[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#16

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
唔該晒巴打 一直以為自己個頭無得救
咁另外想問巴打接唔接job?
因為揮發性好強

而且要check 個藥水對頭髮既反應夠唔夠

有機會over 變鼻涕 或斷

咁人地學野 都要時間既

技巧 工具 人手 鋪租。

唔通你膝頭哥整粒螺絲落去 又剩係收返你螺絲錢咩

唔ok,主要係藥水果part 大風險
芯。
但佢似有d 天生鬈 然後搽野罩乾

我見佢兩邊都係微鬈 +個鬈紋有d 生硬同摺同散

所以我估佢係天生鬈
負離子最重要係做藥水果part.
自己check,其實真係好難

你可以針對個陰整多次
試下唔用梳
上色洗頭水 .
去黃

正常洗頭水都去到油
sorry miss 左

差唔多 paimore 係牌子

咁 假設你有天生鬈要夾直

再上卷 咁手工多左 可能就會貴dd

但都係9xx-14xx 呢d 範圍

不過同上面講一樣 睇要搞幾多野
Lazulite 綠色定 lebel 好用? 聽你之前介紹用開lebel
熱療=負離子?
頭髮好少好幼好軟平時用ghd夾攣勁快就直返自問髮質唔錯加上三年冇整過頭 電攣之後會唔會keep唔到
搵左兩三間都係話得3號
可以邊到買到
無電無染 但啲頭髮旱到pk
係咪洗頭水問題 我唔用護髮素因為驚甩頭髮
有無邊隻髮尾油岩男人用?
有無邊隻造型產品hold得耐睇落又無咁旱
性價比 同價錢
lazulite 平d

但品質差唔多

我會視 lazulite 係lebel,既平價版

同埋lebel 標係made in jp

兩樣我都有用呢期用緊milbon
少少唔同

熱療做直 頭髮保持係柱狀同偏酸

如果天生極鬈既 好易還原
另外想問吓淨用凍水濕個頭甩色係咪唔會甩太多
因為我瞓醒個頭一定壓到飛起哂
ching 男既圓面 偏肥,唔想留長髮有無得救
幼軟 常夾
自問髮質唔錯 好似有dd 衝突咁

幼軟疏 電鬈的確係會比正常頭髮無咁襟同有力

所以多數 電由中間起既會好dd

eg 水波紋

吹頭片cap 出黎 所以畫質爭d
唔嫌棄可以落黎買

但 3號都ok 既
唔用護髮驚甩頭髮 但打算用髮尾油去保護

其實旱到pk 係因為無用開護髮素

甩頭髮唔太關護髮素事

甚至有人以為笠 難洗 阻塞毛囊
其實 而家直頭有護髮素可以搽頭皮 係保養返佢
添。。。

有人以為 用完護髮素成手頭髮

所以唔用 實情好大機會係日常無用開

佢kick,住曬係入面 一用護髮素 通返順

就係曬隻手度 誤以為關護髮素事。。。。

以前個年代早十年前就真係既 好多stylist都咁講

旱到pk 就關無用護髮素事啦

更加唔會用髮尾油去做保養呢樣野

因為本身髮尾油係styling product ...

唔係保養品

何況 油咪更難洗 更易阻塞?
韓國近年興 凍風吹
雖然耐,但真係唔散又實淨

濕落產品

自然乾,鬈緊緻 但唔鬆

風罩烘乾 鬆dd 但有dd,散

就咁吹 鬆鬆散散

呢三種常見既鬈吹法

個人喜好啦

7 8 成乾都可以

愈細風力愈低溫慢慢吹

效果係比較好

除非你本身想要好散

唔係基本上呢個原理係一定ok

洗頭有咩用注意

洗護產品同用護髮素
哦 可以

相對之下 熱水係會 甩得多

不過 唔係極淺色系 其實唔爭得遠

你輕輕陰下 凍熱都ok
唔好太短或青
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞