揾工揾到好迷茫 (12)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

你一路返工 一路搵工 ?

唔係啦
屌 一下無啦啦俾人通知炒左
第二日就唔使返

但你咁快都搵到工, 都唔錯吖

試過失業半年
知道晒d interview 技巧

你就好

有無tips

求教學

上星期被炒
今日已有offer

咁快?

你in新工果陣有冇講上一份既野?

咁你本身有工作經驗?

有 但有吹水成分

有無tips可以教下我哋?

唔係啦
屌 一下無啦啦俾人通知炒左
第二日就唔使返

但你咁快都搵到工, 都唔錯吖

試過失業半年

你就好

有無tips

求教學

都係aggressive, energetic d
睇熟d jd同公司網
自己既cv一定要識講
因為可能問得好深入

好似無咩特別咁
但開頭我都做唔到
自己講野唔叻

講野唁叻但咁快有offer即係你講既野work啦
想問呢度有幾多人做緊5.5-6日既工

5.5 日工, 次前個三份都係番5日
星期六比manager 猝到 pk. 4~5pm 先走到, 平日都話可以食lunch 同抖下,星期六 lunch 都無食直踏落去!!吊

試過失業半年

你就好

有無tips

求教學

睇熟d jd同公司網
自己既cv一定要識講
因為可能問得好深入

好似無咩特別咁
但開頭我都做唔到
自己講野唔叻

都係阿媽係女人既野
何況都唔算係咩好難in既工
同埋要快囉
頹左落黎就愈來愈難搵

搵左一個月都開始灰
出面個境好似好差咁
勁差,我上年年中搵工唔係咁樣
今年我由3月搵 5 月先有工番

你就好

有無tips

求教學

睇熟d jd同公司網
自己既cv一定要識講
因為可能問得好深入

好似無咩特別咁
但開頭我都做唔到
自己講野唔叻

都係阿媽係女人既野
同埋要快囉
頹左落黎就愈來愈難搵

搵左一個月都開始灰

搵咗兩個月, 好灰

你就好

有無tips

求教學

睇熟d jd同公司網
自己既cv一定要識講
因為可能問得好深入

好似無咩特別咁
但開頭我都做唔到
自己講野唔叻

都係阿媽係女人既野
同埋要快囉
頹左落黎就愈來愈難搵

搵左一個月都開始灰

搵咗兩個月, 好灰

same
出面個境好似好差咁

send左十幾份
in左兩份 仲未有工番
出面個境好似好差咁

send左十幾份
in左兩份 仲未有工番

4月尾到而家in左5份, 有兩份冇in
見左A B兩間公司
A一早見左 前兩日仲second in 完,今日出左offer
B公司就好想做 佢上星期話最快今日出offer 佢叫我有咩offer或者其他野都update下佢

咁我同唔同B公司講我有offer好呢,之前interview過,佢都知我in過呢間公司?

有冇意見 職場新手
宜家做緊建築,想裸辭。
不過見你地講到出面環境咁差,又有D擔心好耐都搵唔到野做。
有冇裸辭左既巴絲分享下搵工難唔難?有冇後悔到?
聽日番工啦 第一份工 好緊張呀

番咩呀
有無非3大 文科fg
分享下有咩offer/搵邊行呀?
有工 個offer不過不失
返左幾日
但係太耐冇返工 (半年)
每日心入面都好似哭喪咁 唔想返 懷念做廢青既生活
但做廢青時又好頹 想返工 好矛盾
都唔知係未習慣定係自己太廢抗壓能力太低
唉。。呻完 又要準備心情聽日返工

絕對明白,我都無做野大半年,黎間 公司又好忙,真係中風

i know that feel...
btw what offer?

濕鳩14.5k 5日 admin 文職
其實admin呢d工既task好濕碎麻煩 又悶 公司乜鳩事都關你事

但讀埋d乞食科 又唔想跑數 又唔捱得 又冇咩野雄心
求個個月有份糧 餓唔死
係做呢d admin 位架啦
16 grad 搵到而家,有啲想自殺
返左幾日

i know that feel...
btw what offer?

濕鳩14.5k 5日 admin 文職
其實admin呢d工既task好濕碎麻煩 又悶 公司乜鳩事都關你事

但讀埋d乞食科 又唔想跑數 又唔捱得 又冇咩野雄心
求個個月有份糧 餓唔死
係做呢d admin 位架啦

5日工已經好過好多人
返左幾日

Exact7ly
廢青大半年 新公司節奏好快 不停有新野黎又好快要有成品 offer又唔係特別好
好想搵份準時走hea工 賺錢買花戴算

我收工都有番屋企keep 住sd cv, 但無reply, 有都要請半日no pay 出去in,
有次就係咁出去in, 吊一黎就要用英文in, 即死撚左

我明 我真係明
我都試過。。個陣個份工返左幾日係真心覺得唔適合自己
就算返到屋企好攰 都仍然用會緊餘既精力keep住睇jobsdb sd 工

一有工就根本好難再去見第二份
返左幾日就話要拎假
係人都估到你見工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞