[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#16

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
偏長要電唔好太鬈 有咁上下長就可以

有個尾就基本上都得
但唔同feel 黎

如果你好似193咁 直既長身 果感覺就會 玩味d 壞
諗住買ghd夾頭 但諗緊買platinum+定係curler (26/32mm)
我本身頭髮超幼 易斷 剪完頭幾個月又會比髮型師話髮尾好碎
依加係空氣劉海同中長髮 天生攣所以keep住一年都要電直一次
諗住買個夾 有時出街夾下攣同內彎 多d造型咁
想問下我應該買邊款好
有天生鬈plat+ 會有用d

夾下陰 天生鬈好多時 頭未漲陰先亂

但如你天生鬈會長做直

我會建議鬈

如果鬈夾 我建議 hairbeauron

ghd 有d 夾 無 葉
係得吹頭同搽或噴dd 野 黏佢
想問下如果淨係漂過一次highlight係咪都唔可以再電頭髮

ching我岩岩剪左類似呢種undercut
因為我頭髮粗硬,個髮型師話要想要留上面嗰種髮型就要剪哂2邊但係而家個頭2邊又飛起,係味要gel,想問有冇機會留到
想問下髮膠有無推薦邊隻無咁大陣味嘅
平時嗰啲聞到就頭暈

片黎 sorry

cap 出黎比你

咁如果佢漂得唔衰無咩問題

我地自己漂果d 都會有電 當然幼頭髮或髮質太差就唔會
上圖係電

因為佢都係硬粗直彈
唔該哂 不過我本身頭髮都好幼 都係唔好博
唔乾還好 因為有d 係for 漂用既藥水

而且佢係行cys 唔係行tg 而且極低鹼

所以唔會有問題

btw 幼底電鬈都係要,細心d 打理下或處理
所以都唔係博既 係點處理啫。。鬈有highlight 更靚
如果想留圖2嗰種髮型係咪一定要電
如果男仔想漂染灰色+電
係咪唔好咁做?
剪一次收幾多 有冇tg?
如果硬彈 係
灰色就 抆d 因為要漂得足

但如果頭髮粗硬 或正常 本身唔會偏乾

可以既

其他髮質就一定唔好啦
會 因為個底色會淺左。。同埋頭髮會乾左好多 同埋漲漲地既感覺

而且會一達達

唔好用泡泡

你係想自己搞或轉下色

可以去買goldwell 既colour treatment,(髮品店

酸性,或direct 類既唔會郁到隻底色

而且佢係似補色咁既作用

shiseido,都有支direct 果類

唔記得有無串錯 dxxxx
想問岩染完頭。

係咪應該用正常洗頭水 等佢甩到想要嘅顏色,先再用染色洗頭水?

還是一嚟就直接用染色洗頭水?

謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞