[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#16

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
我早晚都洗頭,用清潔型洗頭水。係咪其中一次唔好刻意洗頭皮就唔會傷到頭皮?
都市 輝煌 髮棧 上網shxxpoo. com
以韌行先果類

x treatment
olaplex

b5果類都可

家用洗護相對都緊要
呢個係關洗頭水事多

如果你用緊超市就盡早轉

之前有無搞過咩

其實呢類髮質要靠chemical 或直 先會變返正常d
小小彎就唔關事既😂

輕身係因為正常洗護黎

或者可試

lebel lycomit 紅色

配 skilliy repair lebel
可以用

但你個尾 應該係做過深色?或做過其他色

或者曾經上過色 但太乾 沖水就無

而佢又將新生髮漂得好乾淨 所以變成咁

做咩都幫助唔大
清潔型既洗頭水呢點我唔係好明

因為。。正常洗頭水都係清潔

好既洗頭水唔關事,都唔需要用d 咁特別既技巧 去處理個簡單既事。。。

買隻好d 既就ok 架啦

如果你係愛錫你既頭皮 對佢好d

lebel,lycomit

上網睇睇
上網見有啲髪型師幫人漂1次直上9度,但我之前試去其他Salon漂2次先上8度,我之前無染深過,係我頭髮問題定髮型師問題?
巴打想問下點知自己啲頭髮本身係幾粗
洗頭甩出來啲頭髮有粗有幼
講緊同一個長度
係咪最粗個隻先應該係正常粗度?
如果啲頭髮變幼有咩方法搞搞佢
護理得好既話佢會唔會變返粗
定係由髮根生出來開始先會粗返
無做過深色亦無做過其他色

我漂左一個星期度 耳圈染
想問左先睇下買唔買補色洗頭水
因為驚出面金啡果層洗洗下變埋粉紅色
但唔補色又驚內層粉紅色好快甩哂
第一次玩color 所以唔係好識點保養keep耐小小
我諗兩次,8.5度 盡架啦
如果粗硬黑

就算係針對原生髮既漂粉
一次直上9度 得唔係唔得 但髮質一定唔好

如果要keep,到髮質

唔洗keep 髮質 直上 緊係無問題。
而家既年代 相 信唔過 其實片都係既

同埋 最後夾順曬比你睇啫 濕水恐怕嚇死人
就算濕水 都有得搽野 所以我都答你唔到

可能有呢種科技 但暫時無見過 我

直上九 又keep到髮質
近outline 都係會 相對幼d

因為你洗完甩出黎 你唔會準確知道係邊個位

因為本身個頭都有粗有幼

做足你要做既保養野
用岩好既洗護
又唔好太夜訓

唔好諗咁多 就無咩野

面個浸無漂既話 無影響既 放心
有呀就係
全頭漂哂
面做金啡都漂?

之前有漂過?

咁再機會整到佢地 如果用上色shampoo
因為我想淺色d
可能我講得唔好 基本上係金色
如果想keep到內層粉紅色
紮起面果層淨係洗入面粉紅色果層係咪都可以
介唔介意講係咩藥水?可以last幾耐㗎?
個尾都可以做到微曲?

呢個頭使唔使電 定係淨係靠pomade就得
都可以既

唔係講得好唔好問題

如果唔係染過深都唔係好洗成頭漂既。。。

啡金色 重點係 有漂既面佢會fate out 成金

無漂你個under 會襟同靚d
lachoa

自唔自然既野係睇髮型師手門技巧

咁當然吹頭都好緊要

但如果漂過既 就唔建議話 自然到好似set 咁

因為怕快直同無咩力

如果有漂想電勁自然既大wave 好睇本身髮質同埋

漂成點
如粗硬直 電電可能會易處理d

不過呢類係就咁gel,都可以
如果想遮白頭髮 應該染咩色?
另外 唔想到時新生嘅頭髮太布甸頭 係咪要highlight?

我覺得好難gel 一gel完一陣就向兩邊塌左
而家黎講 唔會刻意染深 遮白髮

多數做淺色等新生唔覺

你可以咁講既 highlight 左唔點覺布甸
咁電係會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞