[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#16

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
想問下巴打,如果有美人尖但留蔭,可以點樣令則蔭唔好爆開,嗰嗰尖尖位好似唔肯生頭髮,已經好多年都係咁係咪真係要放棄留蔭
無話最既。
性價比同效果幾好。
由其佢特大枝果個 full 完好多客都無咩問題了之後

日常洗 我覺得lebel幾好 如果當trearment 咁 綠色大枝 好d
剷左果個位或電時拉佢向果邊
.或 自己用d 有力細夾仔 吹頭前 夾住 果個位 然後吹
如果會chemical 係會 有好dd
髮質偏硬,兩邊一長就爆開,一啲都唔貼
有無咩方法搞
唔想成日剷青

其實香港salon 係咪唔會染到呢啲色?間都寫咩免漂阿麻啡,染左3次出到黎都唔係咁

同埋想問有咩定型hairspray 岩長幼頭髮?而市面又買到?
香港咁濕笠 噴咩都無用咁 落到街等幾個字巴士就直哂
想問一下 之前漂過之後頭髮成日好乾
如果隔左一日無洗頭無用到護髮素D頭髮就好似乾草咁
請問有冇邊隻護髮推薦?
本身用緊Cronna Shampoo for colored Hair/ Himawari treatment (綠)
一星期用2-3次Milbon 4+
間中用Iroplus 有色洗頭水
每日朝早用Cronna Day & Night oil
唔該巴打,下面嗰個邊法會試試
但我絲嚟,剷頭髮應該唔啱
down perm,可能幫到手
但如果你又想短又想貼

好彈果類 down perm 都幫唔到手
除非真係完住搽曬落髮根 撻死佢

不過就真係對頭皮同頭髮都唔好
個個人既講法都會唔同

比起普通既洗頭水 我更加建議第一次就用去黃
咁洗唔洗日日用?

想留呢一種頭
但係又想斯文嘅時候做到下面呢種感覺

唔知同一個髮型做唔做到

同埋呢一種髮質應該要電髮?keep幾耐要電一次?

四格果個我有推淺上色

原圖直出 無漂無推淺 (底色

粗硬髮質或 染過深就要推淺或漂

做過深就更難搞

不過你幼頭髮 正常黎講係易整到呢類色

同埋out door 影係再靚dd 同埋唔知佢有無tune 下色 不過 淺底上就一定最準

你講緊set 鬈幼頭髮?
你想襟d 可以用dyson airswap,好過用熱夾
或者你可以試下買hairbeauron 夾完 唔好即刻用手抓 cool,down,一陣先
正常都要用護髮素既。
btw 如果你用緊靚既洗護 (專業牌子

都有問題既話

除左習慣以外
就可能係當初整頭果時 處理得爭dd

eg 你可能本來天生鬈 但個髮型師又剪到齊輯輯,又成頭漂 再加可能漂得麻麻

咁就算用咩product 都係惡搞
咁你當 好似激光脫毛咁脫左佢

你有陰正常係姐到 因為佢一長返又會有返之前個問題
你洗頭時就用
而且漂頭盡可能唔洗 就唔好洗 頭一星期內

假設係放假成日無去過街 頭一星期內 洗少日都有大幫助
佢地係完全兩個髮型黎

但上面長果個 橋返耳仔都會有果d feel

上圖要 鬼佬果個唔排除係天生鬈

如果你係直頭髮就要電
我係有時返工想斯文橋返去後面

平時鍾意圖一果種有兩執頭髮掉落嚟 好鬼瀟灑
如果圖一果種使唔使電?
我想染日本好興個隻免漂奶茶啡 好想紮日系個啲麻花辮
但係香港好似落哂filter先做到 我都唔明同日本爭左係邊到 香港出到黎好黃好mk

另外其實我已經有ghd個隻36mm 夾完慢慢放 已經無揸佢 但就係hold唔到 噴咩都hold唔到(我頭髮長到差唔多到腰)
正常兩個都要。
而且圖一 有返咁上下長 係潮濕既香港
你會覺得煩

佢有咁上下長 但要擺向後

鬼佬果個成個layer 都係短

佢地係兩樣野黎。
麻花 你比張相我睇下。。我諗你支野太大
32 ~34 或者係 更細

同埋架仔既hair cut 都會偏向多layer 同線條

如果你講色黎講

佢地好多時會成頭做淺一次 (但唔漂

當然漂就更好

為既 只係 等d 色 係一個淺色既頭髮上 呈現得靚d

而且你呢類色 如果香港做 用milbon 其實會好d

至少我覺得似同靚d

日本多wella 果類 但香港貨源唔一樣

而且香港多用既係shiseido 同埋比較高雙氧

ghd hold 死左185度 如果比較之下 我會覺得hairbeauron更好 雖然styling 好緊要 但實情可能係連hair cut 都有分別
你講個個綠色大枝係咪個治療液,好似唔見有大枝裝買 剩係見到得100ml買 另外如果洗頭水用LABEL 應該用邊隻
lazulite 本身有洗頭水買 而且大碌果個其實你買返去用都得

如果短髮 cronna 就好似唔係太好
咁姐係lazulite 最好 有冇D好D?
無話最既。
性價比同效果幾好。
由其佢特大枝果個 full 完好多客都無咩問題了之後

日常洗 我覺得lebel幾好 如果當trearment 咁 綠色大枝 好d
你講個個綠色大枝係咪個治療液,好似唔見有大枝裝買 剩係見到得100ml買 另外如果洗頭水用lebel 應該用邊隻
留長最麻煩係中間嗰段唔長唔短嘅時間
可唔可以先down perm長咗之後再電番想要既方向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞