配眼鏡一定係搵樓上私鋪 返唔到轉頭

619 回覆
32 Like 101 Dislike
剩配鏡邊間抵

我去開MK果D
你可以拎個鏡去問下大鋪幾錢.再搵幾間樓上問下都得.你就會知差幾多錢
如果你已經心木中有廠.知道想買邊種鏡.第幾代果D.應該好難會比假GE你
但會唔會收貴就唔知

去到樓上問完價唔岩可以走.唔洗唔好意思
撞正D黑心店唔洗睇佢面洗
當然如果有朋友有去開D樓上店就最好
好似剪髮咁定死一間就冇死
好多樓上鋪都係靠做熟客生意
樓上講果D黑心鋪其實生存唔到幾奈..
樓主有屋企人做依行都用瑞士寶?

利申:做依行

做呢行唔一定係開鋪果個 而且唔係一定可以成本價買

其實你都講得岩既,成本問題,樓上一定平啲,就算大型果啲,真係好多都好流 睇下你好唔好彩。樓主下次試下ZEISS DVP coat啦 我勁粗用都冇咩花

到我有錢D果時買個靚鏡就虐下 THZ
因為我依家多數都係度數唔岩要換
換果時都唔係好花
所以coating上未係太有追求
行過大陸啲賣假眼鏡鋪頭
真假根本分唔到
樓上鋪要呃人真係唔難
有咩鏡唔太貴,質素又ok?
行過大陸啲賣假眼鏡鋪頭
真假根本分唔到
樓上鋪要呃人真係唔難

所以其實最好就問下身邊D人去開邊D相熟GE鋪.咁就次次都去果到就唔洗煩
眼鏡鋪就好似剪髮鋪咁.要買先四圍試好易中伏
有咩鏡唔太貴,質素又ok?

其實好難講點先叫好用...
都係睇你預算
好似HOYA D鏡係靚.但值唔值多幾千蚊就好見人見智
但可以做GE就係搵一間又平又信得過GE鋪
至少唔會錢就用左.但又拎唔到應有GE質素GE貨
呢個正正就係我開POST講話唔好去大鋪GE原因
其實個POST有咁差咩
我都只係真心想幫下大家買到平靚正GE眼鏡
眼見身邊個個都去大鋪買D平價野
OP打篇文1999, 仲好意思笑人冇logic, 垃圾打手
話大鋪賣鏡片比私鋪貴2倍以上
又話一般人只在意個架, 用貴架cheap鏡既on9
話自己用$2000買鏡, 點知係垃圾瑞士寶

按樓主logic, 鏡片咁重要, 點會接受到垃圾瑞士寶?
連瑞士寶都接受到, 咁去大鋪配cheap鏡有咩問題?
照OP所言, 大鋪鏡片食水深, 咁去大鋪買貴架cheap片咪仲好, 唔洗捱貴鏡
如果d人真係買貴架cheap片, 而大鋪鏡片食水深, 咁大鋪點解又可以賺到笑呢?
話大鋪鏡片食水深, 證據呢? quote個價黎睇睇, 以OP對鏡片既認識, 應該唔會係用hoya個價黎同瑞士寶比, 然後話大鋪貴下話
呢頭講完用$2000鏡, 轉頭又話自己用cheap鏡, 仲要串人唔知你用咩鏡幾錢, 不如你講下自己用咩鏡啦
仲有其他太多on9位不一一盡錄, 如果其他巴打想學野建議去呢個post
https://lihkg.com/thread/162613
自從學左淘寶,發現質素好啲,價錢又打個3折,無再係香港買過鏡
由落單到寄到我屋企都係6日,仲少過眼鏡舖要1星期

淘寶未試過..係咪只係買個架?
其實都好多人會自己買架再拎上樓上配

唔係,連鏡都係60,仲學到好多眼鏡知識
自從學左淘寶,發現質素好啲,價錢又打個3折,無再係香港買過鏡

agger, 樓上鋪配$388 淘寶一樣既野只需$60人仔
有無介紹
想就咁平平地換左副框

換框應該唔可以.因為鏡片係用一個原鏡車出黎
多數人係度數變左換鏡片
我自己去開旺魚D樓上鋪.旺角都有幾間大GE樓上鋪
我自己都幫親過價錢平但唔係賣假野

換框唔係唔得,搵個框細過原先個型,車番細就可以裝入去

利申:老豆老母做左20年眼鏡
大連鎖店有度數保證, 產品保證
D野有咩問題隨便換比你
私鋪樣樣都係成本
度數唔啱/戴唔慣/品質有問題一定賴呢樣賴果樣或者幫你整兩整戴到就算
仲有sales叫你買貴野就一定, 但大鋪sales就計佣, 私鋪就老闆賺晒, 邊個有切身利益d自己諗

我之前都試過係樓上鋪拎眼鏡果時發現個度數唔岩
(驗果個係準.但工埸車錯左)
之後佢都重新車過比我.

即係你個視光師冇check下度數先叫你拎
樓主好似唔係好識又係度答問題 影衰哂d私人舖
去眼鏡舖貴在視光師驗度數 如果唔係全世界都自己淘寶啦

agger, 樓上鋪配$388 淘寶一樣既野只需$60人仔

邊間?我點解喺淘寶搵唔到架連鏡既鋪頭
去開頂好眼鏡
Hoya 850度 最薄 年幾前 配左2千頭 算唔算平
D野有咩問題隨便換比你
私鋪樣樣都係成本
度數唔啱/戴唔慣/品質有問題一定賴呢樣賴果樣或者幫你整兩整戴到就算
仲有sales叫你買貴野就一定, 但大鋪sales就計佣, 私鋪就老闆賺晒, 邊個有切身利益d自己諗

之後佢都重新車過比我.

exact7ly, 個問題係樓主擺明唔識又喺度懶叻
香港配眼鏡個成本大部份係落左舖租同視光師度(如果平架平鏡)
去樓上鋪係因為通常都係後生既開
啲款靚過街鋪
我一千蚊買到ray ban架連鏡
留名
有無巴打可以介紹下樓上鋪名
想換鏡架同鏡片好耐

https://t.me/pat2k
去開頂好眼鏡

淘寶?
OP打篇文1999, 仲好意思笑人冇logic, 垃圾打手
話大鋪賣鏡片比私鋪貴2倍以上
又話一般人只在意個架, 用貴架cheap鏡既on9
話自己用$2000買鏡, 點知係垃圾瑞士寶

按樓主logic, 鏡片咁重要, 點會接受到垃圾瑞士寶?
連瑞士寶都接受到, 咁去大鋪配cheap鏡有咩問題?
照OP所言, 大鋪鏡片食水深, 咁去大鋪買貴架cheap片咪仲好, 唔洗捱貴鏡
如果d人真係買貴架cheap片, 而大鋪鏡片食水深, 咁大鋪點解又可以賺到笑呢?
話大鋪鏡片食水深, 證據呢? quote個價黎睇睇, 以OP對鏡片既認識, 應該唔會係用hoya個價黎同瑞士寶比, 然後話大鋪貴下話
呢頭講完用$2000鏡, 轉頭又話自己用cheap鏡, 仲要串人唔知你用咩鏡幾錢, 不如你講下自己用咩鏡啦
仲有其他太多on9位不一一盡錄, 如果其他巴打想學野建議去呢個post
https://lihkg.com/thread/162613

下..我幾時叫你HOYA個價同瑞士寶比
你自己可以唔信 咁咪去大鋪問下同一個鏡片價錢幾多囉
而且我冇講只係鏡片食水深.架都一樣
你咪比較下同一間廠同一種架個價囉
同埋我用2000買係成副眼鏡.唔係個鏡
唔明點解你可以覺得咁係貴
跟住你果堆野已經唔成立...係你自己GET錯我話只係鏡片食水深
我個架去大鋪買都2500-3000
配德國寶防藍光GE防反光色差鏡2000真係貴?
心照 唔好一見德國寶就係到起晒鋼
底唔底要睇埋價錢
D野有咩問題隨便換比你
私鋪樣樣都係成本

之後佢都重新車過比我.

exact7ly, 個問題係樓主擺明唔識又喺度懶叻
香港配眼鏡個成本大部份係落左舖租同視光師度(如果平架平鏡)

完全GET唔到你個POINT
去開頂好眼鏡

淘寶?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞