦

連登鬼有pm

SOR.我兩邊都有玩. 自膠
唔好吊9我二五仔
已經再返去同佢講係咪度數唔岩,好易暈,我上完一堂已經頂唔順.

同埋大鋪真係收得好貴,我得近視唔太深,細鋪HOYA 1.5 都係$600
大鋪$800幾連牌子都唔同我講
其實係彌敦道近旺角新城果頭...
去到都已經有好多個呀姐係到派傳單(幾間鋪搶客)
印像中果到都已經有3-4間樓上鋪
旺角新城樓上果間都OK大.

聽人講觀塘都有唔少樓上鋪
但我冇去過

同埋大鋪真係收得好貴,我得近視唔太深,細鋪HOYA 1.5 都係$600

都係果句 視光師好壞真係要靠經驗自己搵.大鋪都有個唔好處就係成日換人
瑞士寶好渣用左兩年甩coating

鄗視唔深都還好.有D老人家深散光
要做薄鏡片.漸進.幾千蚊走唔甩.
錢未必係問題.但去大鋪放低4000蚊...佢都比D低級野你先ON9
瑞士寶好渣用左兩年甩coating

我覺得還好.因為我自己眼鏡都係用一至兩年
當然有錢我都會用HOYA
但鏡片保養都緊要.如果紙巾抹.用熱水沖.噴GEL頭果D又唔除眼鏡.
菜C鏡都玩唔到半年
仲話屋企人做呢行

屋企人做視光.基本上錢唔係佢袋
同埋我幾時講過搵啲老嘢4牌視光師
無啦啦起晒鋼
如果你唔知樓上鋪都有1牌視光我唔怪你
但你最少唔好屈人講過D冇講過GE野

同埋我可以用成本價買都唔代表我要買HOYA鏡掛?
你知唔知HOYA成本價都要錢
正如我識人開電器鋪可以成本價入電話比我就代表我一定要用IPHONE
同埋你可以去伯伯到買.唔送

你係咪除左Hoya 同瑞士寶唔識其他牌子
點排落去都一定唔會用瑞士寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞