配眼鏡一定係搵樓上私鋪 返唔到轉頭

619 回覆
32 Like 101 Dislike
瑞士寶咁垃圾你都推介
一係你有心呃人
一係你識少少扮代表真心膠
成日見到啲人買4000蚊個框
周圍問邊度配鏡片,問佢budget話200配鏡
點解可以咁on9

呢D就係識眼鏡同唔識眼鏡GE人GE分別
識眼鏡GE人會問你用緊咩鏡片
唔識眼鏡GE人會問你個架係咩牌子...
有D人用大陸鏡架但靚鏡片....呢D人就係真係想買副岩自己GE眼鏡
而有堆人用貴鏡架但平鏡片....一睇就知道係又窮又想扮到自己好有錢
真係成日見到都得啖笑

利申.自己都係用平鏡平架

幾千蚊副架可以點扮有錢
唔比人真係鐘意個款?
香港配眼鏡食水深撚到
一副價錢夠我日本配半打
瑞士寶咁垃圾你都推介
一係你有心呃人

痴線, 我幾時推介過瑞士寶?
有人問我先話
自己用緊瑞士寶
搵位入都唔係咁下話?
一直都話有錢就用HOYA菜C...
真係唔明點解仲有人去街邊果D伯伯同大鋪配眼鏡
仲開到成街都係
明明大家都係賣同一副眼鏡
同一個種鏡片.大鋪賣緊2000蚊..私鋪唔洗1000蚊搞店
而眼鏡最貴就係個鏡片
個架根本貴極有限.而一般人只係會在意個架唔理個鏡片
正正就係D大鋪可以賺到笑GE原因
你用1000蚊畢直去買眼鏡
基本上係大鋪只可以買到最平GE大陸架加最垃圾鏡片
用一半價錢已經可以係私鋪搞店
其實大鋪同私鋪都係由同一間公司拎貨再賣
根本就係7仔同士多GE分別

有人會自己呃自己大鋪信譽好D唔會比人呃
講得呢句GE人根本係自己呃自己
香港眼鏡鋪唔多.呢行好細.基本上冇人會賣假鏡片同架
如果係一定會有人報串海關即收佢皮
(因為鏡片GE製做技術問題,一分錢一分貨,)
而我都有屋企人做呢行所以好清楚
都從來冇聽過香港有人賣假野
再講.你覺得D租唔洗錢咩.諗下就知道貴左果D咪就係租金囉
PS.但的確有D眼鏡私鋪會賣到好貴.因為真係好多人唔識睇鏡片

但再貴GE私鋪都唔會夠D大鋪貴
第二就係好多大鋪GE視光師都係新仔
大鋪GE目標客戶就係對眼鏡咩都唔識GE人
所以佢地只會用最低GE價錢請最冇經驗GE視光師
(不過佢地GE服務態度可能都好D GE)
而你話就腳就真係駁唔到
自己諗

而我自己一向預2000左右買藍光鏡.
用開果種鏡如果係大鋪買冇3000都搞唔店
所以價錢真係可以差好遠

唔係打手POST 只係呢排見個friend帶住個R字頭GE眼鏡架
用左幾千蚊就好自信咁帶出街.以為高級野
我一見到心諗2000都唔洗
比人呃左仲以為自己帶緊高級野出街
牌子鏡架大陸鏡.好可憐

垃圾文
瑞士寶咁垃圾你都推介
一係你有心呃人

有人問我先話
自己用緊瑞士寶
搵位入都唔係咁下話?

咁你即係真心膠
瑞士寶根本唔值呢個價
同樓上講果d大陸cheap鏡無分別
用一兩千蚊但又 up 唔出牌子果啲眼鏡做例子就知係打手啦
瑞士寶咁垃圾你都推介
一係你有心呃人

有人問我先話
自己用緊瑞士寶
搵位入都唔係咁下話?

咁你即係真心膠
瑞士寶根本唔值呢個價

點解你連我個架係幾錢都未知GE情況下可以推斷到我個成副鏡唔值呢個價

真係邊個膠都未知
用一兩千蚊但又 up 唔出牌子果啲眼鏡做例子就知係打手啦

係呀我係打手
幫晒全香港樓上鋪打.
瑞士寶咁垃圾你都推介
一係你有心呃人

有人問我先話
自己用緊瑞士寶
搵位入都唔係咁下話?

咁你即係真心膠
瑞士寶根本唔值呢個價

點解你連我個架係幾錢都未知GE情況下可以推斷到我個成副鏡唔值呢個價

真係邊個膠都未知

講緊係瑞士寶本身性價比已經極低
唔識中文都做到打手?
Hoya 變色鏡片幾錢
而我都有屋企人做呢行所以好清楚
瑞士寶咁垃圾你都推介
一係你有心呃人

有人問我先話
自己用緊瑞士寶
搵位入都唔係咁下話?

咁你即係真心膠
瑞士寶根本唔值呢個價

真係邊個膠都未知

講緊係瑞士寶本身性價比已經極低
唔識中文都做到打手?

其實同D冇邏輯GE人好難討論落去
我話我用緊瑞士寶(人地問我先講)~又冇講我買幾錢.又冇講我用咩架
你知唔知咩叫性價比?
如果你話 就算瑞士寶一蚊都唔洗 性價比都係低GE 你當我話錯你
連登太多痴線老冇野搵野嘈....

我建議你去大鋪.你去樓上真係好易比人呃
樓上乜撚款都冇
問乜都話要訂,訂幾耐又答唔撚到
屌你剩係引你上去only
Hoya 變色鏡片幾錢

就算變色鏡片(全視線)同一個廠都分好多種
佢分左唔同級數.
HOYA低級D GE全視線鏡片 同高級HOYA全視線鏡片
價錢都可以差好遠
呢個正正係比人呃左都唔知GE原因.
樓上乜撚款都冇
問乜都話要訂,訂幾耐又答唔撚到
屌你剩係引你上去only

如果你自己真係有指定款GE.訂左再去睇可能真係煩
但平一節
如果好似我呢D
冇指定牌子
去到先揀GE.
基本上間野夠大.我就揀到.
配眼鏡一定係日本配 我度數深剩鏡片最平都千幾,日本連鎖店配架連鏡5000~12000yen

大約幾多日可以拎到貨?

間鋪有你度數就即日,無就7日左右,我因為成屋人配直接集運算
配眼鏡一定係日本配 我度數深剩鏡片最平都千幾,日本連鎖店配架連鏡5000~12000yen

大約幾多日可以拎到貨?

間鋪有你度數就即日,無就7日左右,我因為成屋人配直接集運算

咁間鋪應該都幾大.但最煩係有散光.散光人人唔同
好難會有鏡片
但運費都應該唔係貴
下次可以試下
有冇人係新輝配過
Hoya防藍光冇色鏡,幾錢左右?
Hoya防藍光冇色鏡,幾錢左右?

其實岩岩樓上講過話有D店會用假片
如果想買HOYA鏡GE巴打
可以上HOYA個網
http://www.hoya.com.hk/tc/dealers-locator.php
睇下邊到有得賣
就算係樓上鋪都會有

當然啦.你去樓上一定平過係大鋪買
剩配鏡邊間抵
試過去樓上私鋪配,副眼鏡戴一陣眼會痛,以為只係打得機多先咁。就去88配個防藍光鏡,先知原來佢配唔岩度數俾我

呢D就真係睇運數.邊到都有
我自己就試過
載左11年眼鏡先加左25度散光
之後去左大鋪配.佢配錯左比我.我一年內加多左75度...
之後去返樓上樓先配返
視光師好壞其實同大細鋪冇咩關

不過大家要留意
因為視光師人工好貴.
有D黑心店只會請視光師坐店幾日.可能一星期兩三日
然後如果平時冇視光師係到GE時候
好果D會叫你買左先.改日驗眼
黑心果D會叫D唔係視光師驗 扮晒野
但其實唔識都唔洗怕.可以直接問佢係咪視光師叫佢拎張卡片
佢唔敢亂認.通常你做到咁佢就會直接講.叫你第二日黎驗
(BTW.呢間野已經信唔過.) 佢唔會亂認.因為佢間野汁硬監都有得佢坐

以後會留意,thanks!
樓主有屋企人做依行都用瑞士寶?

利申:做依行

做呢行唔一定係開鋪果個 而且唔係一定可以成本價買

其實你都講得岩既,成本問題,樓上一定平啲,就算大型果啲,真係好多都好流 睇下你好唔好彩。樓主下次試下ZEISS DVP coat啦 我勁粗用都冇咩花
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞