揾工揾到好迷茫 (12)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

我收工都有番屋企keep 住sd cv, 但無reply, 有都要請半日no pay 出去in,
有次就係咁出去in, 吊一黎就要用英文in, 即死撚左

我明 我真係明
我都試過。。個陣個份工返左幾日係真心覺得唔適合自己
就算返到屋企好攰 都仍然用會緊餘既精力keep住睇jobsdb sd 工

一有工就根本好難再去見第二份
返左幾日就話要拎假
係人都估到你見工

想見mtr但筆試+面試+body check
見份工要請三次假,點撚樣見
最尾唔請真係蝕哂

mtr咩野位?

站務主任﹑車長呢d full time位都要
大公司係麻煩d

講三日假 in 痴尻線!!
有full time 番緊,黎d 真係好難去in

冇得改到5,6點in咩?

我收工都有番屋企keep 住sd cv, 但無reply, 有都要請半日no pay 出去in,
有次就係咁出去in, 吊一黎就要用英文in, 即死撚左

我明 我真係明
我都試過。。個陣個份工返左幾日係真心覺得唔適合自己
就算返到屋企好攰 都仍然用會緊餘既精力keep住睇jobsdb sd 工

一有工就根本好難再去見第二份
返左幾日就話要拎假
係人都估到你見工

最尾唔請真係蝕哂

mtr咩野位?

大公司係麻煩d

狗鐵咁多人apply洗鬼就你時間

最尾唔請真係蝕哂

mtr咩野位?

大公司係麻煩d

狗鐵咁多人apply洗鬼就你時間

今早見左份三叔的customer service

但見完好似無乜前景 所以我reject左

但我都會繼續搵,因為始終我依家呢份工真係唔好做

我以前都做過cs...cs真係最後退路黎
兩個offer
一個係文職 13500
唔使過海
不過連飯鐘10個鐘
應該都要OT
一至五

一個係做tutor (間野都算大間嘅教育中心)15500
要過海,但唔算遠
返二至六 或 日至五
連食飯8個鐘

但係驚做tutor會大壓力啲
同埋教得唔好會冇學生
呢間唔係補習社
而係有啲似教語言嘅興趣班
唔使改功課
不過要諗教材
有冇人做過呢種tutor
俾啲意見

本身都疊埋心水做office
只係office嗰份時間又長啲

做tutor要有心理準備d老母煩過狗

不過呢間係似興趣班嗰種
可能冇咁煩
但係有一個concern係
入咗教育行業係咪好難出返嚟做其他嘢
求解答

成日覺得cs好悶

成日覺得cs好悶

cs唔係要帶老母返工咩

cs 好唔好做??

要睇你咩公司cs...如果係電話公司就
我以前個份比較文職cs

成日覺得cs好悶

cs唔岩fg做
一年前係失業post
一年後返反黎

上年係FG 搵左3個月 先搵到份工
依一年好難捱 成日朝10晚10
份工好多地方好難頂
所以完左合約 已經唔想同佢續

4月尾離職 5月中開始搵工
到依家先in得一份工
其實開價真係唔算高 cv正正常常
但唔明點解 好多工in都無得in

我年紀都開始唔細
眼見好多中同 大同 人工已經幾級跳
我自己仲係原地踏步
一年前係失業post
一年後返反黎

份工好多地方好難頂

到依家先in得一份工

我年紀都開始唔細
我自己仲係原地踏步

你cv寫成點先,cv寫得靚仔好重要。

我本身份cv寫得差send十份0點音,之後改靚仔左就好多有得in, 同埋好多時hr要過左deadline先開始處理你

我個cv都係一路搵一路改,你哋send cv 係send英文定中文㗎?因為我聽人講佢哋搵工嘅時候send 英文cv, 無人覆, 但一改咗send 中文 cv , 就好多人覆佢
一年前係失業post
一年後返反黎

份工好多地方好難頂

到依家先in得一份工

我年紀都開始唔細
我自己仲係原地踏步

我本身份cv寫得差send十份0點音,之後改靚仔左就好多有得in, 同埋好多時hr要過左deadline先開始處理你

我個cv都係一路搵一路改,你哋send cv 係send英文定中文㗎?因為我聽人講佢哋搵工嘅時候send 英文cv, 無人覆, 但一改咗send 中文 cv , 就好多人覆佢

會覆中文cv嘅公司都唔方好嘢
一年前係失業post
一年後返反黎

份工好多地方好難頂

到依家先in得一份工

我年紀都開始唔細
我自己仲係原地踏步

英文cv 其實本身朋友 同有d hrm 朋友都話ok
上年都係依份cv格式
但唔知仲咩今年in都無得in

定係我一份中 一份英
兩份一齊寄會好d?
你地寫cv有咩心得
一年前係失業post
一年後返反黎

份工好多地方好難頂

到依家先in得一份工

我年紀都開始唔細
我自己仲係原地踏步

當然用英文
16k fg 做左半年跳左
而家20k

做邊行
一年前係失業post
一年後返反黎

份工好多地方好難頂

到依家先in得一份工

我年紀都開始唔細
我自己仲係原地踏步

所以完全唔知send完隔幾耐先叫失敗
岩先有一份工收到offer,但係知道係有人唔做先輪到我 因為見工果時佢話最遲星期三通知
(見工果時識左個fd,佢星期三收到offer)
有點唔開心
岩先有一份工收到offer,但係知道係有人唔做先輪到我 因為見工果時佢話最遲星期三通知
(見工果時識左個fd,佢星期三收到offer)
有點唔開心

做咩為左呢d而唔開心,個事實係你唔得的話人地放棄你都唔會補上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞