[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#16

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
唔係 之前多人做

但其實都唔係好襟,一個月到無咩feel(因為有返新生髮

而且有d 整得唔好會有個mark 位

有時係好貼順便電埋夾埋

不過對比起用藥水 我鐘意用鬆髮根果個多d
(熱燙黎

雖然效果可能無藥水咁明顯
但佢比無整 有鬆左dd 而且之後唔會咁容易有個印咁
怒留
差距佢問題好難會易打理

除非你肯將長剪短去就

唔係就變化唔大 除左有電
個人喜好 但如果頭骨好飽滿

但髮量好多 我認為係會有需要調整

講成個造型 又無話特定咩髮型岩

但你要咁講既話

係有d 剪既結構同方法 係可以令 厚 生硬唔自然既頭髮

變得自然 成個造型感覺唔生硬
還好 但一定比普通既野好
但我想問 你係因咩想用先
想請教下個頭長期好乾,容易打結,應該去做咩treatment比較適合?同埋用咩洗頭水比較好?

感謝🙏
想問下napla 同shiseido 電髮藥水有咩分別? thanks
想去毛燥同埋拉直,髮型師叫我做呢個treatment,15/16中
我比較想知道你頭髮近以次既歷史

你用緊咩洗護

同埋

日常點打理
napla,無咩特別

shiseido 做天生鬈直幾好
如果天生鬈 直接做直 如果想靚dd 個尾可以做少少彎或內彎 會自然d
歐美牌子既染髮劑真係keep得耐勁多
之前一係出去染shiseido 一係染泡泡染髮 都係染深色
每次都兩星期到就甩到到淺啡金色
見到你comment就去試下d歐美牌子 revlon 30幾蚊果D染髮劑叫屋企人幫手染 深色keep到而家
不過都想問用呢d染髮劑會唔會都對髮質&身體唔好??如果出去salon染歐美牌子會唔會好d
唔該哂
用緊普通嘅無矽洗頭水睇咗上面嘅post知道唔好,但唔知用咩代替,同埋大概幾個月前自己染過黑色

唔知啲頭髮要點修復
其實你出去 髮品買得shiseido

咁你應該拎返salon 會用既級別比較

goldwell 黑人頭果d

雖然日系而家都出左d 濃色系既色tone

不過我都覺得係歐會實dd

你revlon 係超市買果d 既話 咁一定無咁好既

我都係一律唔建議自染 不過你問我都會認真答
lebel,drjunior
milbon

有關repair 既都可以 想準確d 上網買前可問

平時笠唔笠
其實你會唔會係天生鬈散 有無相睇下d 頭髮
無的水,可以有咩髮型玩?
如果你咩時間都得

fullcolour 唔洗剪 其實好快。。。。

幾full 都一定有時間 因為 你都剪完

而且連傾既時間都唔係好需要。。。

一係最早一係最晏 而且佢剪完 上個色都係得吹頭既時間

漂得好地地既話唔好自染啦 費時fail

除非佢唔係好想搞

如果你係男仔頭你覆埋佢自己吹乾都得喎

你話比多次錢都得

(利申純個人幻想

原生髮黎講 paimore 漂得好足

shiseido 其實漂黎講真係一般般

但留意 唔建議你地自己簡漂粉牌子
因為到時有咩佢都會講paimore 係咁

正常你可以比佢簡既 漂得好就ok 啦

因為有時 有d 色又唔洗漂咁盡或者之前上過深色,用paimore 漂又會唔係好夠咁
好多

我覺得我自己都無咩 因為一剷 就會無 但我係留長 唔剷用手剪都好dd 可以保留

不過我而家中長度黎

如果短就barber 留長唔大影響

想問下女仔如果塊面較長同包包面 有無話剪咩長度最好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞