【ViuTV】《調教你MIRROR》(10) We are One and All 從不只我一個

1001 回覆
28 Like 8 Dislike
Viu對比j家個優勢係電視台
開個團綜keep住每星期播 搵冇solo嘅仔做鐵膽主持集集出現 已經紅咗嗰幾個就輪流上一集
參考下J家啲團綜啦
玩下膠game食下好嘢 積積埋埋已經儲到班觀眾
Arashi咪又係深夜檔慢慢爬到黃金檔
成個電視台做back up 呢啲簡單嘢又唔做
其實Fans一路嬲嘅唔係今年冇solo (撇除話完有又收返)
而係睇唔到viu有plan過佢發展 內部資源都分唔到 然後一直叫佢等運到
呢個位想講下姜仔
雖然台下成日都傻更更
但睇番以前教主四月一日條片
你就知佢係有諗點樣經營自己嘅形象同反差
所以佢真係一個好稱職嘅藝人,特別係以佢嘅年紀嚟講
(當然佢跳舞唱歌好多嘢都可以改善啦)
呢點,我覺得好多仔都真係要學習同思考
花姐個角色係有D尷尬,佢做經理人得黎經驗未係好多但又已經係決定資源分配嘅層級有D影響力要直接向管理層進諫交代。佢行錯左嘅話上面唔再信任佢到時換另一個黎plan mirror就可能變成一場純粹嘅數字計算
(我諗鍾唔鍾意花姐都好都會認佢應該係係個個level入面最肯以金錢數字以外嘅價值衡量mirror嘅人)
只可以話呢個處境無前鑒可以參考,做得好唔好都係香港娛樂圈嘅一場探索
素人有素人既吸引力,
ViuTV既然主張係真人show,
就算造星一完咗,點去培養Mirror都係真人show
Jr.又好Sr.都好,
好多時都係由綜藝節目到摸自己條路出來。
ViuTV 係到最近有囝囝囡囡730先叫摸到啲嘢。

我唔係要佢做到J家既能力,
但你點都要抄考下人哋既做法,
我淨係想講睇住有啲成員係咁比人踩係好心痛架
其實做經理人黎講三年唔算長
不過的確一個人要湊12個係好難分身
但講到尾又係資源同錢囉
Mani 湊咁多個都淨係跟住容祖兒
其他歌手都係搵人另外跟
我諗有咩就報告然後mani發言
但英皇有錢 viu出哂名窮
有人都講車都要自己渣你想佢搵咩人
我諗唔係佢唔放手 係公司唔科水姐
同埋佢好似接手左mirror error之後除左造星都無監製其他節目?

至於私追其實可以點解決?
下下報黑警咩唔通 講到尾都要班fans自律
衰啲講句,嵐又好V6又,甚至SMAP都係玩膠出身。
成個電視台係到大把嘢玩又唔做真係好徙
佢哋玩膠嗰啲節目最好睇
利申嵐飯
2019新人,10年之後實比人拎出黎講
有林家謙 姜濤 ian,仲要ian都無叱咤新人獎
唔參與討論J家果套適唔適合放落viutv度
純粹想講 J家train人方式 唔係就正正代表緊未有能力都已經扔佢地去實戰咩
個個Jr on99唔識野咁款但係已經拍下劇 做jr綜藝
跳舞又係未識已經要上台伴舞
Agreeeeeee
以前V6 coming century有個節目叫ミミセン係要佢哋學玩樂器組隊band,
入面都勁多膠嘢睇

如果ViuTV 可以開呢啲比鏡仔就好啦
Viu做咩都冇經驗
咪就係派佢哋兩個出黎試咯
原來得兩首歌係會冇獎
下一年咪知要拎新人獎就要派夠三首
有邊個明星唔係素人出身
就算日本樂隊,
好多都係好似Jer咁玩busking 先,玩到有人簽。
既然講男團既我覺得用J家用k-pop既銷售方式係冇錯。
因為講緊除咗要培養佢哋能力,重要點向觀眾sell佢哋。
同埋唔知點解 啲綜藝要一至五咁播 每次得半鐘
其實話題度一定差過只係星期六播一集一個鐘嘅綜藝

咁樣一至五播,今個星期頭三集嘅嘢已經少咗人講,個個都只會focus喺新一集嘅內容
同埋兩至三個星期已經播晒,個熱度最多keep到一個月

但一星期播一集,播足兩三個月,一集嘅內容可以討論一個星期,既可以keep住個話題度同曝光率,觀眾又容易啲消化

都唔知點解diu tv要咁安排
如果可以搵個1130時段,將AK/Edan/Alton/巨豬/AL YouTube channel嗰啲輕輕鬆鬆片轉做恆常深夜就好喇,定期拆散又好合體又好一齊玩
利申:最鍾意睇Alton channel玩膠、AK channel撳鐘仔
呢個長期俾人屌開
而且吓吓播到最熱烈大結局後就無以為繼
其實都唔只玩膠啦,好似uso 果時
鬼怪野都有玩埋
睇見都覺危險同恐怖
所以要開節目嘅話 開團綜玩下game係好啲
再唔係開個低成本少少 深夜播嘅
例如嵐宿題咁 無錢SP都仲可以長拍長有

如果一黎就囝囝囡囡呢類做訪問嘅 又唔想佢地邊做邊學 咪仲更加死得

Btw
反而想參考下j家啲管理 點樣幫啲藝人安排行程
點解人地啲團 可以同一時間拍劇 做主播 開tour 綜藝一拍拍N個鐘
都仲搵到時間可以成團齊人坐係廠睇vcr
入住請敲門有AL真心正架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞