【ViuTV】《調教你MIRROR》(10) We are One and All 從不只我一個

1001 回覆
28 Like 8 Dislike
係 但既然唔得其實j家可以再早啲同人講而家後生個批出咗道嘅好hit 都係得大約一兩個 不過呢幾年都見到j家比多咗少少自由度 終於肯比一小部分人開ig
好慘
我以前都追過J家,不過已經好耐冇睇
係棄大台+本土化
叱咤都係其中一件事加深入屋
我係unicorn 但我幾認同你講嘅野
佢同細貓/edan 合作嘅慢歌係襟聽過solo 嘅歌
即使我好鍾意佢,都覺得佢solo 唱曬全首嘅單曲難loop,我個人感覺係真係同聲底有關,呢個係好大問題
佢好似詩歌班choir 入面負責唱descant (附加高音)嗰個人,佢合唱嗰陣一聽佢開口就覺得「嘩呢個人有實力喎咁高音有實力」,但你唔會聽一個附加高音solo 唱晒成首歌

如果一首歌大家只會聽一次,係唔會紅到,全香港700萬人當每人上yt 聽一次都係得700萬 view ,但之後就冇了,冇回頭客就係問題

佢演唱會後開始同大表哥一齊開yt channel 我係好開心,佢終於再主動多少少,edan 喺未好紅嗰陣都好用心搞佢個yt keep 人氣同樹立形象(cover 水刑),希望佢可以透過yt 學吓點做sound bite
以前有一排留意過日本娛樂圈,覺得J家好多野都幾唔人性化咁
所以瀧哥玩「22歲為止」其實係好。
大家唔好浪費大家時間。
唔認同呢個做法
無錯大家係記得
但除左non fans之外基本上都9 成bad comment
其實我覺得削骨唱歌唔差
但聽得太多再加上係cctvb真係好反感

而家mirror吸到街外人注意同賞識
Viu如果突然轉用cctvb/星夢果套只會令人反感

CC我諗係要度12個一齊上到既檔期應該唔易
但又唔可能淨係某幾個上
不過warrior 無冠係要屌
男排女將多人識咗
加上上年keep 住出歌
叱咤表演係俾人肯定
之後爆紅
cctvb嗰套係過左龍搞到審美疲勞
diutv我覺得係唔夠兩邊嘅做法取個平衡可能唔錯
我個意思唔係要viu好似tvb咁hardsell 是但搵d罐頭歌比佢地solo/搵d歌手拍劇 係屌緊viu仲係唔肯/冇錢開多d節目比佢地自己人
無辦法大家都係用fans角度鄧佢唔抵,但從來無用商業角度去鑽研個問題

點解jeremy係最後一個入mirror,就係因為佢嘅first impression 做唔到主流市場

就好似第二期隊pixel ,可能佢哋背後一樣好努力但外人一睇就唔鐘意就點棒都無用,其實braceless 首歌好洗腦如果mirror唱一樣會紅,但跌咗俾佢哋三個就只會比人笑跌崩一隻牙齒

所以Jeremy 由造星1可以上到嚟依個高度已經好好,佢無mirror打底基本上連比人識認到嘅機會都好細,唔係否認佢嘅努力,但市場就係現實殘酷,每一年娛樂圈都係不斷淘汰一啲有能力嘅人,當中都一樣有好努力,一樣有等幾十年都無運行嘅比比皆是
呢個真係好撚on9但好signature
J家啲仔就係咁先入屋
始終娛樂應該係帶歡樂比大家
同意
衰啲講句
mirror某幾個成員如果唔係有mirror
應該連行都入唔到
唔知fans點諗
但作為睇開viu 嘅觀眾
覺得依家mirror error曝光率係啱啱好
唔計叱吒、153助攻嗰啲plan唔到嘅嘢
由年頭開始數返
其實佢哋啲節目接近冇斷過
話就話爆紅姐
日見夜見都係搞唔掂
Viu角度都要俾多啲其他人出鏡
依家個台藝人嘅選擇真係有啲少
嵐宿題勁正 得廠景又低成本 但睇佢地做膠嘢笑到肚痛 唔使下下食蟲飲醋
請下嘉賓上嚟9up玩膠game又得 得閒可以出下外景發掘得意嘢
VS嵐直頭玩啤牌玩到可以請勁多大粒星上嚟
講到尾fans觀眾都係想睇下成班仔一齊膠流
有電視台資源唔做呢啲真係好嘥
咁街客角度緊要啲,原來已經覺得多
所以我都覺得佢要有返啲特點,妖真係唔夠。花姐講人太瘦聲太薄,係事實,不過哩啲硬件嘢係可以再傾再練。我覺得佢最需要改善嘅係心態同表達技巧。我支持Jeremy 係因為我有睇星一但知道一定大把人無睇過。慘同努力真係唔夠,佢一定要調整心態再積極啲搵定位,支持佢嘅
屌比錯負評

DiuTV 如果拍Mirror麻雀王大賽有冇得做

班小學雞一定嘈到仆街
係 而且雖然takki 唔再做幕前 但仍然支持佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞