揾工揾到好迷茫 (12)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
出面個境好似好差咁
岩岩開始搵工,好多都睇唔岩
SD 左 D 又冇咩回音
開始心急

其實個境係咪好差

利申:勇氣裸辭左2星期,開始搵工
開始心急

其實個境係咪好差

我覺得唔係 我hd仔都有8個interview左右
ngo second in一星期仲未有消息

我都想入ngo

Why 想入?

我都想知點解咁多人想入
睇人地mt gt post全部fg 17k up, 覺得好自卑
出面個境好似好差咁

點解
又一個月喇
開始心急

其實個境係咪好差

上星期被炒
今日已有offer

咁快?

我都想入ngo

Why 想入?

最主要係人生經驗上同ngo既人相處平均黎講比較舒服

淨係聽過啲人話好黑暗
不過如果你覺得啱你就努力啲搵啦
我有少少野想問下你地
我ASSO黎緊升非三大 FINANCE YR3
我應該點樣係依兩年好好"裝備"下自己
成日見到u grad fd搵極工都未搵到
可能文職從來都唔係我選擇
有時都幾登佢地辛苦
我多數係hea到夠洗到冇錢先肯死去返工
我有少少野想問下你地
我ASSO黎緊升非三大 FINANCE YR3
我應該點樣係依兩年好好"裝備"下自己

邊間

CITY FINANCE YR3.....
我POLY FINANCIAL SERVICES都有 YR1 OFFER
雖然POLY ANF DEPARTMENT應該多啲資源但係好似唔係好到值得遲兩年畢業
所以暫時簡定CITY FINANCE YR3

正常。 我由 first in 到入職 足足八星期

Second in我個個話兩星期無電話就bye bye
乜而家admin都返5日半㗎咩?
開始心急

其實個境係咪好差

上星期被炒
今日已有offer

咁快?

見巴打問左禁耐 其實adjuster係gi industry算係叫好搵

但claims學概野就comprehensive d
假如你有機會你可以接觸到車保,勞保,marine, travel, etc.

Underwrite 人工會比claims高 marketing 就一定係最高人工係back office 尼講

前景就睇自己做化啦 但只可以講gi 係搵唔到大錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞