[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#16

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
未用過 但我見過有人用 都ok 既

我平常用 黑人頭 goodbye yellow 果d

或者shiseido 有個成個黑色身果個

或者lakme
護髮素一定要換
lebel skilliy repair
或者milbon 粉紅色果個

隻色都幾靚
題外話

你果個係 幼既highlight
唔係babylight babylight 做完出黎係浸透形式

會有d 影位漸變咁 當然無話一個技術做曬既
可能係得個面有啫highlight 啫
咁請問巴打係咪可以繼續用ATS 灰色樽洗頭水
同埋係咪第一次洗頭就用去黃洗頭水?
我隻髮色有咩去黃洗頭水推介
補返圖
用緊呢枝洗頭水
巴打你好 啱啱整完balayage 用paimore漂粉漂左一次髮尾+highlight 上淺色既位 其他深色既位就冇漂
而家用緊q8洗頭水鎖色 想請問下你會推介邊d護髮產品
例如邊個牌子既護髮素/髮尾油/髮膜
唔該晒你
巴打你好 想問下要點樣搵你剪頭髮 小弟本身額頭幾高唔係好知有咩髮型適合自己 麻煩曬
唔該哂,lazulite 嗰隻望落好似唔錯,請問邊到有得買?
巴打咩叫質感漂 咩叫水凝漂
可以轉埋 我介紹既牌子同系
milbon,lebel
dr junior
關於修護既

shiseido 黑人頭 lakme napla都有 關於顏色既洗護

同埋你做咩色 主要係想有補色既效果定點
同埋建議最好問返幫你整果個

因為每個stylist 都有個人喜好

但髮尾油就唔好濕搽啦

臨尾當 化妝品咁搽一搽就ok

如果你話當打底 或保護頭髮 好多時髮尾油既類型都唔係咁,如果亂用 肯定弄巧反拙
自己上網搵下

搵唔到先搵我買都可以
質感漂 同水凝漂

我諗都係關髮質事
質感漂唔特別講啦 都好明顯同字面上一樣。

保持到個質感而又係漂

水凝漂我岩岩上網睇左陣

其實同質感漂既野 都係差唔多 多個好聽既學名

都係以保持到質感行先 但我睇左個效果 其實都係漂唔淨 可能我睇vixxtone 既效果 其實真係麻麻。

而且本身係搵正常有要求既stylist
而佢又識

(唔包括自己染或搞過好多奇怪野既髮質

盡量控制好個髮質 去建議再作考量

例如電前 選用產品 或加 控制ph 或保護頭髮既野

所以我就咁睇 係一間產品公司想將一樣野炒熱 有討論度 而平常 相對有要求既stylist 都會做既野

但對某d 唔常處理既髮型師 可能係有d 作用既

但我睇佢漂果個底 好多都麻麻地 但都有佢既功效

當低漂佢去做

你當係染淺一次咁諗 好過係當漂

而且 用黎染淺當做底色(需要夠黃
又唔覺得佢對比一般col,做淺色

黎得夠黃 新生髮九度 都仲係咁cooper

咁我寧願用淺colour 打底 如果想用輕退既做法
....
Thx 巴打我都覺得似啲自high名
頭髮漂過幾次 上過好幾次色 髮質變到好乾旱 但無斷髮問題 之後想全頭漂多次 應該焗一次油 隔一排先漂會好少少 定其實一樣唔漂得?
請問用電夾夾卷左係咪只能用乾泥gel
因為我用濕泥就直返
唔漂好d(因為我唔知你現況或中間個接駁

雖然有d 可以係漂前打底唔錯既

eg x treatment 或milbon,血紅素

但你本身係想再做淺d,定係有新生髮

同埋都要睇上咩色 同色差有幾多

再決定點漂

因為熱工具做既野 遇水會還原返
直接相可能更易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞