[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#16

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
唔該晒 題外話巴打揾你執執洗唔洗預約?
唔係漂完先變到頭髮幼,係3年前第一次染同電完頭先開始變幼。上年8月第一次漂babylight,個陣冇feel到唔舒服。

以前一直都係用超級市場買到既洗頭水,護髮素都係用dove 同pentene既枝裝焗油

以前頭髮應該真係粗既,因為細個已經係咁,同埋摸落唔會毛燥(講緊係完全未整過頭既時嘅)

已經買左巴打講既洗護,希望可以有幫助
頭髮漂過2次 而家好易斷
如果買olaplex自己整,係咪一定要no1 no2 一齊用?如果淨係用no2得唔得?

唔該哂巴打
頭髮漂過 點先可以令啲頭髮順返?
還好
貴唔貴,係講性比既

btw 個人對呢樣野既定義都唔同
有人好貴剪 可能覺得手工好 環境好 又值咁

你都講左個重點 剪得唔好啫

600~800幾都有stylist 收緊呢個價錢
咁對比完全無chemical

粗生d 係正常既

可能我比要用力扯開 +勁甩頭髮
嚇親

用到咁上下 有咩感覺講黎聽下

畢竟都係就咁文字 無上過手
而且洗護都要岩你個人 所以要試
但點都會比超市好既

但其實如果係漂後斷 幫助都唔係太大

你可以試下olaplex,洗護

但我覺得 x treatmemt k18 果d 對漂既韌度黎講 都好唔錯

b
正常使用 好既洗護

同埋 本身係漂既過程同手法

其實漂唔一定好傷。。。

我有d 無咩搞開頭 一黎比我漂左兩次果d

d 質感都keep,到,然後之後再漂都無大問題

但唔包括自己染過 深過 或者無用過護髮素
想問下頭髮幼薄 有無防脫洗頭水介紹

另外想問埋 染過柒啡色 唔漂既情況下做唔做到霧綠色架?
如果夾頭髮前用呢支得唔得?唔該
我好少用主要功用防脫,我覺得藥用感好重

但都有既 davines

如果輕d 保養頭皮。
我會lebel lycomit

或lazulite 綠
咁要靠夾多 入面直會好好多
如果佢唔係做深啡 問題不大

你上面寫柒啡

一個幼頭髮,要做啞啞綠綠唔難 如果無做過其他色或深色

如果想準確d 綠 咁當然係 做淺色左把頭髮先

幼 唔漂都 ok 除非之前係好深色
咁如果你當打底 既修護 可能第二d 會好d

你話當打底造型 鬆黎講 ok,既

另一支係咩質地
想問吓
我係幼髮 唔係油性 好易亂 染完個頭幾次覺得好乾 可能啱啱吹完頭個頭會好貼服 但瞓完一覺醒返就好毛燥 反而前兩日去完salon染頭髮 洗完個頭之後到今日未洗過起身個頭都唔會毛燥仲好貼服 想搵支令到頭髮順滑 貼服嘅洗頭水同護髮素都冇推薦
唔大
唔該巴打 我真係打柒 因為覺得甩左色既啡色好柒 之前搵過專染顏色既髮型屋 話想染啞啡綠色 但最後出到黎都係啡 但我本身個頭唔係第一次染 都有Keep住染啡色

另外想問下如果想頭髮粗D / 唔好甩太多頭髮 有無洗頭水推介?感謝SH巴
有d 藥水係for 漂過做

問題唔大

個零兩個月 差唔多
for repair 既都可以

最主要都要試落先個

但呢d 大路牌子都易搵
另外 x treatment 洗護都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞