[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#16

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
可以TG比圖你嗎?
仲剪短咗 咁短做highlight係咪好奇怪

呢個得留返長

佢係將d 面layer 拎得太多

同埋你 頭骨都應該幾飽滿或幾多頭髮咁

你個陰係分界陰黎?
或者係將後面有d 位 剪返少少layer 等後面唔會一舊野之後無啦啦有條毛咁
好 再試下 thx
但想hold 實啲唔咁易比風吹起
烘既時間長啲有冇幫助
同埋罩個方向偏向下會唔會烘得再實啲
哦 咁呢d 長度 babylight 做影 靚

highlight 既話要等佢再長多dd 黑色
係hair spray

但你熱完last 用凍一陣 吹都會有dd 幫助
其實剪可能係真係有得救

如果唔係就要等你果條生到去返原先你想要既長度

所謂剪有得救 未必係一定要剪短你既
.係厚薄或者係少量layer 既長度

佢有斷層 佢出問題既原因係
1. 面既層次既面積多左
2.可能係面既層次對比起頭骨佢個切口唔夠輕唔夠smooth
3.同底部完全無連接或無考慮到個底既頭骨好厚
如果個layer 結構唔夠滑同平 會形成對比同埋好斷層咁

最主要可能可以解決到既
1.留返果條好似以前咁長 坦白講都有排 而且你唔會想。 再者你個頭形再剪短d 都係一舊野咁

我覺得可行既方案係
1. 將下面重既layer 同面 輕輕連接dd 等佢地唔會有強烈對比(面就一條野 個底就一塊野

2.係頭骨位入面做個layer 或少量厚薄調整 等個骨位或頭髮位唔會咁凸咁厚 對比無咁勁

所以
兩樣野都只需要剪你小量既長度
而且係變成自然既必須

如果你只係用本身長度 剪左 去拉返近。其實個頭都係一塊野咁

當然 有人覺得咁樣係靚 但我就麻麻

上述既係我覺得可行而又唔洗你重新留
而且本來hair cut 既結構都要有或者會有出現既野

至於咁突然咁彎入去既地方 唔睇到實物就咁睇平面真係唔知發生咩事

btw 我既角度呢個頭係有野未剪完
THX 巴打
咁等我留多陣先唔該曬巴打
thx 巴打
想問埋我烘完個頭頭頂同額位啲鬈紋都出
烘完啲紋烘都夠立體同有層次
但我落完 wax 再落 spray 之後
變到冇咁有層次又平面左
應該點搞?
即係我吹完頭有少少一束束既feel
但落完野噴完野又搞到冇左個 feel
我落 wax 個陣都係搽喺啲髮根位
噴 hairspray 洗唔洗用手指拎起少少啲層次位先噴?
係咩原因導致到咁樣

加張圖唔知巴打睇唔睇得明
即係我烘完個頭係有紅色個部分既層次
有少少勾起彎出去既 feel
但gel 完噴完 spray 之後又扁返落去
染髮一問,好細個開始某個位已經有白髮(又冇擴展去其他位一直同一個位)

已經染日本/韓國brand, 跟髮型師建議染深色,但白髮果幾條都好快甩,一星期就開始,咁我冇理由2,3個星期又染

另一樣野係,既然都係咁快甩,咁其實係咪染淺色都冇所謂成日都係果啲色真係好悶,但每次我提出要其他色就會比髮型師話
Hello樓主,因為個人啲頭髮幼細同埋比較乾旱,會唔會有洗頭水同護髮產品推介?
我老母之前電左頭,佢依加話好乾同好幼,又有脫髮問題,巴打有無邊隻髮膜/焗油好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞