揾工揾到好迷茫 (12)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
[quote]回左音!
We are still doing interviews, but I think we are likely to go with someone who has experience. 屌,總之不去見!浪費我車錢

屌佢老母
我都試過
仲要係in緊果陣比佢串

沒工點會有experience

全對

全對
所以我發誓
下次interview如果冇合作空間而hr又串串貢
我一定屌完先走

早知我都屌9佢哋, 成日都問埋啲垃圾問題,都唔知問唔問好

因為好多hr都要扮工
明知唔啱都照叫人上黎in捽數
下次見到自己唔太啱佢requirement千祈唔好去
留一留名先
大家努力
New joiner
Fresh grad 搵工搵到好頹
bba真係一條不歸路
除非個人真係好smart 可以做mt

bba唔係萬能咩

打飛機就叫萬能
現實係周身刀冇張利
唔計醫生律師
識讀一定係讀工程 電腦 護理

得罪講句
讀it一樣大把唔同field
讀乜都好你自己都應該有個方向
揀科個陣就應該要諗你想做啲啦
由其係讀bba嘅大把世界仔讀書個陣已經r intern r network
連讀嘅野都係教你點做到好smart好presentable
New joiner
bba真係一條不歸路

BBA 都叫不歸路 BBA 條路已經闊撚過 Bsc 同 BSoc

我仲以為BBA係神科, 啲人成日都話BBA起薪都過2萬
舊年grad 上一份裁員
揾左一個月,堅持想入返自己果科相關既工
終於揾到,但係做左兩日已經冇心力想繼續,同埋間公司好恐佈
依家先明白其實自己根本唔知自己想做咩
又要再揾過,但係唔知可以揾咩好

公司點恐怖

OT到9,10點 (冇錢)
同事做到飯都唔食,長期唔舒服
出勤錢cam唔返
紅日都要返,時刻都會俾老細追
佢地話已經麻目曬,係驚揾唔返工所以唔敢走,又唔敢出聲
成個office死氣沉沉

細公司?
咁變態真係賺埋啲錢都拎哂去睇醫生
New joiner
bba真係一條不歸路

BBA 都叫不歸路 BBA 條路已經闊撚過 Bsc 同 BSoc

我仲以為BBA係神科, 啲人成日都話BBA起薪都過2萬

BSc的我 萬三又返5day已經執撚到
mkt pr fresh grad

打開jobsdb 一定見到保險AIA請人
每版至少有一個係佢嫁!

一係就啲正常名咩Marketing Assistant/ Executive
點知打開係啲跑數sales工........

好啦 正常名 正常duties 寫明entry level
屌requirement 2-3年經驗.....
唉不過我都照衝咗先

有時一版都唔知有無超過三個係welcome fg

每版至少有一個係佢嫁!

一係就啲正常名咩Marketing Assistant/ Executive

唉不過我都照衝咗先

無welcome fg我都會照apply, 但AIA , 跑數sales 嘅工就絕對no way

公司點恐怖

出勤錢cam唔返

mall姐

每版至少有一個係佢嫁!

唉不過我都照衝咗先

無welcome fg我都會照apply, 但AIA , 跑數sales 嘅工就絕對no way

特別鍾意可以直接撳"Apply" 成個Jobsdb ac掟出去
個人鍾意ct多啲

每版至少有一個係佢嫁!

唉不過我都照衝咗先

搞到而家好撚憎保險狗
阻撚住阿叔睇job ad

每版至少有一個係佢嫁!

唉不過我都照衝咗先

搞到而家好撚憎保險狗

我今日突登睇佢advanced search嗰度有無得篩走某幾間公司
除非你好想 唔係就唔好做保險
之前做過呢行 唔係sell
係做clerk 幫sell嗰個人整理客啲資料
側邊睇都覺唔啱自己

親眼見住一個讀到博士都apply AIA agent...

公司點恐怖

出勤錢cam唔返

介唔介意講講幾錢人工
馬死落地行

唔排除會做譚仔阿姐
做住先
都有14500呀
馬死落地行

唔排除會做譚仔阿姐
做住先
都有14500呀

要有鄉音
馬死落地行

唔排除會做譚仔阿姐
做住先
都有14500呀

要有鄉音

我識啲啲日文

每版至少有一個係佢嫁!

唉不過我都照衝咗先

搞到而家好撚憎保險狗

咪係,每日睇都有, 好撚煩, 試過有次見工, 上到去先知原來請人sell保險, 仲要喺interview之前聽埋啲19講座, 企圖洗你腦, 係請人sell 保險就落保險公司名喇, 佢又唔係喎,擺明呃人上去interview, 仲要全部都講唔正中文嘅
馬死落地行

唔排除會做譚仔阿姐
做住先
都有14500呀

要有鄉音

我識啲啲日文

夠喇, 反正都合併

每版至少有一個係佢嫁!

唉不過我都照衝咗先

搞到而家好撚憎保險狗

咪係,每日睇都有, 好撚煩, 試過有次見工, 上到去先知原來請人sell保險, 仲要喺interview之前聽埋啲19講座, 企圖洗你腦, 係請人sell 保險就落保險公司名喇, 佢又唔係喎,擺明呃人上去interview, 仲要全部都講唔正中文嘅

我之前google過jobsdb
其實jobsdb ct 呢啲都好多跑數sales同埋保險工
如果唔係 就係啲伏公司
好少係啲真.jobad

其實只係想搵份人工均真 唔洗跑數 唔洗sales嘅工
fg入門唔想睇晉升嗰啲乜乜乜乜
自知唔係叻過人

每版至少有一個係佢嫁!

唉不過我都照衝咗先

搞到而家好撚憎保險狗

我之前google過jobsdb
其實jobsdb ct 呢啲都好多跑數sales同埋保險工
如果唔係 就係啲伏公司
好少係啲真.jobad

其實只係想搵份人工均真 唔洗跑數 唔洗sales嘅工
fg入門唔想睇晉升嗰啲乜乜乜乜
自知唔係叻過人

呢樣真, 我都只係想搵份普普通通嘅工啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞