揾工揾到好迷茫 (12)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
老老實實 大家讀個科係咪做緊個科既野

做落就知唔係
先利申:啱啱考完DSE
話說我搵到份工廠包裝散工,只係做咗幾日,就比個喺工廠裡面睇場,揸大旗嘅女人炒咗
事原係我已經反到第六日,同某一個同事啱啱傾埋咗,就一路傾一路做,我都冇hea住做,只係唔專心同慢咗少少,自問入職到依家知佢要炒我,我都好比心機做,嗰日就係佢行緊過黎監工,我一路做緊一路望住佢行過黎,然後佢就鬧咗我兩句,轉個頭佢已經調咗我去第二條line兼炒埋我
我個同事話佢一直都係咁,前幾年黎做已經知道係針對D比較後生嘅員工同散工,因為廠裡面大部分都接近40或以上 30以下就得一兩個,就專針對呢D,但個同事就話以前就算針對都只係調走佢,同埋係有原因,但冇見過我咁嚴重,試用期內比人炒,雖然佢冇講原因,淨係比張紙我簽做到邊日就走,我都上網查過咁樣唔算無理解僱
呢幾日嘅心情都好覆雜,好想同各位巴絲打訴下苦

Check人有冇呃保險

我黎緊都返依份,不過都有可能好快quit

會唔會係同一份?

有可能
依家比你地咁講有d驚,原本都冇乜野

英文咩字頭

one island east 46樓個間
我冇tg,sor

唔同啦 你間好似正d

巴打fg

yes
考唔到mt既可憐蟲
返左三個月
又返黎加入大家

返左1個月鬆啲 但應該都就快返黎

記得上個post尾有巴打話啱啱返工幾日有工搵佢唔知點好 我嗰時就係咁 返第一個禮拜有2/3份工搵我都推左/無理到 而家好撚柒後悔

伏?

又未算 係唔夾囉
間公司算係半間startup 其實氣氛唔錯 幾多小活動 無咩辦公室政治 但同時節奏好快 要求又高
某程度上我係轉field 個人本身又係hea底 所以跟得好辛苦
而且個思維唔啱做極都錯咁 夾硬做落去大家都無著數 不過廢事咁快又祼辭先頂住先
返左三個月
又返黎加入大家

記得上個post尾有巴打話啱啱返工幾日有工搵佢唔知點好 我嗰時就係咁 返第一個禮拜有2/3份工搵我都推左/無理到 而家好撚柒後悔

伏?

又未算 係唔夾囉
間公司算係半間startup 其實氣氛唔錯 幾多小活動 無咩辦公室政治 但同時節奏好快 要求又高
某程度上我係轉field 個人本身又係hea底 所以跟得好辛苦
而且個思維唔啱做極都錯咁 夾硬做落去大家都無著數 不過廢事咁快又祼辭先頂住先

咩field
Cony 搵咩工

我返緊工啦
不過都入嚟吹下水咋嘛
返左三個月
又返黎加入大家

伏?

又未算 係唔夾囉

咩field

話說我搵到份工廠包裝散工,只係做咗幾日,就比個喺工廠裡面睇場,揸大旗嘅女人炒咗
事原係我已經反到第六日,同某一個同事啱啱傾埋咗,就一路傾一路做,我都冇hea住做,只係唔專心同慢咗少少,自問入職到依家知佢要炒我,我都好比心機做,嗰日就係佢行緊過黎監工,我一路做緊一路望住佢行過黎,然後佢就鬧咗我兩句,轉個頭佢已經調咗我去第二條line兼炒埋我
我個同事話佢一直都係咁,前幾年黎做已經知道係針對D比較後生嘅員工同散工,因為廠裡面大部分都接近40或以上 30以下就得一兩個,就專針對呢D,但個同事就話以前就算針對都只係調走佢,同埋係有原因,但冇見過我咁嚴重,試用期內比人炒,雖然佢冇講原因,淨係比張紙我簽做到邊日就走,我都上網查過咁樣唔算無理解僱

係咪美心啊,做黎把鬼咩呢d,又辛苦又惡做

唔係美心啊 唔算辛苦,不過好攰好急,可能因為我細個,所以D啊姨啊叔對我都冇乜野,唔會開口埋口都話你挑剔你,反而都會關心下你,只係呢嗰個女人問題

會唔會係同一份?

有可能
依家比你地咁講有d驚,原本都冇乜野

英文咩字頭

我冇tg,sor

唔同啦 你間好似正d

巴打fg

yes
考唔到mt既可憐蟲

咁快返工

佢依份叫我6月返,我見offer唔錯,咁就應承住先
但我可能真係做1-2個月就quit

做落就知唔係

如果要轉行係咪好嘥
想問下
如果番緊新工一個月左右
再send cv出去
好唔好係cv 到寫而家呢份工?
(May 2017 - Present)
會唔會人地見你番得一個月又見工印象唔好

一個月既我會唔寫

點寫得落
hr實覺得你好jumpy

一定唔寫
個HR一定入你 話你搵左依份工之後做左一個月都繼續搵工

咁如果so far send 完之後個幾月之後有interview
到時仲講唔講自己已經番緊新工

做落就知唔係

如果要轉行係咪好嘥

我都諗住轉行 但係唔知做咩好
hd仔

英文咩字頭

我冇tg,sor

唔同啦 你間好似正d

巴打fg

yes
考唔到mt既可憐蟲

咁快返工

佢依份叫我6月返,我見offer唔錯,咁就應承住先
但我可能真係做1-2個月就quit

人人目標唔同
但做claims ok既

巴打諗住搵咩新工

係咪美心啊,做黎把鬼咩呢d,又辛苦又惡做

唔係美心啊 唔算辛苦,不過好攰好急,可能因為我細個,所以D啊姨啊叔對我都冇乜野,唔會開口埋口都話你挑剔你,反而都會關心下你,只係呢嗰個女人問題

屌,呢d濕鳩工勞工處大撚把啦,係工求人唔係人求工啊呢d包裝

佢求人,但又要咁撚有性格
Cony 搵咩工

我返緊工啦
不過都入嚟吹下水咋嘛

唉我係度諗我係咪真係咁廢
試用期都過唔到
但佢哋一直話睇好我同埋讚我做嘢OK

No offense 不過客套說話唔使咁認真 唔通當面踩你咩
諗咁多無謂 當大家唔夾咪算 繼續上路把啦

都係同自己講

做落就知唔係

如果要轉行係咪好嘥

我都諗住轉行 但係唔知做咩好
hd仔

點解轉
有無巴打in過觀塘 惠安 呢間公司既admin/clerk?
聽日去in
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞