【ViuTV】《調教你MIRROR》(10) We are One and All 從不只我一個

1001 回覆
28 Like 8 Dislike
其實Jeremy 個位真係唔使再點諗,問心以viu 取態佢solo 都唔太可能

見到好多fans 對佢抱不平,話佢爭一個機會等等
但依啲係好主觀Fans嘅諗法,街外人對佢嘅觀眾緣真係好一般

廣告客對佢嘅評價係瘦削,乸型,無特色(非引戰,係客嘅諗法),揀mirror嘅同類會揀Anson Lo 先,揀Viu平台嘅會揀後浪Manson

佢得到嘅評價起行內就係得依啲,係好現實,但要推佢出嚟sell係好困難,mirror個fan base係大,但如果獨立去支持嘅其實除咗姜,Ian,jer同edan比人留意到個base 對比娛樂圈係唔算高,就算係Anson lo 個coverage 依一刻都只係average (當然大叔的愛上完應該會再上一啲)

坦白講Jeremy 嘅發展已經去咗樽頸,一係起mirror 繼續以團隊合作嘅角色去打拼,假設佢幾年後唔續約mirror / viutv 跳出嚟個機會都唔會比依家多,有時觀眾緣就係咁奇怪,大家睇下以前嘅楊千嬅就會明…Jeremy 可能可以吸引好多忠實粉絲,但要吸街客真係好難
姜B都頭三
你講唔講得出J家最新男團組合?
有個日本2019男團人氣排名
10名內最新個個已經係11年前的三代目 J Soul Brothers
咁J家個套仲適唔適合搞新團棒新人
其實真係冇得比
香港得2間電視台 Mirror係其中一個電視台出嚟 SJ係獨立娛樂公司出身
SJ當初都上左好多綜藝節目打底 捱左十幾年先有而家咁嘅成績
KPOP idol有得上音番 Mirror連CC都難上 連present自己嘅機會都少得可憐
Suppose經理人公司係幫藝人建立形象做未來規劃 Mirror Error就要靠自己
J家同Viu個先天環境都有啲唔同嘅
掟兩個仔出嚟開荒/搵錢/滿足賽時fans都好理解
後一年先有得再推其他仔仔

Viu不嬲乞衣又唔識開課金
如果識賣週邊shop起碼都多啲筆直搞團綜

不過我都係事後孔明 時勢際遇真係好難一概而論
J家依家個情況其實最大原因係佢固步自封
係arashi解散先幫佢地開ig/俾歌上youtube
唔係佢對男團既訓練/計畫
所以無得咁比
我覺得未solo既,想快d加強人氣,係應該將solo左既加未solo既合作出歌,低風險d既投資

咁先可能兼顧到哂12個
呢個係2難黎
Plug 合唱歌會無左真係出solo個陣嘅新人資格
所以BMG做左炮灰
首歌明明幾好聽
但正確嘅決定黎嘅
係一開頭後知後覺唔知做首歌黎做乜
如果遲一年出會好好多
係,所以行得呢步預左最後solo
年頭出首合唱,之後就睇反應下半年出多首solo

咁12子又唔係個個真係咁想solo,始終要取捨
淨低未solo又有得行solo會跑出,可能都係stanley jeremy tiger
唔覺得咁係好事只會團隊差距越來越大。
一定係一推推曬成團出來再慢慢solo。
唔應該係推Ian 姜出來solo搵錢,你搵得幾多?
反而應該大量節目推曬12個人/小組推。

J家依家都唔獨大啦,
但黃金時間佢哋真係推得好好。
每個人都有自己定位同知自己做咩。
唔會好似鏡仔咁冇曬方向
分開三四年咁推
先可以喺新人度keep住有機會有人上
俾人睇到佢哋可以獨當一面
唔太work
公司出得個新人就預左係想攞奬先會出
下半年先plug第一首solo點夠爭

Btw所以lokman同ak黎緊會有合唱歌
因為lokman無打算有solo
唔影響奬項
al fanbase大咪又係要等一年
第二年先同jer ak一齊出solo
好難講
會有啲人係自己紅咗先就想即刻退團
你係咪想講sixtone 同 snowman
近少少講2020年丫
https://www.musicman.co.jp/business/349148
頭10位有6隊J家,2隊韓團,2隊EXILE

J家好老實佢哋要改革,
但代唔代表佢套方法唔work?
我覺得唔一定。
個班仆街仔就算啦
所以真係好睇紅咗先嗰個係咩性格
arashi都係松本潤紅咗先引到班觀眾留意埋成個團
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞