揾工揾到好迷茫 (12)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
見MTR 站務差唔多一星期無回音, 估計都死
最慘係衰起呢份工人工少過我之前果份,俾佢覺得我唔會做得長
屌俾個機會丫

MTR站務出晒名工時短,按鐘計,每日返好少鐘,冇福利,公司為左唔比你地轉長工所以規定工資同時薪加埋唔需要比MPF

站務主任wo 唔係車站助理wo...

我報左la 呢個難唔難入??

港鐵依家唔容易入
祝你好運
呢間野 不得了 有機會續約
間公司咁好 唔分享都唔係人啦

前排見到我以前有個客請人
要識中英日文,I/E full set, account
Mon-sat, 9-6,以我所知佢哋成日要開ot
都係得9000,呢份算唔差喇

唔怪得我見過90後做的士佬

所以後生去做保安一啲都唔奇怪
返8.5都有13k個月
識英文做高級住宅寫字樓就更高
東家唔打打西家,唔怕搵唔到
如果再搵唔到工都想考個保安牌就算

保安牌一兩日到手

做看更都可以話係一個唔錯既選擇~
返工又可以睇報紙同埋聽收音機,閒日可以炒股票,禮拜六日又有時間比你賭馬仔 間唔中樓上樓下又會進貢D零食比你,真係好過做office工
屌俾個機會丫

MTR站務出晒名工時短,按鐘計,每日返好少鐘,冇福利,公司為左唔比你地轉長工所以規定工資同時薪加埋唔需要比MPF

福利有八達通

少年你實在太年輕了 福利呢D野,入到去都要等內部晉升... 你有機會升級都要讀書,唔係咁簡單 仲話housing... 你真係太天真... 港鐵通常由低做起,做夠5-10年先可以上到去高位,即係話入到去都要幾年時間先有機會比你拿housing
屌俾個機會丫

福利有八達通

少年你實在太年輕了 福利呢D野,入到去都要等內部晉升... 你有機會升級都要讀書,唔係咁簡單 仲話housing... 你真係太天真... 港鐵通常由低做起,做夠5-10年先可以上到去高位,即係話入到去都要幾年時間先有機會比你拿housing

由你入職一刻 已經不斷讀讀讀
有冇人等緊offer?
send左幾封GT, 同埋accounting firm, 0 reply
有冇人等緊offer?

等咗一個月
fg愈揾愈頹
Fresh grad大家寫expected salary寫幾多

5天工作14000-15000

5.5/6天 15000-16000

預左俾佢壓 1000-2000

垃圾SOCIAL SCIENCE科

In過一次個hr話12000係非專科fresh grad公價 大家點睇

12000俾狗做
第一份工算係好重要 因為好多HR 都會睇返你之前既工搵幾錢

絕不退讓

我寫13000, 但有人同我講我心頭高, fg 又無經驗, 憑咩開呢個價, 佢哋叫我開11000-12000

寫13k 但次次in都比人壓1-2k

寫高啲預左比人壓嘛

非專科fg唔通寫15k咩
太高又唔會叫你去in 太低又唔甘心

有時覺得自己有得in係因為個價寫得夠低
Fg 得一個12k offer 其他send咗好多都冇回音
http://www.jobmarket.com.hk/salary_index_general.jsp

全部工都14K 起啦 太低果類 唔係FG黎
有冇人等緊offer?

等咗一個月

嚟緊第3個月
fg愈揾愈頹

好頹, 直頭唔想見人
fg愈揾愈頹

好頹, 直頭唔想見人

天無絕人之路
無啦啦有2間打黎搵我INTERVIEW
搵咗個半月,終於有間公司想做而又有offer
未搵到嘅唔使咁灰心,時機未到唧
聽日又假期
搵咗個半月,終於有間公司想做而又有offer
未搵到嘅唔使咁灰心,時機未到唧

恭喜晒巴打
咁年輕就諗住做保安
過多幾年, 睇住同學個個開始上位, 你們就後悔
過多人話比你知
過幾年, 好多你覺得佢地又ON9/又笨/又豬既人, 你唔知佢地點解上位, 但佢地開始成為高收入人仕

到時你地會後悔
過多人話比你知
過幾年, 好多你覺得佢地又ON9/又笨/又豬既人, 你唔知佢地點解上位, 但佢地開始成為高收入人仕

到時你地會後悔

保安我做過parttime, 真係學唔到野
但幾過癮既, 夜更又可以做其他野, 一路收錢
屌,大貓al 加到18日起跳
過多人話比你知

到時你地會後悔

最緊要自己做自己比較想做既工

我無工開都唔會做餐飲
fg們
搵工一定要揀有growth既公司
想打死一份工
一定係公司carry你
公司自己發大,越請越多人等你自動變上司
唔好諗著自己做大英雄幫垃圾公司續命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞