揾工揾到好迷茫 (12)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
做開sales係咪搵返sales好啲
雖然人工高啲
但真係做唔到過世

巴打係咪account executive/manager果d B2B Sales? 果d聽講幾好搵
做開sales係咪搵返sales好啲
雖然人工高啲
但真係做唔到過世

巴打係咪account executive/manager果d B2B Sales? 果d聽講幾好搵

普通retail sales仔咋
算係賣高級嘢囉
其實想問下而家fg人工一般嚟講係幾多
見樓上有話16k 15k 人工好似都唔錯
我搵到份13k都覺得執到
其實想問下而家fg人工一般嚟講係幾多
見樓上有話16k 15k 人工好似都唔錯
我搵到份13k都覺得執到

非專科13差唔多啦
算鳩數啦 , 做過 N 年野之後發覺

政府 N 仔, 私人公司, 公營機構, NGO 都做埋, 爭政府GS 未做過 (但另一伴做緊)

根本唔同類型既界別既公司/機構 都係有來來去去重重覆覆既問題 轉工都避唔到

一係就上司有問題, 一係就公司/機構制度同管理有問題, 一係就人事有問題,
一係就一堆刻薄條款 (e.g. 老奉要你 OT, 未過 probation 唔畀乜乜乜), 一係就又悶又無前途又低人工
去到每間公司仲會發覺有堆老屎忽可以捱下捱下就做左八,九, 十年 , 令 80 90 後摸不著頭腦

喺香港, 無可能搵到一份完美既工架啦 , 難聽啲講, 生於香港, 低下階層係無權選擇任何野, 一切都係有錢人安排乜就做乜。 選擇只會帶嚟更多煩惱同痛苦

我都終於有少少明點解依家班 60, 70 後乜撚都莫不關心咁款

搵到份自己唔抗拒 唔會太唔開心
人工又過得去就好了
有無做左幾年野要轉field既人?
好似個fg比interviewer撚
有無做左幾年野要轉field既人?
好似個fg比interviewer撚

Here 見親工都會比人問,答到就ok

你Bsc咩野subject

你Bsc咩野subject

痴撚線嬲到我,今日見某上市公司associate,
用左一個鐘做written, 我係十幾個人第二個交返份野出去,點知後面遲過我交個三個已經in 緊,我仲係度等緊,等左啱啱好一個鐘。
好嬲等多陣準備走人算,浪費曬我時間

利申:2016 fg, 想轉工,下午仲要返公司做野。
痴撚線嬲到我,今日見某上市公司associate,
用左一個鐘做written, 我係十幾個人第二個交返份野出去,點知後面遲過我交個三個已經in 緊,我仲係度等緊,等左啱啱好一個鐘。
好嬲等多陣準備走人算,浪費曬我時間

利申:2016 fg, 想轉工,下午仲要返公司做野。

收卷時
遲交嘅擺最面
早交嘅擺底

成疊拎入去
咪見擺面頭嗰啲先

邏輯
今日收到offer,但依家先話試用期小1k
同佢傾其實本身個人工已經少過之前
間公司要我俾糧單佢睇去証明
咁多年嚟第一次遇著呢啲公司

咩類型公司呀爸打
咁你會唔會take

咩類型公司呀爸打
咁你會唔會take

旅遊業
唔想take,但又終於有offer,仲諗梗

咩類型公司呀爸打
咁你會唔會take

旅遊業

港資?

咩類型公司呀爸打
咁你會唔會take

旅遊業

港資?

日資奴隸
其實間嘢好細間,只係個老闆係日本人
8大 社科撚
13K 番足6日 9-6
諗緊要唔要offer
大家好

我見兩間公司試用期都係少1k
但點都好過冇野做啦唉

我見兩間公司試用期都係少1k
但點都好過冇野做啦唉

我都知自己麻叉煩
一開始同講定我仲去in嘅話都無所謂
見過兩次都無提過,依家好似迫我接受
同埋要俾埋糧單証明我以前份工人工高啲
咁唔信我不如唔好請我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞