揾工揾到好迷茫 (12)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
呢間野 不得了 有機會續約
間公司咁好 唔分享都唔係人啦

前排見到我以前有個客請人
要識中英日文,I/E full set, account
Mon-sat, 9-6,以我所知佢哋成日要開ot
都係得9000,呢份算唔差喇

唔怪得我見過90後做的士佬

所以後生去做保安一啲都唔奇怪
返8.5都有13k個月
識英文做高級住宅寫字樓就更高
東家唔打打西家,唔怕搵唔到
如果再搵唔到工都想考個保安牌就算

保安牌一兩日到手
見MTR 站務差唔多一星期無回音, 估計都死
最慘係衰起呢份工人工少過我之前果份,俾佢覺得我唔會做得長
屌俾個機會丫

MTR站務出晒名工時短,按鐘計,每日返好少鐘,冇福利,公司為左唔比你地轉長工所以規定工資同時薪加埋唔需要比MPF

福利有八達通

見MTR 站務差唔多一星期無回音, 估計都死
最慘係衰起呢份工人工少過我之前果份,俾佢覺得我唔會做得長
屌俾個機會丫

MTR站務出晒名工時短,按鐘計,每日返好少鐘,冇福利,公司為左唔比你地轉長工所以規定工資同時薪加埋唔需要比MPF

站務主任wo 唔係車站助理wo...

我報左la 呢個難唔難入??

先利申:啱啱考完DSE
話說我搵到份工廠包裝散工,只係做咗幾日,就比個喺工廠裡面睇場,揸大旗嘅女人炒咗
事原係我已經反到第六日,同某一個同事啱啱傾埋咗,就一路傾一路做,我都冇hea住做,只係唔專心同慢咗少少,自問入職到依家知佢要炒我,我都好比心機做,嗰日就係佢行緊過黎監工,我一路做緊一路望住佢行過黎,然後佢就鬧咗我兩句,轉個頭佢已經調咗我去第二條line兼炒埋我
我個同事話佢一直都係咁,前幾年黎做已經知道係針對D比較後生嘅員工同散工,因為廠裡面大部分都接近40或以上 30以下就得一兩個,就專針對呢D,但個同事就話以前就算針對都只係調走佢,同埋係有原因,但冇見過我咁嚴重,試用期內比人炒,雖然佢冇講原因,淨係比張紙我簽做到邊日就走,我都上網查過咁樣唔算無理解僱
呢幾日嘅心情都好覆雜,好想同各位巴絲打訴下苦

我明你心情 啱啱岀黎做野係咁
唔洗太上心 咪搵過份
我果陣考完dse做sales都有比老屎忽恰 又見到同事比人屌
完約簡直成身鬆曬 發誓唔翻去做
但我諗果陣無咁上心會輕鬆小小
又到星期一
今日9點半見 好緊張
先利申:啱啱考完DSE
話說我搵到份工廠包裝散工,只係做咗幾日,就比個喺工廠裡面睇場,揸大旗嘅女人炒咗
事原係我已經反到第六日,同某一個同事啱啱傾埋咗,就一路傾一路做,我都冇hea住做,只係唔專心同慢咗少少,自問入職到依家知佢要炒我,我都好比心機做,嗰日就係佢行緊過黎監工,我一路做緊一路望住佢行過黎,然後佢就鬧咗我兩句,轉個頭佢已經調咗我去第二條line兼炒埋我
我個同事話佢一直都係咁,前幾年黎做已經知道係針對D比較後生嘅員工同散工,因為廠裡面大部分都接近40或以上 30以下就得一兩個,就專針對呢D,但個同事就話以前就算針對都只係調走佢,同埋係有原因,但冇見過我咁嚴重,試用期內比人炒,雖然佢冇講原因,淨係比張紙我簽做到邊日就走,我都上網查過咁樣唔算無理解僱
呢幾日嘅心情都好覆雜,好想同各位巴絲打訴下苦

我明你心情 啱啱岀黎做野係咁
唔洗太上心 咪搵過份
我果陣考完dse做sales都有比老屎忽恰 又見到同事比人屌
完約簡直成身鬆曬 發誓唔翻去做
但我諗果陣無咁上心會輕鬆小小

第一份工當拎個經驗
下次學精d
屋企樓下請緊壽司學徒,我自己鐘意做廚房(唔洗對客),對壽司一啲認識都沒,貪係屋企樓下,12k,希望見得成
fg搵工唔難,係搵份岩自己人工要求既工難
勸大家真係唔好做 5.5 / 6 days 既工 , 為左一萬幾千無私人生活係 on 9

5 day工好難搵
send左幾十封文職都無得in
其實非文職我都做但文職以外好少5day

而家返緊6day真係賣身咁無私人生活
老實5.5都接受到,起馬星期六都有個下午搞下野
勸大家真係唔好做 5.5 / 6 days 既工 , 為左一萬幾千無私人生活係 on 9

5 day工好難搵
send左幾十封文職都無得in
其實非文職我都做但文職以外好少5day

而家返緊6day真係賣身咁無私人生活
老實5.5都接受到,起馬星期六都有個下午搞下野

搞咩野

lift仔學徒返左一個月
太新乜都唔識師傅都無俾野我搞
星期六都係hea到收工,但不如俾我唔洗返
得一日假放完好似無放咁
今日9點半見 好緊張

me 2
In wan chai?
有冇d好嘅教excel/中英文書信嘅女山
有冇d好嘅教excel/中英文書信嘅網推薦
而家好多大一輩個d都覺得做寫字樓既係大想頭
我話想搵份朝9晚5/6 返5/5.5日 都話我唔好心頭咁高 挨下先
吹漲
今日9點半見 好緊張

me 2
In wan chai?

Op
問我肯唔肯o變ao
諗左陣答:都會考慮既

佢應該睇到我唔多想做 叫我兩星期等通知
我話想搵份朝9晚5/6 返5/5.5日 都話我唔好心頭咁高 挨下先
吹漲

以前上位機會多,你肯挨肯賣身俾公司就上到位
而家難上位,點解唔舒服d搞下自己野
Not 你地會帶咩袋去
Not 你地會帶咩袋去

要帶正本嘅話
擺落個大膠袋度
d證書放唔入公事包
吹漲

岩呀 就算賣身都係得皮幾
我倒不如有番少少自己生活
吹漲

https://lihkg.com/thread/259618/page/4?ref=android
原來無cover letter 碩士都搵唔到工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞