揾工揾到好迷茫 (12)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
寫明Junior又要2-3年經驗,ON撚9

呢d真係大把 戇鳩到
寫明Junior又要2-3年經驗,ON撚9

呢d真係大把 戇鳩到

MTR 請EA都要4年經驗最撚ON9
請個admin assistant 都要3年經驗
請個admin assistant 都要3年經驗

細諗有咁多經驗就apply officer 啦
見完工一星期無offer , 係咪收皮了?

我都係 只求一個offer

Same here
等電話真係好痛苦

見多幾份呀嘛

見左3份啦
上個禮拜五見第一份 到而家岩岩好一個禮拜
都無乜希望架啦

我都見左三份
有兩個offer
絲打搵緊邊行呀?
星期二見完大公司 同時見左department head & hr
大約1 hr,hr最尾問我係唔係真係有興趣 覺得自己有機會
佢話下星期會通知
今日打去問 佢話今日先finalise, 下星期中有消息,有offer/其他野keep住update佢

好想做呢份工,亦都大壓力驚冇機會

Same here
等電話真係好痛苦

見多幾份呀嘛

見左3份啦
都無乜希望架啦

我都見左三份
有兩個offer
絲打搵緊邊行呀?

巴打就好, 我一個offer都無
in第一份就請左
唔算本科 得10k
5日 放紅日 唔知要唔要ot

唔知點解呢行窄得黎人工又特別低 要識既野又特別多 有時仲要外出工作
但係fg平均得9k-10k 有經驗都係得12k-13k

是咪DESGIN狗
終於有工請 外判文員仔
人工低到 第一份工 拎下經驗算

文員仲要外判

巴打你之前份工係做咩?
sor冇追開依個post

Check人有冇呃保險

我黎緊都返依份,不過都有可能好快quit

會唔會係同一份?

有可能
依家比你地咁講有d驚,原本都冇乜野

英文咩字頭

one island east 46樓個間
我冇tg,sor

同行
先利申:啱啱考完DSE
話說我搵到份工廠包裝散工,只係做咗幾日,就比個喺工廠裡面睇場,揸大旗嘅女人炒咗
事原係我已經反到第六日,同某一個同事啱啱傾埋咗,就一路傾一路做,我都冇hea住做,只係唔專心同慢咗少少,自問入職到依家知佢要炒我,我都好比心機做,嗰日就係佢行緊過黎監工,我一路做緊一路望住佢行過黎,然後佢就鬧咗我兩句,轉個頭佢已經調咗我去第二條line兼炒埋我
我個同事話佢一直都係咁,前幾年黎做已經知道係針對D比較後生嘅員工同散工,因為廠裡面大部分都接近40或以上 30以下就得一兩個,就專針對呢D,但個同事就話以前就算針對都只係調走佢,同埋係有原因,但冇見過我咁嚴重,試用期內比人炒,雖然佢冇講原因,淨係比張紙我簽做到邊日就走,我都上網查過咁樣唔算無理解僱
呢幾日嘅心情都好覆雜,好想同各位巴絲打訴下苦

傻豬 打工做咩要受氣 下份工更精彩

Same here
等電話真係好痛苦

見多幾份呀嘛

見左3份啦
都無乜希望架啦

我都見左三份
有兩個offer
絲打搵緊邊行呀?

巴打您就好啦 見三份 就有兩個offer
我搵緊admin 個啲
您呢?

我冇tg,sor

唔同啦 你間好似正d

巴打fg

yes
考唔到mt既可憐蟲

咁快返工

佢依份叫我6月返,我見offer唔錯,咁就應承住先
但我可能真係做1-2個月就quit

人人目標唔同
但做claims ok既

間間寶號人工都有分別 當然工作量都會有多少之分

巴打你之前份工係做咩?
sor冇追開依個post

Check人有冇呃保險

會唔會係同一份?

有可能

英文咩字頭

我冇tg,sor

同行

巴打可唔可以share多d?
多唔多ot?悶唔悶?你覺得學完d野轉第二行有冇用(eg轉compliance)?
in第一份就請左
唔算本科 得10k
5日 放紅日 唔知要唔要ot

唔知點解呢行窄得黎人工又特別低 要識既野又特別多 有時仲要外出工作
但係fg平均得9k-10k 有經驗都係得12k-13k

媒體?

會唔會係同一份?

有可能

英文咩字頭

我冇tg,sor

同行

多唔多ot?悶唔悶?你覺得學完d野轉第二行有冇用(eg轉compliance)?

claims始終係insurance一大部門
compliance 我都唔清楚啵but claims唔係成日要應付common law / 要睇法律條文/ policy 咩? 你英文得唔得
終於有工請 外判文員仔
人工低到 第一份工 拎下經驗算

幾低呀?

會唔會係同一份?

有可能

英文咩字頭

我冇tg,sor

同行

claims始終係insurance一大部門
compliance 我都唔清楚啵but claims唔係成日要應付common law / 要睇法律條文/ policy 咩? 你英文得唔得

英文正常大學生水準掛我估
最主要我覺得依行好似做唔長(一係外判比law/AI)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞